Ideál Online Életmódmagazin

Ma 2018. április 24., kedd van. Boldog névnapot György nevű olvasóinknak! Holnap Márk napja lesz.

Töredezett körmök? Van megoldás! 9 természetes kezelési mód

Értékelés:
(0 szavazat)

Nemcsak bőrünk, körmeink állapota is árulkodik belső egészségünkről. Mitől repedhet be a köröm? Gyakorta az öregedés vagy egyszerűen folyadékhiány, de akár pajzsmirigy-túlműködés vagy alulműködés, is okozhat körömproblémákat.

A kezünkről és így a körmünkről is lehet következtetni a korunkra. Ha egy kisbaba vagy kisgyerek körmét megnézzük, tökéletesen egészséges. Ahogyan viszont öregszünk, a körmeink is változnak, de ez nem jelenti azt, hogy ne tudnánk javítani körmünk állapotán.

Hogyan erősíthetjük a körmeinket? Örömmel állíthatom, hogy számos természetes és hatásos módszer van a száraz, repedezett, barázdált körmök egészségének és küllemének javítására.

Mit tudunk a berepedezett körmökről?

A kezünkön és a lábunkon a körmök szarurétegekből állnak. Az egészséges körmök simák és egyenletes színűek, nincsenek rajtuk foltok vagy elszíneződések.

A kezünkön általában előbb lehet észrevenni az elváltozásokat, mint a lábunkon, de a kezünkön és a lábunkon egyaránt különböző okok állhatnak a körmök berepedezettsége mögött. Becslések szerint a probléma igen gyakori jelenség, a népesség körülbelül 20 százalékát érintheti, túlnyomó arányban nőket.

A körmök gyengeségére (kézen és lábon egyaránt) utalnak a következő jelek:

- A köröm könnyen törik
- Fölszakadozik a köröm vége
- Hosszanti irányban barázdák jelennek meg rajta
- Lassan nő

Okok és rizikófaktorok

Ahogy már cikkünk elején kitértünk rá, okozhatja az öregedés, de ha ismételten és hosszabb időn át kezünk víznek, tisztítószereknek, vegyi anyagoknak van kitéve, számíthatunk rá, hogy körmeink könnyebben törnek majd.

Berepedezett, törékeny körmöt okozhat még:

- Gombás körömfertőzés
- Bőrbetegség, mely a körmökre is hatással van
- Pajzsmirigy-alulműködés
- Pajzsmirigy-túlműködés
- Reaktív arthritis (egyfajta ízületi gyulladás, kevésbé gyakori)

Akinek pajzsmirigy problémája van, az a köröm repedezettségére és hajhullásra is panaszkodhat. A pajzsmirigy-megbetegedések gyakoribbak nők esetében. A pajzsmirigy-alulműködés különösen ismert okozója a berepedezett körmöknek.  Pajzsmirigy-alulműködés esetén a pajzsmirigy nem termel elég hormont, és ennek következtében lelassul a szervezet anyagcseréje. A Harvard Medical School publikációjában az anyagcsere lassulása, csökkent izzadással párosul. Márpedig az izzadásnak jelentős szerepe van a test víztartalmának szabályozásában, így a kevesebb izzadás a bőr kiszáradásához és berepedezett körmökhöz vezet.

Ha az Interneten a körmök betegségeire keresünk rá, az első találatok között kapjuk: „berepedezett köröm vitaminhiány”. A köröm repedezettségét vitaminhiány okozza? Előfordulhat. Vashiány vagy vashiányos vérszegénység okozhat ilyen problémát. Ha csak a kéz körmei töredezettek, a lábon viszont teljesen egészségesek, akkor valószínűbb, hogy valamilyen külső okot kell keresnünk.

Egyéb rizikófaktorok:

- Gyakori kézmosás
- Leégés (naptól)
- Erős szélnek való kitettség
- Nagyon hideg, száraz időnek való kitettség
- Vegyi anyag (például körömlakklemosó) használata
- A köröm mechanikai sérülései

Kezelés

Abban az esetben, ha nem áll betegség (például pajzsmirigyprobléma) a háttérben, egyszerűen törekedjünk arra, hogy körmünket minél kevesebb víz és vegyi anyag érje, ezen felül alkalmazzunk hidratáló kézkrémet. Mosogatáskor érdemes kesztyűt viselnünk, hogy ezáltal is csökkentsük körmeink víznek való kitettségét.

9 természetes kezelési mód

1. Kevesebb vízzel való érintkezés

A háztartási munkák, köztük a mosogatás nehezen kerülhető el, és nagyon megviseli kezünket, körmünket. Jó hír azonban, hogy ha befektetünk egy pár jó minőségű mosogatókesztyűbe, elkerülhetjük a problémákat.

