Ideál Online Életmódmagazin

Ma 2018. március 23., péntek van. Boldog névnapot Emőke nevű olvasóinknak! Holnap Gábor és Karina napja lesz.

Csábító illatok

Értékelés:
(0 szavazat)
Olyannyira varázslatos hatással vannak érzelmeinkre, hogy az illatok érzékelése és a csábítás, a szerelmi vágy fellobbanása szoros kapcsolatban áll egymással. Tulajdonképpen szenvedélyeink nagy részét az orrunknak köszönhetjük! Csakúgy, mint az állatvilágban, az emberek körében is ugyanolyan fontosak az illatok a szerelemben, a férfi és nő kapcsolatában.
A történelem folyamán számos példa bizonyította, hogy a csábítás művészetéhez elengedhetetlenek az illatok. Különösen járatosak voltak ebben a "tudományban" a hetérák és a kurtizánok. A "szakma" egyik legismertebb képviselője Aszpázia volt, aki a Kr. e. 5. században élt Athénban. Testiséggel kapcsolatos tapasztalatait szerelmi tanítások formájában, írásban rögzítette. Egyik ránk hagyott intelme: "A mosakodást ne vigyük túlzásba: a szagok hiánya negatívan befolyásolja a csáberőt!"

Kleopátra is nagyon jól ismerte az illatok vonzerejét. Aranyhajójának vitorlája - melyen Marcus Antoniust várta - rózsaolajjal volt átitatva. A korabeli krónikák szerint alig akadt férfi, aki az egyiptomi királynőnek képes lett volna ellenállni. A rózsa és illata ezután vált divattá Rómában. Gazdag emberek hálószobáiba rafinált csőrendszereken keresztül fújták az erotizáló illatot, sok helyen pedig a padlózatot borította rózsaszirmokból készült "szőnyeg".

Napóleonról is maradt ránk egy anekdota. Eszerint hazafelé a harctérről, azt üzente feleségének, Jozefinának, hogy most már ne mosakodjon, mert néhány nap múlva találkoznak. A csábítás nagymestere, Casanova is mindig kiszimatolta a nőiesség hívogatását: "A szeretett hölgy szobájában van valami olyan intim és balzsamos vágykeltő kipárolgás, hogy aki ezt az illatot beszippantja, máris a mennyekben érzi magát" - írja.

A vágy illata
Téved, aki azt hiszi, hogy az érzéki vágy és a szenvedély fellobbanása akaratlagos, átgondolt kritériumok alapján történik. Nem! Mielőtt szexuális izgalmat éreznénk, orrunk már régen meghozta a döntést, igaz, ebben szaglószerveink csupán kismértékben vettek részt. A libidót és a szexualitást sokkal inkább egy másik, ugyancsak az orrunkban található "vevőkészülék" befolyásolja. Ez érzékeli a feromont, azaz az érzéki vágy csalogató illatszerét.

TUDTA-E? Az illatingerek orrunk szagló nyálkahártyáján keresztül közvetlenül érik el limbikus rendszerünket. Agyunk ezen centrális része - szoros összeköttetésben állva tudatalattinkkal - határoz életfontosságú ösztöneinkről: azaz olyan akaratlan, szándékunkkal nem befolyásolható érzéseinkről, mint az éhség, a szomjúság, a fáradtság, a szexualitás.
Emellett limbikus rendszerünk irányítja érzelmi világunkat is. Többek között ide tartozik a szimpátia, az antipátia, az unszimpátia, az intuíció és a kreativitás is, akárcsak a vegetatív idegrendszeren keresztül közvetített tevékenységek, mint például a szívverés, a légzés, a testhőmérséklet szabályozása.
Azt a tényt, hogy legfontosabb ösztöneink szagérzékelésünkkel állnak összefüggésben, többek között az is bizonyítja, hogy illatérzékenységünk aktuális telítettségünktől függ. Aki éhes, annak biztosan érzékenyebb a szaglása, mint akinek tele a hasa! Mindez a szerelemre is igaz: együttlét előtt szagérzékelésünk intenzívebb, mint azt követően.

Felhívás a szerelemre
Minden élőlény bocsát ki olyan szaganyagokat, amelyek az adott populáció egyedei közötti üzenetek közvetítésére szolgálnak. Ezek néha vonzóak és csábítóak azért, hogy jelezzék a potenciális nemi partnereknek a párzási készséget. Máskor azonban ijesztőek, arra figyelmeztetnek, hol helyezkedik el a felségterület határa, gátat szabva a betolakodó idegennek. A néma, ám annál beszédesebb üzenetek hátterében a feromon áll, melyet szociohormonnak is neveznek. Ez az elsősorban vegyi alapon működő hormon felügyeli a különböző fajok egyes egyedei közti szexuális viselkedésformákat.

ÉRDEKES! A disznók párzásra csábító illatanyaga a szarvasgombában is fellelhető. Így érthető, hogy miért ezeket az állatokat "alkalmazták" e gomba felkutatására. Feromonok segítségével mi, emberek is bocsátunk ki félreérthetetlen illatjeleket, amelyeket célzott felhívástartalmuk ellenére sem észlelünk tudatosan, annál inkább tudatunk alatt. Tehát pontosan vesszük és dekódoljuk az üzeneteket, majd válaszolunk is azokra. Kísérletek tanúsága szerint hevesen.

