Ideál Online Életmódmagazin

Ma 2018. április 19., csütörtök van. Boldog névnapot Emma nevű olvasóinknak! Holnap Tivadar napja lesz.

Időskori szex

Értékelés:
(0 szavazat)
A következőkben ezekről a témákról olvashat: a korosodás miatt bekövetkező fizikai változások; mik okozhatnak szexuális problémákat; az érzelmek szerepe; a „túlkorosság” kérdése, valamint az aktív szexuális élet feltételei. A kor előrehaladtával a szex kérdésköre ugyanolyan fontos kérdés lehet, mint fiatalabb korban.
 
Mik a korosodás miatt bekövetkező fizikai változások?
Normálesetben a korosodás mindkét nem esetében változásokat okoz. Ezek a folyamatok esetenként hatással lehetnek az egyén szexuális aktivitására és kapcsolatának kiegyensúlyozottságára.
A nők észrevehetnek változásokat a vaginában. A kor előrehaladtával a vagina rövidebb és szűkebb lesz. Falai vékonyabbak és rugalmatlanabbak lesznek. Ezek az átalakulások nem jelentik azt, hogy ne lenne élvezhető a szex. Ám a legtöbb esetben a vagina nedvessége is csökken, ami hatással lehet a szexuális örömökre.
A férfiaknál a korosodás előrehaladtával egyre gyakrabban fordul elő az impotencia. Ez nem jelent mást, mint azt, hogy az egyén elveszti a képességét arra, hogy erekciója legyen, vagy azt megtartsa annyira, hogy szexuális együttlétet tudjon létesíteni.
A férfiaknak hosszabb időre lehet szükségük az erekcióhoz – esetleg már nem lesz olyan kemény és méretes, mint korábban. Orgazmus után hamarabb elveszthetik az erekciójukat, és tovább tarthat újra felizgulniuk. Sok férfinak hosszabb előjátékra van szüksége.

Mik okozhatnak szexuális problémákat?

Betegség, rokkantság vagy egészségügyi problémája kezelésére szedett gyógyszerek mind befolyásolhatják a szexet. Ám még a legkomolyabb betegségek sem okvetlenül kell, hogy kedvét szegjék, sikertelenség esetén!
Csontritkulás: az ízületi fájdalom kényelmetlenné teheti a szexuális együttlétet. Gyógyszerek, mozgás, meleg fürdő enyhíthetik panaszait.
Krónikus fájdalom: ha a fájdalom nem múlik, vagy rendszeresen visszatér, tönkreteheti az intim kapcsolatot két ember között. Ne hagyja, mert lehet kezeltetni!
Cukorbetegség: egyike azon betegségeknek, ami impotenciát okoz. Legtöbb esetben gyógyszeres kezelés segíthet.
Szívbetegség: sok ember, akinek már volt szívrohama, fél, hogy a szex miatt újra megeshet vele. Ennek nagyon alacsony az esélye. A legtöbb ember 3-6 héttel állapota stabilzálódása után újra élhet szexuális életet.
Inkontinencia: sokan titkolják vagy nem tudják, hogy van rá gyógymód.
Szélütés: stroke után csak nagyon ritkán fordul elő, hogy a beteg nem képes szexuális együttlétre. Valószínűtlen, hogy szex közben újabb stroke érné. Próbáljon ki új pozíciókat vagy segédeszközöket, hogy folytatni tudja szexuális életét!

Túl idős ahhoz, hogy a biztonságos szex miatt aggódjon?

A biztonságos szex kortól függetlenül minden ember számára nagyon fontos.
Amint egy nő közeledik a menopauzához, rendszertelenebb lesz a havi vérzése. Ám még mindig teherbe eshet – addig, míg orvosa nem állapítja meg, hogy túl van a menopauzán, ennek esélye fennáll.
A kor előrehaladtával ugyancsak nem válhat védetté a nemi úton terjedő betegségekkel szemben, így jobb mindig hatékonyan védekezni.

Az érzelmek milyen szerepet játszanak?

A szexualitást általában az érzelmi és fizikai dolgok között fennálló törékeny egyensúly jellemzi. Érzelmei nagyban befolyásolhatják, hogy mire képes vagy mit fog valójában megtenni.
Idősebb párok ugyanazokkal a mindennapos problémákkal néznek szembe, mint minden más korcsoportban. De esetükben még fokozhatják a gondokat, hogy aggódnak a koruk, betegségek, nyugdíj és más hasonló, életükben éppen lezajló folyamatok miatt. Ezek az aggodalmak okozhatnak szexuális nehézségeket. Szükség esetén beszéljen nyíltan orvosával!

Mik az aktív szexuális élet feltételei?

A partnere mindig legyen kiemelten fontos számára!

Figyeljen oda szükségleteire és akaratára!

Szenteljen figyelmet annak, hogy megértsék milyen változásokon mennek keresztül!

Próbáljanak ki új pózokat, vagy időzítsék az együttléteket más időpontra, például reggelre, amikor még több energiájuk van!

Ne siessen – lehetséges, hogy partnerével több időt kell az előjátéknak szentelni mielőtt teljesen felizgulnának.

Az önkielégítés sok ember számára, főleg akik egyedül élnek, özvegyek vagy elváltak, kielégítő megoldást jelenthet.

Figyeljen egészségére – mozogjon rendszeresen, egyen egészségesen, igyon sok folyadékot, ne dohányozzon, és kerülje az alkoholt! Csökkentse a stresszt életében!

Forrás: www.medicinenet.com

További információk

  • Oszd meg másokkal:
Megjelent: 3452 alkalommal Utoljára frissítve: 2012. augusztus 03. péntek 08:45

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szex - Ajánló

  • tőzegáfonya


 

Szex - cikkek

Legolvasottabb - Trend

Legolvasottabb - Pletyka

Legolvasottabb - Szex

Ideál Életmódmagazin

Az Ideál Életmódmagazin nyomtatott verziójának megjelenése 2012-től, bizonytalan ideig szünetel. Amennyiben élő előfizetéssel rendelkezik, kérjük, forduljon a Kiadóhoz.