Ideál Online Életmódmagazin

Ma 2018. március 23., péntek van. Boldog névnapot Emőke nevű olvasóinknak! Holnap Gábor és Karina napja lesz.

Ha elég volt a szexből...

Értékelés:
(0 szavazat)
A helyzet ismerős lehet: a férfi végigsimítja a nő testét, és félreérthetetlenül hozzásimul. Mire a nő: "Ezzel azt akarod mondani, hogy már megint...?!" Bármilyen meglepő, egyre több fiatal ismeri be, hogy bizony egy-két hónap is eltelhet az életéből szex nélkül. A szakrendelők adatai is azt tükrözik, hogy a szexuális problémákkal küzdő páciensek száma emelkedik, érdekes módon éppen a húszas éveik közepén járó generáció körében.


Megfosztva örömünktől, vágyainktól!
Szakértők szerint a pornófilmek, a beszélgetőműsorok, a "szaklapok", valamint az internet elnyomják természetes szexuális vágyainkat. Sokakban kisebbségi érzést kelt, ha szünet nélkül az a téma, milyen nagynak kell lennie a férfi "legféltettebb" testrészének, vagy a nő mellének, valamint milyen gyakran "kell" szexuális életet élni, s délelőtt 10 órakor éppen milyen pozícióban a legelőnyösebb. Ha egy témát ízekre szednek, és túlbeszélnek, az elveszti varázsát, intimitását, s az élet talán legszebb része szürkül el, szinte a fogyasztás szintjére degradálva azt. A leplezetlen testmutogatás a szexuális vágy csökkenését eredményezi. Az egészségesen érző és gondolkodó emberek körében is megfigyelhető ez, függetlenül attól, hogy ők egyébként igyekszenek elhatárolódni az állandó teljesítménykényszertől.

Az erősebb nem leblokkol
A nap, mint nap látottak-hallottak egyfajta ellenreakciót szülnek. Egyre többen utasítják el az ellaposodott, a fogyasztás szintjére süllyesztett pornográfiát, s mind többen adnak előnyt a romantikának a médiákból áradó "multiorgazmus"-t sugalló műsorokkal szemben. Ez olyan, mintha egy éhezőt vagy egy fogyókúrázót odaültetnének egy mindenféle földi jóval gusztusosan telerakott asztal mellé. A pszichiáter aszkézist tanácsol mind az étkezésben, mind a szexben.

Ismét előtérben a romantika!
Paradox módon az említett negatív jelenségek éppen azzal kezdődtek, hogy a fogamzásgátlók megjelenésével szexuális életünk sokkal szabadabbá vált, hiszen az emberiség történelme folyamán először vált el egymástól a szex és az utódnemzés. Ám az örömbe üröm is vegyült! Sokan kezdtek aggódni amiatt, hogy a teljesítményközpontú társadalomban nem fognak megfelelni a szexuális elvárásoknak, a szexuális partnerek gyakori váltakozásával párhuzamosan pedig megjelentek korunk fenyegető szexuális betegségei. Talán ez a trend - ami a monogámia irányába mutat - kínál újfajta esélyt a romantikának. A hűség az egészség szempontjából "megtérülő befektetés": az egymáshoz szokott, harmóniában élő pároknak ritkán adódnak szexuális problémái, s esetükben a szexuális eredetű betegségek is nagyon ritkák.

Mi öli meg a szexet?
Teljesítménykényszer az ágyban: a legfontosabb az, hogy az együttlét mindkét fél számára örömet és kielégülést okozzon! Egyszeri, csodálatos szerelmi találkozó legyen, mely a szívet-lelket-érzékeket és érzelmeket érinti, s ez sokkal fontosabb, mint az akrobatikus gyakorlatokkal tűzdelt aktus.

-    A férfiak elbizonytalanítása: azok a nők, akik férfiakra jellemző viselkedés szerint párjuk hátsó felét fogdossák és ütögetik, sokkal inkább agressziót váltanak ki
-    Az erősebb nemből, mint erotikus érzéseket.
-    A megalázó szexualitás: ami nem a boldogság forrása, hanem pusztán az orgazmusra koncentrál. Évszázadokon keresztül a férfi dominanciáját tükrözte, s a tendencia megfordulni látszik, ahogy a nők elférfiasodnak.
-    Mindent szabad, nincs tabu: ez éppen a szerelem fűszerét, a titokzatosságot öli meg.
-    AIDS: a partnereiket sűrűn váltogatók esetében nemegyszer kiderült, hogy a szexuális életük zavarainak hátterében gyakran bújik meg az AIDS-től, a hepatitisztől vagy egyéb, szexuális úton terjedő betegségtől való félelem.
-    Depresszió, feszültségek
-    Stressz: tipikusan nem csökkenti a vágyat, ugyanakkor sokan inkább a stresszre fogják kedvetlenségüket; a munkába menekülnek, elfojtva magukban a külvilág által felállított szexuális teljesítménynormáktól való félelmüket. A leginkább érintettek: az egyedül élő férfiak és a régen házasságban élő nők és férfiak.
    
