Ideál Online Életmódmagazin

Ma 2018. március 23., péntek van. Boldog névnapot Emőke nevű olvasóinknak! Holnap Gábor és Karina napja lesz.
E-mail írása Nyomtatás PDF

Gyógynövények hátfájásra

A hátfájás nem önálló betegség, csupán gyűjtőnév: főként a gerincen, a keresztcsonton, továbbá a mellkas hátsó részén és a vesetájékon eredő vagy oda kisugárzó, a legkülönfélébb okokból keletkező fájdalmakat jelenti.

Tartáshibák

Mivel a gerincpanaszok kezelésének a fájdalom eredetét és okát kell követnie, nézzük át röviden a legfontosabb, hátfájással együtt járó betegségcsoportokat! A természetgyógyászat és a népi gyógyászat betegségképe részben vagy egészben lelki eredetre épül. A gerincfájdalmak jelentős része pszichés eredetű, hátterében többnyire elhúzódó stresszhelyzet, érzelmi vagy szellemi túlterhelés áll.

Érdekes például, hogy a különféle porckorongbetegségek, "idegzsábák" leginkább a 25 és 45 év közötti, erősen karrierista beállítottságú férfiakat támadják meg. Mindez gyakran tartáshibákban (felhúzott váll, ferde gerinc stb.) is megjelenik, a gyógyítás kulcsa ilyenkor a testi-lelki relaxálás és lazítás. Ebben segíthetnek a meleg borogatások és a forró fürdők is.

Hátfájás kialakulhat jelentős túlsúly (elhízás vagy terhesség) miatt is, különösen idősebb korban, csontritkulással kombinálódva. A gerincoszlop ilyenkor nem elég erős a testsúly normális helyzetben való megtartására, deformációk, izomfeszülések léphetnek fel, amelyek végső soron tovább súlyosbítják a problémát.Megoldást gerinc, a has- és a hátizomzat tornáztatása, a csontritkulás megelőzése és kezelése illetve a testsúly rendezése, (diéta, böjtkúra) jelenthet.

Hátfájást okozhat hosszú, megerőltető fizikai munka is, ilyenkor nyilvánvalóan a helyes testtartás és a megfelelő mennyiségű és minőségű pihenés biztosítása a legfontosabb. S végül hátfájás lehet sokféle légzőszervi betegség (megfázás, influenza), illetve veseprobléma (vesemedence-gyulladás) kísérőtünete is, ezekben az esetekben az alapbetegség kezelése után többnyire a hátfájás is eltűnik.

Gyógynövényekkel ezek a panaszok többféleképpen is kezelhetők, bár a gerincbántalmak elsődlegesen ajánlott kezelési módja a manuálterápia (csontkovácsolás), illetve a különféle mozgás- és masszázsterápiák, melyek közvetlenül próbálják ellazítani és tehermentesíteni a gerincoszlopot.


Fitoterápia otthon

Gyógynövényes kezelés elsősorban kiegészítésképpen vagy enyhébb esetekben jöhet szóba a következők szerint:

- Meleg borogatások, fürdők adalékai lehetnek különféle, főképpen az izmok ellazulását, pihenését elősegítő gyógynövénykivonatok, például a levendula (Lavandula officinalis), az angyalgyökér (Angelica archangelica, 1. kép), a kamilla (Matricaria recutita) és a macskagyökér (Valeriana officinalis) illóolaja vagy főzete. Ezek egyébként nyugtató hatást gyakorolnak a lélekre is, így minden szinten elősegítik a gyógyulást. Az illóolajokból néhány cseppnyit kell a fürdővízbe cseppenteni (érzékeny bőrűek vigyázzanak!), ha főzetet akarunk készíteni, akkor jó félmaréknyi-maréknyi szárított füvet kell 2-3 l vízben, lefedve 5-10 percen át forralni, majd leszűrni és a fürdővízhez önteni. Mindig frissen készítendő, hiszen az illóolajok hamar távoznak a vízből.

