Ideál Online Életmódmagazin

Ma 2015. május 22., péntek van. Boldog névnapot Júlia és Rita nevű olvasóinknak! Holnap Dezső napja lesz.
E-mail írása Nyomtatás PDF

Vesediéta


A vesebetegségeket folyamatosan és szakszerűen kell kezelni.
A beteg azzal segítheti a terápiát, hogy betartja a vesekímélő étrendet. A speciális étrend még krónikusan előrehaladott vesebántalmak esetén is oly mértékben javíthatja a szerv működőképességét, hogy a dialízis esetleg nélkülözhetővé válik, vagy erre csak jóval később kerül sor.

A gyógykezelésként alkalmazott vesediétát mindenkinek egyénileg írják fel, mégis van néhány olyan alapszabály, melyet mindig szem előtt kell tartani. Ezek közül a sóbevitel mérséklése még a laikusok számára is egyértelmű. Az viszont már kevésbé ismert, hogy a vesebántalmak kezeléséhez többnyire a fehérjebevitel csökkentése szükséges, ami egyúttal a sav-bázis egyensúlyra is kedvezően hat.

A fehérjék és a veseműködés

A vesék fő feladata, hogy a vért megtisztítsák a vízoldékony salakanyagoktól, melyek a vizelettel kiválasztódnak. A vesetestecskék vérből naponta körülbelül 180 liter elsődleges vizeletet képeznek, melynek nagyobbik része ismét a vérbe kerül. Naponta csupán körülbelül 1,5 liter vizelet marad vissza, melyben a kiválasztandó anyagok nagy koncentrációban találhatók.
A vesék számára a legnagyobb munkát a fehérje-anyagcsere jelenti. A táplálékkal felvett fehérje feldolgozása több lépésben zajlik, míg végül karbamid (urea, húgyanyag) keletkezik, ami a vizelettel együtt választódik ki. Ezek a komplex biokémiai anyagcserelépések csak akkor játszódnak le optimálisan, ha a szervezetnek elegendő lúg (bázis) áll rendelkezésére ahhoz, hogy a savakat közömbösíteni tudja. Mindez olyan étrendet igényel, mely - a csekély fehérjebevitellel a veséket tehermentesíti, és a savasodást megakadályozza,
a másrészt növényi eredetű táplálék segítségével gondoskodik a lúgtartalékról.
A gyakorlat is igazolja a lúgraktárak jelentőségét az optimális veseműködés során. Azoknál a betegeknél ugyanis, akik hamarosan dialíziskezelésre szorulnak, mindig kimutatható a vér savasodása. Ebből arra következtethetünk, hogy a savasodást megelőző bázisgazdag étrend hosszabb ideig segíti megőrizni a vese működését és nélkülözhetővé teszi vagy késleltetheti a rendszeres, nagy gondokkal járó vértisztítást.
A vesediéta szigorú betartásával a betegnek szinte mindig lehetősége van arra, hogy a betegség lefolyását kedvezően befolyásolja.

A vesediéta alapelvei

A vesebetegségekre ajánlott tehermentesítő és kímélő étrend gazdagon tartalmaz lúgos, növényi eredetű élelmiszereket, ugyanakkor rendkívül fehérjeszegény. A fehérjebevitelt természetesen nem szabad túlzott mértékben visszafogni, különben hiány keletkezhet és a szervezet a saját szöveteiből túl sok fehérjét használ fel. A fehérjebevitel mértékét egyénenként határozza meg a terapeuta a vér karbamidszintje alapján.
- Ha utóbbi csökkent veseműködés mellett 150 mg% felett van, a napi fehérjeellátást körülbelül 40 grammra kell korlátozni.
- Amennyiben a vér karbamidszintje súlyosabb vesekárosodások következtében még ennél is magasabb, a naponta felvehető fehérjemennyiség nem haladhatja meg a 20 grammot. Ez már éppen csak a szükséges fehérjeminimumot fedezi anélkül, hogy a vesét feleslegesen megterhelné.

Lúgosító táplálékok

A legfontosabb étrendirányzatok közé tartozik a burgonya-tojás diéta, melyet már évtizedek óta sikerrel alkalmaznak különböző vesebetegségek kezelésére. A diéta főleg burgonyából áll, mértékkel szerepel benne a tojásból származó fehérje, s ehhez jön még más bázisgazdag növényi eredetű táplálék. A diétával sok vesebetegség jól kezelhető. A tojás és a burgonya fehérjéinek kombinációja sokkal jobban értékesíthető táplálékforrást nyújt, mint a hústermékek, melyek a vesediétában nélkülözhetők.

