Ideál Online Életmódmagazin

Ma 2018. április 22., vasárnap van. Boldog névnapot Csilla és Noémi nevű olvasóinknak! Holnap Béla napja lesz.

Hol jobb a munka? Irodában vagy a szabadban?

Értékelés:
(0 szavazat)

Akik ki vannak téve az időjárás viszontagságainak munka közben, azok fűtött, vagy épp légkondival ellátott irodai munkára vágynak. Akik pedig irodában dolgoznak, azok nagy része inkább a szabadba vágyik. Tehát, semmi sem jó, úgy tűnik. Természetesen mindennek van előnye és van hátránya, ám szabadban, a természet közelében dolgozni mégis más...

 


Az irodában

Télen természetesen jó zárt helyen dolgozni. Munkától függően még akkor is jobb, ha nincs elégséges fűtés. Ám amint jön a tavasz, a jó idő, az emberek inkább kivágynak a szabadba, börtönként élik meg az irodai bezártságot.
Emellett ott van a stressz, melyet kevésbé, vagy szinte egyáltalán nem ismernek azok, akik természetközelben dolgoznak. Amikor az ,,irodista”, vagy a gyárban dolgozó arra a fogalomra gondol, hogy ,,szabadban dolgozni”, valamilyen idilli állapotra gondol.


Az idilli munkahely

Idilli munkahely nincs, ritka, legalábbis az átlagember számára. Amikor arra gondolunk, kibambulva, vágyakozva, hogy milyen jó is annak, aki épp a szabad ég alatt van, dolgozik, madárcsicsergésre, hűs szellőre, csendre, napsütésre, a megnyugtató természetre gondolunk
Pedig a valóság teljesen más. Gondoljunk csak bele, hogy a postásnak minden nap meg kell vívnia a harcot az autósokkal, szmogban kell dolgoznia, sőt, akkor is kell dolgoznia, amikor ,,nagyon” esik az eső, sár van.

 


Nem lehet mindenki kertész

A legjobb, vagy inkább legegészségesebb szabadban végezhető munka – amiről talán tudjuk, hogy nagyon sok fáradságot igényel – a földművelés, vagy a kertészkedés, de az erdészek élete sem arról szól, hogy napestig flangálnak a mezőn, földeken, az erdőben.
A sokat szidott út szélén, lapátot támasztó munkások élete is nagyon kemény. Ismét gondoljunk csak bele: kinek lenne ereje napi nyolc órában, kánikulában folyamatosan kemény fizikai munkát végezni?


A földművelés és az állattenyésztés, mint kreatív tevékenység

A régiek úgy alakították – nem is alakíthatták másként, a természet rendje miatt – életüket, életvitelüket, hogy nyáron a természetben benne éltek, télen pedig a házban végezhető munkákat végezték.
Ez a magyarországi szélsőséges időjárás miatt igen kedvező volt. Ma olyan munkákat végzünk, olyan helyeken, olyan intenzitással, melyek függetlenek az évszakoktól – még a napszakoktól is – , vagy legalábbis mesterségesen függetlenítettük őket attól. Ez sem fizikumunknak, sem lelkünknek nem tesz jót, főleg annak függvényében, hogy igen keveset mozgunk.

A földművelésnél és állattenyésztésnél kreatívabb dolog pedig nem nagyon van, ugyanis előre kell tervezni, és mindig van olyan probléma, ami azonnali, hatásos, egyedi megoldást követel meg.


Mi a valódi baj a munkahelyekkel?

Az ember a változatossághoz van szokva, a változatosság ad elegendő ingert az agynak, hogy az mindig egy bizonyos ,,hőfokon” dolgozzon, éber legyen, és tanuljon. A mai munkakörök viszont többnyire csak a munka egy bizonyos fázisát ismétlik, a rutinra apellálva, a termelékenység érdekében.
Bizonyos munkahelyeken már az is változatos, kreatív munkakörnek számít, ahol, egyik nap a piros, másik nap a zöld gombot nyomja meg az ember. Az ember sokkal több, mint egy robot, sőt, mindenki kreatív, csak kevesen vannak, voltak rászorulva a mindennapi tevékenység kapcsán arra, hogy fejlesszék ezt a képességüket.


Hogyan lehet enyhíteni a ,,börtön” érzést?

Nagyon egyszerű. Sétálni kell minden reggel a közeli parkban, Dunánál vagy vízparton. Sok ember már eleve úgy ébred, hogy zakatol az agya a napi tevékenységen. Ezt tökéletesen meg lehet szüntetni egy fél órás, ráérős sétával egy természet közeli helyen.

A bringázás is jótékony, mert a sebesség, a biciklizés kapcsán keletkező ,,szél” szabadságérzetet ad, emellett jó testedzés is. Este is lehet sétával zárni a napot, ez jó gyógyír az álmatlanságra is. Ha tehetjük, a pihenésre szánt öt perceket a szabad levegőn töltsük, vagy legalábbis, a nyitott ablakon kihajolva, a világra ,,bambulva”.


Forrás: www.bien.hu

További információk

  • Oszd meg másokkal:
Megjelent: 1743 alkalommal Utoljára frissítve: 2014. július 09. szerda 14:33

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Trend - Ajánló

  • tőzegáfonya


Trend - cikkek

Ideál Életmódmagazin

Az Ideál Életmódmagazin nyomtatott verziójának megjelenése 2012-től, bizonytalan ideig szünetel. Amennyiben élő előfizetéssel rendelkezik, kérjük, forduljon a Kiadóhoz.