Ideál Online Életmódmagazin

Ma 2018. március 17., szombat van. Boldog névnapot Gertrúd és Patrik nevű olvasóinknak! Holnap Sándor és Ede napja lesz.

Tavaszi zsongás: irány gyógyfürdőzni!

Értékelés:
(0 szavazat)

Magyarország a világon egyedülálló adottságokkal rendelkezik gyógyvízellátottság tekintetében. Budapestet a fürdők városának nevezik.
A hévízi-tó a világ második legnagyobb meleg vizű tava: Hatalmas kincs van a kezünkben, érdemes élni is a lehetőséggel, és a vizekben rejlő gyógyerőt használni

Az éltető víz tisztelete egyidős az emberiség történetével. Több kultúra (kínai, görög) vallása és gyógyító kultúrája alapelemeként, őselemként említi és használja a vizet. Már az ókori görögök és rómaiak is jelentős fürdőkultúrával rendelkeztek. Hazánkban először a rómaiak idején alakult ki jelentősebb fürdőkultúra. Ennek bizonyítéka Aquincum maradványa, mely nevében is hordozza a vizet (aqua = víz). Ebben az idôben már ismerték a mai Lukács fürdő vizét. A fürdőkultúra következő nagy felvirágzása a török hódoltság idejére tehető. A törökök nálunk bővizű fürdőket építettek (Rudas, Király fürdô). Több víztani szempontból jelentős forráscsoport található Magyarország területén. Ezen csoportok vízösszetétele sokban hasonlít (pl. budai vizek, alföldi források).

 

furdo1


Mi köztük a különbség?
Mindegyik vízre más jellemző.
- Ásványvíz: olyan víz, mely literenként 1000 mg oldott ásványi anyagot tartalmaz.
- Termálvíz: 30 Celsius-fok feletti hômérsékletű ásványvíz (más országokban alacsonyabb hőmérsékletű vizet is termálvízként fogadnak el – hazánk tehát ebben
a szigorú kritériumban élen jár).
- Gyógyvíz: olyan ásványvíz, mely vizsgálatokkal bizonyítottan gyógyhatással rendelkezik.

 

Milyen hatása van a víznek?
Fontos megjegyezni az „egyszerű” vízterápia (azaz meleg víz használata) és a gyógyvízterápia közötti különbséget:
a meleg víz gyógyhatása fizikai tulajdonságain alapszik, míg a gyógyvízben kémiai (azaz összetételen alapuló) hatások is érvényesülnek.

 

Melyek ezek a fizikai és kémiai hatások?
- A fizikai hatások közé tartozik a hidrosztatikai nyomás: vízbe merülő testünkre a víz nyomása minden oldalról hat. A legnagyobb nyomás a legmélyebben levő testrészt érinti. Ha vízben állunk, ez a lábunknál érvényesül, és felfelé egyre csökken. Ezzel javul a vénákból a vér visszaáramlása, tehát jó hatású visszérproblémák esetén is. A visszaáramló többlet vérmennyiség edzi a szívet, több vért juttat a vesébe, és így fokozódik a vizeletkiválasztás. A víznyomás könnyebbé teszi a kilégzést, így az asztma terápiájának jó kiegészítője az úszás.
- A felhajtóerő révén könnyebbé válik a mozgás a vízben, a víz alatti torna mozgásszervi betegségekben szenvedőknek kitűnő alternatíva.
- A víz hőmérséklete is fontos tényező: más-más hatása van a hideg és a meleg víznek. A hideg fürdők erősebb ingert keltenek: edzik a keringési rendszert. A meleg víz relaxáló, lazító, keringésfokozó hatású. A kémiai hatások a víz összetételén alapuló hatásokat jelentik. A gyógyvizeket összetételük alapján csoportosíthatjuk. Mielőtt azonban a különböző típusú vizek ismertetésére rátérnénk, ismerjünk meg néhány fontos fürdôzési szabályt!