Étrend akut
vesegyulladás esetén

Akut vesegyulladás esetén a diétának többszakaszosnak kell lenni, eközben mindig be kell tartani bizonyos szabályokat. - Az első szakasz a betegség lefolyásától függően 8-10 napig tart. Ekkor az étrend:
- szigorúan sószegény, naponta 1 grammnál kevesebb sót ír elő
- napi fehérjebevitel nem lehet több 20-25 grammnál
- a húsféleségeket lehetőleg kerülni kell.
A natúrmedicina ilyenkor tejsavókúrát javasol; a körülbelül 1 liter író a legértékesebb fehérjékből a teljes napi szükségletet fedezi. Ha a vér káliumszintje túlságosan magas, a terapeuta rövid időre a káliumbevitelt is korlátozza. A folyadékfelvételt szintén szakszerűen kell meghatározni, ami elsősorban attól függ, milyen mértékben őrizhető még meg a vesék kiválasztó funkciója.
- A diéta 2-4 hétig tartó második szakaszában a folyadékbevitel fokozatosan emelkedik, igazodva a kiválasztó működés javulásához. A naponta elfogyasztható sómennyiség 3 gramm lehet. Hasonlóképpen növelhető a fehérjebevitel naponta körülbelül 40 grammra, így a fehérjehiány megelőzhető. A húsféleségekről azonban továbbra is le kell mondani.
- A diéta harmadik szakasza az akut vesegyulladás teljes gyógyulásáig tart. Amint a vesék ismét kielégítő mértékben termelnek vizeletet (amit a terapeuta tud csak megítélni), a folyadékbevitelt növelni lehet a normális szükségletre, azaz napi 1,5-2 literre. A sófelvétel naponta 5 grammot tehet ki, ezt a mennyiséget azonban a jövőben sem szabad túllépni. A maximális fehérjemennyiség napi 60 gramm, abban az esetben, ha a kiválasztás teljesen normálisan zajlik. A fehérjeszükségletet egy kiegyensúlyozott, elegendő tejterméket tartalmazó vegetáriánus táplálkozás is fedezi, így nem szükséges a hús. A vesék regenerálódásához nagyon fontos a kielégítő fehérjeellátás.
A beidegződött civilizációs táplálkozás gyökeres átalakítása még a gyulladás teljes gyógyulása után is ajánlatos. Az új, teljes értékű táplálkozás a Bircher-Benner- és Kollath-féle elvekhez igazítható és egy életen át követendő.

Étrend krónikus
vesegyulladás esetén

Krónikus nefritisz esetén a diétát hosszú ideig be kell tartani. Emiatt jelentősen eltér az akut vesegyulladás gyógyításnál alkalmazott étrendtől. Ilyenkor nem szabad olyan szigorúan fehérje- és sószegényen táplálkozni.
Az étrendben naponta rendszerint körülbelül 3 gramm só szerepel, ami még mindig viszonylag kevés, ezért bizonyos körülmények között a betegség ideje alatt sóhiányra utaló tünetek jelentkezhetnek. Ha a terapeuta ilyet fedez fel, a sóbevitelt néhány napon keresztül 6-8 grammra növeli. Amint azonban ödémásodnak a szövetek, és ehhez magasabb vérnyomás is társul, vissza kell térni ismét a napi 3 grammos sófelvételi szintre.
A több és kevesebb sófogyasztás váltakozása miatt mindenképpen szükség van a betegség lefolyásának állandó és szakszerű felügyeletére. A betegnek nem szabad önkényesen változtatnia az előírt mennyiségeken.
A fehérjebevitelnek el kell érnie a napi 35-40 grammot ahhoz, hogy a hosszú ideig tartó diéta alatt ne lépjen fel fehérjehiány. Ha a kezelés ideje alatt a vizelettel fehérje is kiválasztódik, napi 60-80 gramm fehérje felvétele lehet szükséges. Amint a fehérjeháztartás ismét kiegyensúlyozott lesz, vissza lehet térni a napi 35-40 gramm fehérjéhez. A kisebb és nagyobb mértékű fehérjebevitel váltakozásának követnie kell az orvosi utasításokat, a mennyiségeket önkényesen nem szabad megváltoztatni.
A folyadékbevitel a napi vizeletkiválasztástól függ, melyet újra és újra szakszerűen ellenőriztetni kell. Csökkent mértékű kiválasztás mellett a bevitelt is mérsékelni kell ahhoz, hogy a vízháztartás kiegyensúlyozott maradjon. Ha a vizeletképzés mértéke növekszik, ennek megfelelően többet kell inni. Fokozott izzadás vagy hányás, illetve a hasmenés miatti folyadékvesztés, csakúgy, mint lázzal járó megbetegedések esetén a folyadékbevitelt szintén növelni kell.
Krónikus nefritisz esetén a diétával kapcsolatos minden további tennivalót egyénenként határoznak meg. A betegség lefolyásának rendszeres felügyelete nagyon fontos, elsősorban azért, hogy a fehérje-, a só- és a folyadékháztartásban bekövetkezett változásokra megfelelő módon és haladéktalanul reagálni lehessen.