JÓ TUDNI! A homo sapiens esetében is minden egyes kicsiny illatmolekula rendelkezik azzal a képességgel, hogy meghatározza a magatartást, mindenekelőtt szexuális reakcióinkat. Erotikus jellegű, csábító anyagainkat kamaszkorunktól izzadságmirigyeink termelik! Különös intenzitással párolognak ki hónaljunkból és intim területeinkről. Eddig több mint 50-féle, szexuálisan izgató emberi feromont fedeztek fel. Közöttük található többek között a kopuline, mely a vagina váladékában észlelhető, és felébreszti a férfiak nemi vágyát. Az androstenon pozitívan befolyásolja a nők szexuális készségét.

ÉRDEKES! Az androstenon szaga igen csekély koncentrációban a szantálfa illatára emlékeztet. Mivel elsősorban a nőkre van hatással, érthető, hogy a férfiak miért éppen a szantálfa illatát használták fel arra, hogy erotikus vonzerejüket növeljék.

Szabályozott ovuláció
A feromonok létezését emberek esetében végérvényesen akkor bizonyították be, amikor kísérletek sora kimutatta, hogy bizonyos illatanyagok képesek szabályozni az ovulációt. Ha a ciklus korai stádiumában lévő nők hónaljmirigy-váladékának kivonatát felvitték más nők felsőajkára, rövidebb lett a ciklusuk, peteérésük korábban bekövetkezett. Viszont, ha az ovulációkor levett hónaljmirigy-váladékkal kísérleteztek hasonló módon, más nőknél éppen az ellenkező hatást tapasztalták: ciklusuk meghosszabbodott. Ezek a megfigyelések arra az ismert jelenségre adtak magyarázatot, miszerint az egymással élő, vagy szorosan egymás mellett dolgozó nők ciklusai egy bizonyos "illeszkedési fázis"-t követően teljesen szinkronba kerülhetnek. A nők az erősebb nem illataira peteérésük alatt reagálnak a legérzékenyebben, amikor termékenységük éppen a legerősebb.

Csábító természetes aromák
- FAHÉJ: fokozza az erekciós készséget
- LEVENDULA: az egyik legizgatóbb illat stresszes, hajszolt férfiak számára
- VANÍLIA: főleg középkorú és idősebb férfiakra hat izgatóan
- JÁZMIN: egzotikus, mámorítóan gazdag, nehéz, édes illat; az illatok királyának tartják, erős afrodiziákum, elűzi a rossz kedvet is
- RÓZSA: az illatok királynője, romantikát ébresztő; a szerelem illata ősidők óta
- PÉZSMA: a szex illata, erőteljes férfiillat; a természetes pézsmaolajban androstenol található
- NARANCSVIRÁG: érzéki, édeskés, virágillatú, csökkenti a szexszel összefüggő szorongást
- PACSULI: markáns, férfias illat, oldja a gátlásokat, antidepresszáns
- SZANTÁLFA: mély, erdőillatú férfi-afrodiziákum; a feromonokra emlékeztető hatású; impotencia kezelésére is alkalmas

Orr az orrban?
Sokáig tartotta magát az a nézet, hogy a libidó katalizátora az orrban található szaglószerven keresztül lobbantja lángra a szenvedélyt. Ez azonban tévedés! Az igazság az, hogy az orr-üregeink elválasztásánál, elöl, a "bejáratnál" található, aprócska, kimenet nélküli csövecske, amit Jacobson-szervnek neveztek el - rövidítése VNO - felelős mindezért. Ez az érzékszervünk tájékoztat bennünket az erotika "beindulásáról", és nem illatokat, hanem feromonokat regisztrál.

Sokféle vizsgálat kimutatta már, hogy a VNO szolgál az androstenonok fogadására, és elengedhetetlenül szükséges bizonyos szexuális tevékenységek elsajátításához. A feromonok stimulálják a VNO-t. A csalogató anyagok által kiváltott impulzusok az idegpályákon keresztül kerülnek a hipotalamuszhoz. Ha ide beérkeznek, szexuális aktivitásra ösztönöznek.
Funkcióját tekintve a VNO a "legszexisebb érzékszervünk". Egyes újságok úgy adnak hírt róla, hogy: "orrunk a második legfontosabb erogén szervünk".

Csábítás a flakonból?
Az emberiséget évszázadok óta foglalkoztatja annak az illatnak a megtalálása, mely viselőjét abszolút ellenállhatatlanná teszi. A feromon és izolálhatóságának felfedezését követően, a parfümipar szorgos munkához látott, hogy olyan illatot hozzon létre, mely maximális szexuális vonzerőt biztosít "viselőjének". A mesterséges, laboratóriumi körülmények között előállítható csábító anyagok a hatásos afrodiziákumok gyártásának széles körű lehetőségeit rejtik. A csábító anyagok tanulmányozása az elkövetkező években valószínűleg még sok meglepetéssel és érdekességgel fog szolgálni, hiszen már most világos, hogy a vágy és a szerelem "vegytanáról" szóló ismereteink egészen más megvilágításba kerülnek.

Kovács Rita

Forrás: Ideál Életmódmagazin

További információk

  • Oszd meg másokkal:
Megjelent: 3387 alkalommal Utoljára frissítve: 2012. szeptember 11. kedd 10:07

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szex - Ajánló

  • tőzegáfonya


 

Szex - cikkek

Legolvasottabb - Trend

Legolvasottabb - Pletyka

Legolvasottabb - Szex

Ideál Életmódmagazin

Az Ideál Életmódmagazin nyomtatott verziójának megjelenése 2012-től, bizonytalan ideig szünetel. Amennyiben élő előfizetéssel rendelkezik, kérjük, forduljon a Kiadóhoz.