Vágyhozó teendők
Szabaduljunk meg a média sugallta szexuális teljesítménykényszertől! Senkihez és semmihez se hasonlítgassuk magunkat! Forduljunk ismét partnerünk felé! Fedezzük fel őt újra a fejétől a lábujjáig, és közben figyeljünk arra, mi okoz mindkettőnknek örömet! Ez sokszor minden pornóműsornál izgatóbb lehet. Próbáljuk meg felszámolni a belső és külső rendetlenséget! Otthonunkban teremtsünk meghitt légkört, kapcsolatunkban szeretetteljesen és gyengéden forduljunk a másik felé! Csakis a jó közérzet és hangulat légkörében virágzik a szerelem!

Rendezzünk intim, meghitt, gyertyafényes vacsorákat! Ne takarékoskodjunk a bókokkal, hisz azok ösztönzőek! Lepjük meg a másikat csábos fehérneműkkel! Beszéljünk legtitkosabb vágyainkról! Utazzunk el egy hétvégére Velencébe, a szerelmesek városába! Esetleges szexuális problémák - erekciós panaszok, szexuális kedvetlenség - esetén ne szégyelljünk felkeresni szakembert! A következő pontokat szakember segítségével érdemes átgondolni, s egyúttal az életstratégiát újfajta alapokra helyezni.

"Szoftverprogram"
- A szexuális zavarok egészen a gyermekkora nyúlhatnak vissza. Ezért vizsgálni kell a gyermekkori kommunikáció kezdeteit, milyen volt a kapcsolat a szülőkkel, a családban a beszédstílus, az érintett elmondhatta-e véleményét, meghallgatták-e, odafigyeltek-e rá, kialakult-e bizalmi légkör a szülőkkel?!
- Milyen volt a kapcsolat az ellentétes nemű szülővel?
- Volt-e válás a családban, s ha igen, milyen volt a viszony a mostohaszülővel?
- Volt-e traumatikus élmény - pl. a szülők szexuális életének megfigyelése, ami ijesztő lehet egy kisgyermeknek.
- Milyenek voltak a kapcsolatok az óvodában, iskolában?

"Hardverprogram"
- A kedvetlenség oka lehet a nem optimális folyadékfogyasztás is.
- A kiegyensúlyozott szerelmi élet egyik előfeltétele a megfelelő légzés.
- Nagyon fontosak a különféle lazítógyakorlatok, pl. autogén tréning, meditáció, relaxációs fürdő, masszázs.
- A sportolás lazít, és méregtelenít.
- A rendszeres szaunázás segíti a szervezet öntisztulását.

Szex időskorban
A fiatalok csökkenést mutató szexuális kedvével ellentétben az idősebbek mintha újra felfedeznék a testi szerelem szépségeit. Sokan számolnak be arról, hogy a szex sohasem sejtett élvezeteket okoz nekik. Ez talán azzal hozható összefüggésbe, hogy napjainkra számos tabu eltűnt, másrészt az idősebb generáció egyre öntudatosabb és egészségesebb. Hála istennek, megszűnt az a szemlélet, hogy 50 éven túl a szex már nem tartozik a mindennapi élethez. A szakemberek szerint helytelen szemlélet, hogy időskorban az érzéki vágyak, az örömszerzés lehetőségei megfogyatkoznának. Egy szerető társ jelenléte az időskori szex legfontosabb feltétele.

- Fontos! Az orvostudomány mai álláspontja szerint az együttlétre való képesség és a szexualitás a halálig lehetséges. Vizsgálatok kimutatták, hogy 60 év felett a férfiak 93%-a, a nők 70%-a szexuálisan aktívnak vallja magát. 70 év felett ez az arányszám még mindig 79-65%. A szerelem fiatalon tart, aki szexuálisan aktív, jobban és tovább él!

Forrás: Ideál Életmódmagazin

További információk

  • Oszd meg másokkal:
Megjelent: 2884 alkalommal Utoljára frissítve: 2012. augusztus 13. hétfő 13:52

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szex - Ajánló

  • tőzegáfonya


 

Szex - cikkek

Legolvasottabb - Trend

Legolvasottabb - Pletyka

Legolvasottabb - Szex

Ideál Életmódmagazin

Az Ideál Életmódmagazin nyomtatott verziójának megjelenése 2012-től, bizonytalan ideig szünetel. Amennyiben élő előfizetéssel rendelkezik, kérjük, forduljon a Kiadóhoz.