Diéta krónikus
veseelégtelenség esetén

A vesék krónikus csökkent működésének diétával történő kezelésére az évek során különböző étrendeket fejlesztettek ki, melyek váltakozó sikerrel ugyan, de jónak bizonyultak. Alapvetően itt is a fehérjebevitel drasztikus csökkentésével akadályozható meg a fehérje-anyagcsere végtermékeinek felhalmozódása a szervezetben. Ha 100 ml vérszérumban a karbamidból származó nitrogén mennyisége meghaladja a 100 mg-ot, mérsékelni kell a fehérjebevitelt, így az egészségi állapot további romlása elkerülhető vagy késleltethető. Szigorúan fehérjeszegény diétára van szükség akkor, ha a vérszérum 100 ml-ében 150 mg-nál nagyobb a karbamid-nitrogén mennyisége.
A krónikus veseelégtelenség kezelésére szolgáló első étrendterápiát olasz tudósok fejlesztették ki a '60-as években. Felismeréseiken alapul a később újra bevezetett burgonya-tojás diéta, amely szigorúan fehérjeszegény, de emellett biológiailag értékes fehérjéket tartalmaz. Így a csökkentett fehérjebevitel ellenére is fedezni lehet az életműködésekhez szükséges fehérjeminimumot, és elkerülhető a veszélyes fehérjehiány.

Étrend-variációk

- A Max-Planck Intézet dortmundi táplálkozásfiziológiai részlegének vizsgálatai szerint a burgonyából és a teljes tojásból származó fehérjék 3:2 arányú kombinációja tekinthető optimálisnak. Ezzel elérhető egy olyan aminosav-összetétel, mely pontosan megfelel az emberi szervezet szükségleteinek, vagyis az eszenciális és a nem eszenciális fehérje-építőkövek legjobb összeállítása. A burgonya-tojás étrenddel már 15 gramm fehérje elegendő a napi közepes mértékű szükséglet teljes fedezésére. Ezt a diétát proteinszelektívnek is nevezik, mert a benne található fehérjéket a célnak megfelelően választották ki és meghatározott arányban kombinálták egymással.
- Az efféle diéta mellett még vannak mások is, melyekben a fehérjéket nem a fent említett szempont szerint választják ki. Közülük elsősorban a svéddiéta említhető, melyben 18-20 gramm nem speciálisan kiválasztott fehérjehordozó gondoskodik a bázisellátásról, emellett eszenciális aminosavakat tartalmazó gyógyszerrel egészül ki. Összességben naponta körülbelül 25 grammot tesz ki a fehérjefelvétel. A diéta előnye abban rejlik, hogy benne több fehérjehordozót lehet alkalmazni, mint a burgonya-tojás diétában, így a svéddiéta sokkal változatosabb és ízletesebb táplálkozást tesz lehetővé. A burgonya-tojás diétánál ezzel szemben kevesebb sav képződik, így az "elsavanyodás" hatékonyabban megelőzhető. Ezenkívül nincs szükség aminosav-tartalmú gyógyszerekre. A svéddiétát egyes esetekben javasolhatja az orvos.
- A nem proteinszelektív diéták sorát gazdagítja egy újabb étrendvariáció, amelyhez a különböző aminosavakat pótló gyógyszereket nitrogénmentesen, alfa-ketonsav analógokként állítják elő. Még súlyos veseelégtelenség esetén is javulás érhető el, ami egyben bizonyíthatja a félszintetikus aminosavak felhasználását.
Amennyiben a krónikus veseelégtelenség gyógyítására szolgáló összes diétaféleséget a natúrmedicina szemszögéből értékeljük, kétségtelenül a burgonya-tojás diéta áll az első helyen. Ez ugyanis természetes alkotórészeket tartalmaz és nemcsak a nitrogén-anyagcserét, hanem a teljes anyagcserét kedvezően befolyásolja. Emiatt elsősorban ezt a diétaformát kell előnyben részesíteni. (Krumplidiéta a 60-61. oldalon)

Művese-terápiához
kapcsolódó diéta

Ha az előrehaladott vesekárosodás miatt rendszeres vértisztításra van szükség, a krónikus veseelégtelenségre alkalmazott diéta szabályai csak részben érvényesek. Különösen a fehérjebevitelt nem szabad annyira szigorúan mérsékelni, mert ennek nincs szerepe a kezelésben, sőt bizonyos körülmények között káros hatása is lehet. A szervezet ugyanis minden egyes dialízis alkalmával 10-20 gramm aminosavat veszít, amely fokozatosan súlyos fehérjehiányhoz vezet, ha a veszteséget nem pótolja semmi. Ezért a diétának naponta 60-80 gramm fehérjét kell tartalmaznia.

B. E.

Forrás: Ideál Életmódmagazin

Az ideal.hu ajánlásával:

CELSUS ALAKFORMÁLÓ CSOMAG! Újdonság!
Hozza magát kirobbanó formába Celsus alakformáló csomaggal!
FormaVital tabletta plusz ajándék Notox teakeverék.
Bővebben...

50-ID-307x243

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ideál Életmódmagazin

Az Ideál Életmódmagazin nyomtatott verziójának megjelenése 2012-től, bizonytalan ideig szünetel. Amennyiben élő előfizetéssel rendelkezik, kérjük, forduljon a Kiadóhoz.