- A nyugtató hatású szerek belsőleg teaként, illetve illóolaj formájában is használhatók. A felsoroltakon kívül jótékony nyugtató hatással bír a citromfű és a komló is, ez utóbbi napi adagja 1 teáskanálnyi szárított termésből készül forrázással (nagyobb adagban ne használjuk!). Ide kívánkoznak a szigorúan érzelmi alapon kiválasztott Bach-eszenciák is, elsősorban a gyertyán (Hornbeam; ha a mindennapi élet, a hétköznapok terheinek viselése okoz problémát), a sülzanót (Gorse; amikor csüggedés és reményvesztettség uralkodik el a betegen), a szilfa (Elm; a vállalt feladatok elviselhetetlenül és teljesíthetetlenül nehéznek tűnnek) és az olajfa (Olive; ha testi-lelki kimerültség, általános energiahiány lép fel) virágeszenciája. A Bach-eszenciák kiválasztása mindig az adott egyéniségtől és problémától függ.

- Ízületi fájdalmak, hátfájások gyakori kezelési módja a bedörzsölőszerek alkalmazása. A bedörzsölőszerek többnyire alkoholos kivonatok, melyek részben a kereskedelemben is beszerezhetők (pl. a fekete nadálytő kivonata), de házilag is egyszerűen elkészíthetők. Ide tartozik a fekete nadálytő gyökere mellett a fehér fűz levele, a cickafark fajok virágzó hajtása és a fekete bodza bogyóinak kivonata. A kivonat (tinktúra) bármilyen, 35-40%-nál töményebb alkoholból készülhet; a népi gyógyászatban többnyire házi pálinkát használnak. A friss, apróra vágott növényi részeket 2-3 héten át kell jól lezárható üvegben alkoholban áztatni, majd leszűrni, és ismét csak jól lezárva, lehetőleg színezett üvegben, sötét, hűvös helyen tárolni.

Szükség esetén szárított, drogériában vásárolt növényi részekből is készíthető alkoholos kivonat. Házilag is könnyen készíthető tinktúra a paprika érett terméséből, ami leginkább lumbágó, keresztcsonti fájdalmak kezelésére használható. Fontos, hogy mindig csípős fajtát válasszunk! A népi gyógyászatban a torma frissen lereszelt gyökerét is használják fájó hát bedörzsölőszereként. A felsorolt gyógyfüveknek többnyire enyhe fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő hatása is van, és maga a bedörzsölés is ellazítja a gerincoszlopot és az azt támasztó izomzatot.

- Hosszan tartó problémák esetén kiegészítő jelleggel belsőleges kezeléssel is meg lehet próbálkozni. Általában kedvező hatást gyakorol a fájdalmakra a fehér fűz teája: 1 teáskanálnyi porrá tört kéregdarabból készítjük 8 órás hidegvizes áztatással. főként gyulladásos eredetű, komoly fájdalommal járó esetekben ajánljuk.


Ősi receptek

Végezetül lássunk néhány házilag is könnyen megvalósítható receptet a gyógynövényes gyógyítás nagy klasszikusaitól, Dioszkoridésztől (első két recept) és Hildegard von Bingentől:

- "A kerti kakukkfű borral és árpadarával összekeverve jó a fájó csípőre [isiász] vagy megéve sötét látásra és szemekre."

- "A macskamenta jó csípőfájdalmakra, mert égeti a külső bőrt, és kihúzza a belső nedvességeket." Macskamenta helyett egyébként a többi mentafaj is használható, főképpen a borsmenta (2. kép) és a csombormenta.

- "És aki a hátában és az ágyékában érez fájdalmat, az főzzön búzaszemeket vízben, és azon melegében tegye arra a helyre, ahol fáj, és a búza melege minden betegség erejét legyőzi."

Köteles Ferenc - Varsányi Péter

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ideál Életmódmagazin

Az Ideál Életmódmagazin nyomtatott verziójának megjelenése 2012-től, bizonytalan ideig szünetel. Amennyiben élő előfizetéssel rendelkezik, kérjük, forduljon a Kiadóhoz.