Ideál Online Életmódmagazin

Ma 2018. március 19., hétfő van. Boldog névnapot József és Bánk nevű olvasóinknak! Holnap Klaudia napja lesz.

Férfi-nő barátság: Városi legenda vagy valóság?

Értékelés:
(0 szavazat)

Igencsak megoszlanak a vélemények arról, vajon valóban létezhet-e igazi mély testi kapcsolat nélküli barátság férfiak és nők között. Van aki szerint, csupán városi legenda, mások eltökélten bizonygatják ennek ellenkezőjét, miszerint igenis létezhet. A Guardian legújabb felmérésével végre választ kaptunk a kérdésre!


Ha a férfiak a Marsról, a nők pedig a Vénuszról jöttek, akkor ez megmagyarázná azt a hiedelmet, miszerint férfi és nő között nem létezhet barátság. Kapcsolati szakértők szerint, ez a helytelen elmélet még egy másik korból származik, mikor a férfiak dolgoztak, a nők pedig otthon a házimunkát végezték, és csupán akkor tudtak találkozni, ha szerelmi légyottról volt szó. Most viszont, mind ugyanúgy dolgozunk, együtt szocializálódunk, és sokszor még az érdeklődési körök is közösek. Ez a kulturális változás ösztönözte a pszichológusokat, szociológusokat, és kommunikációs szakembereket arra, hogy egy új elmélettel rukkoljanak elő, miszerint: bár trükkös dologról van szó, nők és férfiak sikeresen válhatnak közeli barátokká! Mi több nagyon is jó okuk van egy ilyen kapcsolatot kialakítani!

 

Mi nők szinte órákig is képesek vagyunk gondolatainkról, érzéseinkről beszélni, ami egy idő után igencsak fárasztóvá válhat. A fiú barátokkal viszont gondtalanul ugrathatjuk egymást, viccelődhetünk minden érzelmi poggyász nélkül. Az ilyen kapcsolatokban több a móka, a férfiak nem reagálnak annyira érzékenyen a dolgokra.

Mindannyian ismerjük a szerelmi kapcsolatok szabályait, de létezik jó néhány olyan plátói barátság, amit igen nehezen tudunk még csak definiálni is. A zavar legtöbbször a médiából ered. Az olyan klasszikus filmek, mint a Harry és Sally folyamatosan arról próbálják meggyőzni a mozi nézőt, hogy a szex mindig bakavar, ami az igazi barátságot lehetetlenné teszi. Michael Monsour a Colorado Egyetem professzora szerint, ezeket a kulturális képeket nagyon nehéz legyőzni, és nem csoda hogy a filmek hatására, csupán egyazon végcélt látjuk nők és férfiak között.

A legfőbb akadályok
De ez csak egyike a több tucat akadálynak. Don O’Meara a Cincinnati Raymond Walters Egyetem kutatója közétett egy tanulmányt, melyben a legfőbb akadályokat nevezte meg az ellenkező neműek közötti barátságot illetően. A tanulmányba elmondása szerint, azért fogott bele, mert a legjobb barátja évek óta egy nő.

Nehezen elválasztható érzelmek
A szakértők szerint, sokszor nagyon nehéz megkülönböztetni a romantikus, szexuális és baráti érzéseket. Az emberek nem tudják, milyen érzések lennének megfelelőek, ha egy ellenkező neműről van szó. „Tudod, hogy szeretsz valakit, de nem annyira, hogy feleségül vedd.. Mégis mit jelenthet ez?

Szexuális feszültség
A másik fontos akadály, hogy a szexuális feszültség gyakran ott lappang a háttérben, a vonzalmat pedig nehéz ignorálni. Egy felmérés szerint, pedig sokan eleve csak a szexuális vonzódás miatt vágnak bele egy baráti kapcsolatba. A barátság akkor legveszélyesebb, ha a két fél titkon kölcsönösen vonzódik egymásához, aminek a kimenetele nem lehet más csak a szex. Sokak szerint, a titkok a tudatosságban rejlik, és agyban dől el, az érzelmeket irányításával sokáig ápolható egy ilyen kapcsolat.

Önkéntes nemi szegregáció
Fiúk és lányok már az általános iskolában saját nemi csoportokat alkotnak, megtanulnak a saját módszerük szerint, kapcsolatot teremteni egymással. Mire eljutnak a kamasz korba már csak egy párkapcsolat lehetőségét látják egymásban, nem pedig barátokat. Ez az úgy nevezett nemi szegregáció meglepően fontos szerepet játszik a későbbiek során.

Mégis létezik?
A Guardian Soulmates felmérésben 700 válaszadót faggattak arról, vajon létezik-e ez a sokáig legendának hitt jelenség. 83% hangos és határozott igennel felelet, ám az eredményre az életkor is hatással volt. Meglepő módon a válaszadók minél idősebbek voltak, annál inkább egyetértettek azzal a kijelentéssel, hogy férfi és nő között igenis létezhet barátság. Tehát úgy tűnik a kor előrehaladtával a plátói kapcsolatokba vetett hit is ugyanúgy fejlődik, és érik akár csak  a bölcsesség.

Forrás: www.lifemagazin.hu

További információk

  • Oszd meg másokkal:
Megjelent: 793 alkalommal Utoljára frissítve: 2012. október 15. hétfő 08:54

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szex - Ajánló

  • tőzegáfonya


 

Szex - cikkek

Legolvasottabb - Trend

Legolvasottabb - Pletyka

Legolvasottabb - Szex

Ideál Életmódmagazin

Az Ideál Életmódmagazin nyomtatott verziójának megjelenése 2012-től, bizonytalan ideig szünetel. Amennyiben élő előfizetéssel rendelkezik, kérjük, forduljon a Kiadóhoz.