Ideál Online Életmódmagazin

Ma 2018. március 20., kedd van. Boldog névnapot Klaudia nevű olvasóinknak! Holnap Benedek napja lesz.

Más a homoszexuálisok agya

Értékelés:
(0 szavazat)
Bizonyára sokan emlékeznek közülünk azokra az időkre, amikor a melegeket és a leszbikusokat elítélték "természetellenes" viselkedésükért, és pszichiátriai gyógyintézetekben és ambulánsan kezelték őket, mint veszélyesen elhajlott egyéneket. Svéd tudósok legújabb kutatásai újabb kockákkal gazdagították a mozaikot.

A többségi társadalom nyomására a szexuális magatartást önkéntesnek, tanultnak és "javíthatónak" is tartották. A genetika és a fiziológia területén végzett kutatások azonban azt mutatják, hogy a homoszexuális viselkedésben messzemenően nagyobb súlya van a biológiailag meghatározott összetevőnek, ezért nem tarthatjuk a kultúra, vagy a nevelés által befolyásolhatónak. Úgy tűnik, ezt a vélekedést támasztja alá úgyszólván az egész állatvilágban előforduló nagyszámú hasonló viselkedésminta. A tudósok a mindkét nembeli homoszexuálisok agyának genetikai meghatározottságára és struktúrájára fordították figyelmüket és valóban váratlan dolgokra bukkantak!

A melegek és a gének
Annak a kérdésnek a megválaszolását, hogy a homoszexuális viselkedés veleszületett adottság-e, természetesen először azoktól a tudósoktól várjuk, akik a DNS-be kódolt és a sejtmagban elhelyezett örökítő információt kutatják, tehát a molekuláris genetikusoktól. Ők már hosszabb ideje foglalkoznak a "homoszexuális gén" keresésével. A legnagyobb probléma, amellyel a homoszexualitás genetikai meghatározottságáról szóló elméleteknek meg kell birkózniuk, az az ellenvetés, miszerint a homoszexuálisok többnyire nem szaporodnak, ezért ezeknek a tulajdonságoknak lassan el kellene tűnniük az emberiség genetikai "tárházából". Ahhoz tehát, hogy a "homoszexuális gének" valamilyen módon fennmaradjanak, női vonalon kell terjedniük, ráadásul valamilyen módon hozzá kell járniuk ahhoz, hogy az ilyen gént hordozó anya sikeresen örökítse majd génjeit. A kutatások, amelyeket Andrea Camperio-Cianzi végzett az olaszországi Padova egyetemén, úgy tűnik, bizonyítják azt a tényt, hogy a homoszexuálisok rokonainak gyakran több gyerekük van, mint azoknak, akiknek a rokonságában egy meleg vagy leszbikus sincs. A génektől a testig azonban hosszú út vezet, ezért a tudósoknak az ember fiziológiájának kutatásával is foglalkozniuk kell.

Nem minden agy egyforma
Annak kiderítésére, hogy hogyan működik a homoszexualitás, a test irányítóközpontjában, az agyban is kutatásokat kel végezni. A svéd Karolinska Institut csapata Ivanka Savic vezetésével homoszexuális és heteroszexuális emberek agyának kiterjedt összehasonlító vizsgálatait végezte el és egy viszonylag egyszerű következtetésre jutott. "Tanulmányunk célja az volt, hogy rámutassunk azokra a paraméterekre, amelyek különböznek, de nem befolyásolhatók tanulás, vagy kognitív folyamatok közreműködésével" - mondja Savic. Csapata mágneses rezonanciát (MR) és pozitronemissziós topográfiát (PET) használt vizsgálatokhoz, és jelentős különbségeket tárt fel a homoszexuálisok és a heteroszexuálisok agya között, amelyek az amygdala nevű területében jelentkeznek. Savic szerint e feltűnő asszimetriák még a prenatális fejlődés szakaszában alakulnak ki, illetve legkésőbb a korai gyermekkorban, tehát semmiképp sem tarthatjuk ezeket a nevelés eredményének. Ha meleg valaki, így született, és kész, zárja le a dolgot Quazi Rahman, a brit London Egyetem biológusa.

Hangulatingadozások
Van homoszexuális barátja? Ha van, valószínűleg észrevették, hogy a homoszexuálisok hangulatingadozásoktól szenvednek, amelyek főleg a nőkre jellemzőek. Ivanka Savic kutatásai magyarázattal szolgálnak erre a jelenségre. Kiderült, hogy az agynak azok a struktúrái, amelyek az érzelmek és hangulatok irányításáért felelnek, ilyen például a szorongás és a depresszió, a homoszexuális egyéneknél az ellenkező nem agyára hasonlítanak. A homoszexuális férfiak ezért, a nőkhöz hasonlóan, hajlamosabbak a depresszióra és a hangulatváltozásokra, miközben a homoszexuális nők, a férfiakhoz hasonlóan, könnyebben tüzelik fel magukban a harci kedvet.

Forrás: www.szexualitas.hu

További információk

  • Oszd meg másokkal:
Megjelent: 2082 alkalommal Utoljára frissítve: 2012. augusztus 03. péntek 11:24

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szex - Ajánló

  • tőzegáfonya


 

Szex - cikkek

Legolvasottabb - Trend

Legolvasottabb - Pletyka

Legolvasottabb - Szex

Ideál Életmódmagazin

Az Ideál Életmódmagazin nyomtatott verziójának megjelenése 2012-től, bizonytalan ideig szünetel. Amennyiben élő előfizetéssel rendelkezik, kérjük, forduljon a Kiadóhoz.