Vérpezsdítő és gyógyító fürdőkúra
Nem véletlenül nevezzük kúrának a fürdők használatának módját. Bizonyított, hogy a fürdőzés csak kúraszerű alkalmazás során fejti ki hatását. Egy alkalommal 20–40 percet érdemes a vízben tölteni (persze ez a víz fajtájától is függ). Egyes betegségekben csak ennél kevesebb idő megengedett, például beállított magas vérnyomás esetén fokozatosan érdemes emelni a vízben tartózkodás idejét, vagy kis pihenőkkel megszakítva szabad fürdeni a hűvösebbik medencében. Ilyenkor a vérnyomás ellenőrzése javasolt. Fürdés után pihenjünk legalább fél-egy órát – így sokkal erôteljesebb lesz a hatás és kevesebb a mellékhatás.
Az adott fürdő kémiai összetétele nyújtotta gyógyító hatás csak kúraszerű alkalmazásnál jelentkezik. Gyógyfürdő-kúrát évente 1 vagy 2 alkalommal érdemes tartani.

 

Kellemetlen reakciók
- A fürdőkúra 5–8. napján jelentkezhet kúra- vagy fürdőreakció. Ez arra utal, hogy a szervezet reagál a kezelésre, csak túl erős volt az inger. Nem kell tehát megijedni, ha fürdőzésünk első hetében panaszaink nemhogy csökkennének, de még fokozódnak is! Ez később elmúlik, és állapotunk javul, a gyógyulás útjára lépünk.
Megoldás: rövidebb ideig tartózkodjunk a vízben, vagy hagyjunk ki átmenetileg egy fürdőzést!
- A fürdőfáradtság már kellemetlenebb reakció. Azoknál jelentkezik, akik a 20. alkalom után is folyamatosan járnak a fürdőbe, vagy hosszabb ideig tartózkodnak a vízben. Oka tehát a gyógyfürdőzés túlzott alkalmazása, nem megfelelő javallat alapján. Tünetei a hetekig tartó rossz közérzet, levertség, gyengeség, nagyfokú fáradtság és teljesítménycsökkenés.
Figyelem!
Gyógyfürdőkúra vétele előtt érdemes orvossal konzultálni, különösen akkor, ha valamilyen betegséggel küzdünk vagy gyógyszert szedünk.

 

Jó tudni!
Nem javasolt fürdőbe menni, ha
• akut, lázas betegség,
• nem beállított magas vérnyomás,
• akut, gyulladásos mozgásszervi betegség,
• akut isiász,
• súlyos, a szervezetet legyengítő betegség,
• súlyos, gyulladásos bőrbetegség,
• fertőző betegség áll fenn.

 

Hatékony ivókúra
Gyógyvizeink nemcsak fürdőkúra során, hanem elfogyasztva, ivókúrához is használhatók, ám ekkor más jellegű gyógyhatás érvényesül. Akkor is érvényesek a kúraszerű felhasználás szabályai:
- legjobb 1-2 hónapos kúra formájában alkalmazni őket
- a kúra során naponta – vízfajtától függően – ½-1 liter víz fogyasztása ajánlott
- reggel éhgyomorra vagy az étkezések közötti időszakban tanácsos inni belőlük
- ha nem ízlik töményen, kicsit felhígíthatók vízzel is
- rendszeres alkalmazásuk nem ajánlott (a keserűvizek például az állandó hashajtás miatt ásványisóvesztést idézhetnek elő.


Dr. Megyaszai Márta

Forrás: RelaxArt 2015/01

További információk

  • Oszd meg másokkal:
Megjelent: 841 alkalommal Utoljára frissítve: 2015. március 23. hétfő 14:37

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Trend - Ajánló

  • tőzegáfonya


Trend - cikkek

Ideál Életmódmagazin

Az Ideál Életmódmagazin nyomtatott verziójának megjelenése 2012-től, bizonytalan ideig szünetel. Amennyiben élő előfizetéssel rendelkezik, kérjük, forduljon a Kiadóhoz.