2. Testünk hidratálása (belülről)

Figyelnünk kell arra, hogy ne érje kezünket túl sok víz, viszont szervezetünk optimális víztartalmát fenn kell tartanunk. Ez történhet vízbevitellel és vízben gazdag egészséges ételek, például görögdinnye vagy uborka fogyasztásával. Így körmeink, bőrünk és hajunk is ragyog majd.

3. Kézkrém használata

Tartsunk természetes hidratáló kézkrémet a mosdó közelében, amit minden egyes kézmosás után használjunk.

4. Ápoljuk körömágyunkat is

Körmeink rendbehozatalához érdemes olyan szereket is alkalmazni, melyek természetes anyagok segítségével helyileg növelik a köröm nedvességtartalmát. A száraz repedezett körmöknek jót tesz valamilyen körömágybőr ápoló készítmény/olaj, napi többszöri használattal. Amennyiben költségesnek találjuk a bolti verziót, váltsuk ki természetes anyagokkal, például méhviasszal, shea vajjal, kókuszolajjal, ezeket ugyanúgy a körömágyba masszírozhatjuk.

5. Kerüljük el a körömlakklemosókat

A legtöbb körömlakklemosó olyan vegyi anyagokat tartalmaz, amelyek a kézen és lábon egyaránt kiszárítják a körmöket. Ezek a szerek gyakorta erősen mérgező anyagokat is tartalmaznak, például acetont, formaldehidet, toluolt (metilbenzolt) és ftalátokat. Nemcsak a körmöt károsítják, kutatások bizonyítják, hogy a termékenységet is negatívan befolyásolhatják, nem beszélve a különböző szervi problémákról, például irritálhatják a bőrt, a szemet és a tüdőt.

6. Brokkolimag olaj

A köröm és a körömágybőr nagyon hatásos, természetes ápolására érdemes megpróbálkozni a brokkolimag olajjal is. Ezt az olajat brokkoli csírából sajtolják, a bőr, haj és köröm számára kedvező hatású zsírsavakat tartalmaz. Cseppentsünk rá egy kis brokkolimag olajat közvetlenül a körmökre és körömágyra, és dörzsöljük be. Ha minden este lefekvés előtt megtesszük, akkor reggel hidratált körömmel és körömággyal ébredünk.

7. Biotin (B7-vitamin)

Kutatások szerint a biotin is hozzájárulhat a gyenge, berepedezett körmök kezeléséhez. Bár vitaminkészítmények is tartalmazzák, táplálkozásunkkal is könnyen bevihetjük szervezetünkbe ezt a tápanyagot: mandula, tojás, édesburgonya, hagyma, paradicsom és zab fogyasztásával.

8. E-vitamin

Az E-vitamin kapszula olcsó és hatásos. Csak törjük fel a kapszulát, nyomjuk ki a benne lévő olajat körmeinkre, és dörzsöljük be.

9. Kerüljük a műkörmöt

Ne csináltassunk műkörmöt a körömproblémák elfedésére, ez csak ront a helyzeten.

Figyelmeztetés

A körmök bizonyos elváltozásai orvosi kezelést igényelnek. Keressük fel orvosunkat, bőrgyógyászunkat, ha a következő tünetek valamelyikét észleljük:

- A köröm elszíneződése (az egész köröm színváltozása, vagy sötét csík a körmön)
- A köröm alakjának megváltozása, például elgörbülése
- A köröm megvastagodása
- Köröm körüli duzzanat vagy fájdalom
- Vérzés a köröm körül

Az esetek nagy részében a berepedezett köröm csak esztétikai probléma. (Illetve nem csak az, mert hiába öltözködünk divatosan, ha körmünk nem tesz jó benyomást.) Azonban előfordulhat, hogy valamilyen rejtett egészségügyi problémára hívja fel a figyelmet, mely lehet vérszegénység vagy pajzsmirigy-probléma. Ez esetben ne habozzunk orvoshoz fordulni.

További információk

  • Oszd meg másokkal:
Megjelent: 407 alkalommal Utoljára frissítve: 2017. szeptember 18. hétfő 10:17

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Trend - Ajánló

  • tőzegáfonya


Trend - cikkek

Ideál Életmódmagazin

Az Ideál Életmódmagazin nyomtatott verziójának megjelenése 2012-től, bizonytalan ideig szünetel. Amennyiben élő előfizetéssel rendelkezik, kérjük, forduljon a Kiadóhoz.