Ideál Online Életmódmagazin

Ma 2018. március 23., péntek van. Boldog névnapot Emőke nevű olvasóinknak! Holnap Gábor és Karina napja lesz.
E-mail írása Nyomtatás PDF

Immunerősítő rizskorpa

A növényi rostok jelentősége az egészséges táplálkozásban vitathatatlan. Nagyon jó rostforrások a teljes kiőrlésű - a gabona korpáját is tartalmazó - lisztből készült termékek. Ám van még ezeknél is egészségesebb! A speciálisan feldolgozott rizskorpa immunerősítő is...

Az arabinoxylan a legtöbb gabonakorpából származó étkezési rostban megtalálható. Ám ennek jelenléte még nem elég, az immunerősítő hatás eléréséhez további feldolgozásra van szükség. Konkrétan: a szintén hasznos élettani hatássú shii-take gombából kivont enzimekkel.

Ezek segítségével a kutatóknak sikerült a rizskorpa arabinoxylanját úgy aktiválniuk, hogy a származék kimutatható immunerősítő, antioxidáns és vércukorszint-szabályozó hatású lett! A kapott végtermék az MGN-3 fantázianevet kapta (ma már BioBran nevén forgalomban is van!).Csak feldolgozottan!

Miért nem hat az immunrendszerünkre a feldolgozatlan étkezési rost, és mitől hat az arabinoxylan? A "klasszikus" nagyobb méretű rostok javarészt emésztés nélkül haladnak a vastagbél felé, ahol a bélbaktériumok egy részüket lebontják, de onnan már nem tudnak felszívódni, és végül az egész elhagyja szervezetünket. Tehát ezért nincs a korpának önmagában - feldolgozatlanul - immunerősítő hatása.

Ezzel szemben az arabinoxylan az étkezési rostoknál kisebb méretű, de azért mégiscsak rost, így a vékonybélbe egy része emésztetlenül juthat el. Hála a shii-take gombából származó enzimnek, innen könnyedén felszívódik, és bekerül véráramunkba, ahol azután kifejtheti hatását.


Állandó készenlét!

Az arabinoxylan a bélből felszívódva bejut a keringésbe, az immunrendszerünk pedig érzékeli a jelenlétét, hatására a fehérvérsejtek közül a következők aktiválódnak:

- a természetes ölősejtek (NK-sejtek)
- a B-lymphocyták
- a T-lymphocyták.

Egyszóval: védelmi rendszerünk folyamatosan magasabb készenléti állapotban működik, jobban és gyorsabban reagál a minket érő támadásokra. El se kapjuk a betegségeket, vagy ha igen, akkor sokkal hamarabb kilábalunk belőlük.


A hatás adagfüggő

A természetes ölősejtek aktiválása csökkenti az öregedés, a stressz és a szennyezett környezet kellemetlen és káros hatásait. Öszszességében növeli immunpotenciálunkat.

- Fontos! Az immunerősítő fogyasztásánál figyelembe kell venni, hogy milyen hatást akarunk elérni. Ha gyenge az immunrendszerünk és gyors javulást szeretnénk elérni, akkor érdemes nagyobb mennyiséget fogyasztani, míg megelőzésre elég a kisebb adag folyamatos szedése is.

- Jegyezzük meg! Kis adagok fogyasztása mellett az első héten semmilyen javulás nem várható, csak azt követően. Rendszeres kis adagú napi fogyasztás mellett az immunerősítő hatás 2 hónap után lesz teljes. Nagyobb mennyiség magunkhoz vételekor viszont már az első héten aktiválódik védelmi rendszerünk! Azt is érdemes figyelembe vennünk, hogy 1 havi kihagyás után az immunerősítő hatás teljesen megszűnik.

- Jó tudni! Az arabinoxylan a természetes ölősejtek aktiválása útján a rosszindulatú daganatokkal küzdők gyógyulási esélyeit is képes javítani, ezért használata daganatos betegek kiegészítő kezelésére is javasolt. A homeopátia és a besugárzás idején 1000 mg/nap, később 500 mg/nap az ajánlott adag.

H. M.

Rostos-tudnivalók

- A finomított gabonakészítmények - mint például a hántolt rizs vagy a fehér finomliszt - fogyasztása kapcsolatba hozható a magas koleszterinszinttel, a cukorbetegséggel, a végbélrákkal és egyes szívproblémákkal.

- Míg régebben úgy gondolták, hogy a finom és tápláló élelmiszerek egyben egészségesek is, mára bebizonyosodott, hogy stresszel terhelt életünk során gyakran ennél sokkal többre van szükség egészségünk megőrzéséhez. Időszakonként immunerősítő természetes hatóanyagok kúraszerű szedésével előzhetjük meg a bajt.

- A modern élelmiszer-feldolgozó eljárások jelentős része eltávolítja a rostokat az élelmiszerekből, mivel azok befolyásolhatják az ízeket. Ennek ellenére jobb rostban gazdag élelmiszereket fogyasztani, mert elősegítik az egészség és a homeosztázis megőrzését.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ideál Életmódmagazin

Az Ideál Életmódmagazin nyomtatott verziójának megjelenése 2012-től, bizonytalan ideig szünetel. Amennyiben élő előfizetéssel rendelkezik, kérjük, forduljon a Kiadóhoz.