Ideál Online Életmódmagazin

Ma 2018. április 24., kedd van. Boldog névnapot György nevű olvasóinknak! Holnap Márk napja lesz.
E-mail írása Nyomtatás PDF

Vesediéta


A vesebetegségeket folyamatosan és szakszerűen kell kezelni.
A beteg azzal segítheti a terápiát, hogy betartja a vesekímélő étrendet. A speciális étrend még krónikusan előrehaladott vesebántalmak esetén is oly mértékben javíthatja a szerv működőképességét, hogy a dialízis esetleg nélkülözhetővé válik, vagy erre csak jóval később kerül sor.

A gyógykezelésként alkalmazott vesediétát mindenkinek egyénileg írják fel, mégis van néhány olyan alapszabály, melyet mindig szem előtt kell tartani. Ezek közül a sóbevitel mérséklése még a laikusok számára is egyértelmű. Az viszont már kevésbé ismert, hogy a vesebántalmak kezeléséhez többnyire a fehérjebevitel csökkentése szükséges, ami egyúttal a sav-bázis egyensúlyra is kedvezően hat.

A fehérjék és a veseműködés

A vesék fő feladata, hogy a vért megtisztítsák a vízoldékony salakanyagoktól, melyek a vizelettel kiválasztódnak. A vesetestecskék vérből naponta körülbelül 180 liter elsődleges vizeletet képeznek, melynek nagyobbik része ismét a vérbe kerül. Naponta csupán körülbelül 1,5 liter vizelet marad vissza, melyben a kiválasztandó anyagok nagy koncentrációban találhatók.
A vesék számára a legnagyobb munkát a fehérje-anyagcsere jelenti. A táplálékkal felvett fehérje feldolgozása több lépésben zajlik, míg végül karbamid (urea, húgyanyag) keletkezik, ami a vizelettel együtt választódik ki. Ezek a komplex biokémiai anyagcserelépések csak akkor játszódnak le optimálisan, ha a szervezetnek elegendő lúg (bázis) áll rendelkezésére ahhoz, hogy a savakat közömbösíteni tudja. Mindez olyan étrendet igényel, mely - a csekély fehérjebevitellel a veséket tehermentesíti, és a savasodást megakadályozza,
a másrészt növényi eredetű táplálék segítségével gondoskodik a lúgtartalékról.
A gyakorlat is igazolja a lúgraktárak jelentőségét az optimális veseműködés során. Azoknál a betegeknél ugyanis, akik hamarosan dialíziskezelésre szorulnak, mindig kimutatható a vér savasodása. Ebből arra következtethetünk, hogy a savasodást megelőző bázisgazdag étrend hosszabb ideig segíti megőrizni a vese működését és nélkülözhetővé teszi vagy késleltetheti a rendszeres, nagy gondokkal járó vértisztítást.
A vesediéta szigorú betartásával a betegnek szinte mindig lehetősége van arra, hogy a betegség lefolyását kedvezően befolyásolja.

A vesediéta alapelvei

A vesebetegségekre ajánlott tehermentesítő és kímélő étrend gazdagon tartalmaz lúgos, növényi eredetű élelmiszereket, ugyanakkor rendkívül fehérjeszegény. A fehérjebevitelt természetesen nem szabad túlzott mértékben visszafogni, különben hiány keletkezhet és a szervezet a saját szöveteiből túl sok fehérjét használ fel. A fehérjebevitel mértékét egyénenként határozza meg a terapeuta a vér karbamidszintje alapján.
- Ha utóbbi csökkent veseműködés mellett 150 mg% felett van, a napi fehérjeellátást körülbelül 40 grammra kell korlátozni.
- Amennyiben a vér karbamidszintje súlyosabb vesekárosodások következtében még ennél is magasabb, a naponta felvehető fehérjemennyiség nem haladhatja meg a 20 grammot. Ez már éppen csak a szükséges fehérjeminimumot fedezi anélkül, hogy a vesét feleslegesen megterhelné.

Lúgosító táplálékok

A legfontosabb étrendirányzatok közé tartozik a burgonya-tojás diéta, melyet már évtizedek óta sikerrel alkalmaznak különböző vesebetegségek kezelésére. A diéta főleg burgonyából áll, mértékkel szerepel benne a tojásból származó fehérje, s ehhez jön még más bázisgazdag növényi eredetű táplálék. A diétával sok vesebetegség jól kezelhető. A tojás és a burgonya fehérjéinek kombinációja sokkal jobban értékesíthető táplálékforrást nyújt, mint a hústermékek, melyek a vesediétában nélkülözhetők.

Étrend akut
vesegyulladás esetén

Akut vesegyulladás esetén a diétának többszakaszosnak kell lenni, eközben mindig be kell tartani bizonyos szabályokat. - Az első szakasz a betegség lefolyásától függően 8-10 napig tart. Ekkor az étrend:
- szigorúan sószegény, naponta 1 grammnál kevesebb sót ír elő
- napi fehérjebevitel nem lehet több 20-25 grammnál
- a húsféleségeket lehetőleg kerülni kell.
A natúrmedicina ilyenkor tejsavókúrát javasol; a körülbelül 1 liter író a legértékesebb fehérjékből a teljes napi szükségletet fedezi. Ha a vér káliumszintje túlságosan magas, a terapeuta rövid időre a káliumbevitelt is korlátozza. A folyadékfelvételt szintén szakszerűen kell meghatározni, ami elsősorban attól függ, milyen mértékben őrizhető még meg a vesék kiválasztó funkciója.
- A diéta 2-4 hétig tartó második szakaszában a folyadékbevitel fokozatosan emelkedik, igazodva a kiválasztó működés javulásához. A naponta elfogyasztható sómennyiség 3 gramm lehet. Hasonlóképpen növelhető a fehérjebevitel naponta körülbelül 40 grammra, így a fehérjehiány megelőzhető. A húsféleségekről azonban továbbra is le kell mondani.
- A diéta harmadik szakasza az akut vesegyulladás teljes gyógyulásáig tart. Amint a vesék ismét kielégítő mértékben termelnek vizeletet (amit a terapeuta tud csak megítélni), a folyadékbevitelt növelni lehet a normális szükségletre, azaz napi 1,5-2 literre. A sófelvétel naponta 5 grammot tehet ki, ezt a mennyiséget azonban a jövőben sem szabad túllépni. A maximális fehérjemennyiség napi 60 gramm, abban az esetben, ha a kiválasztás teljesen normálisan zajlik. A fehérjeszükségletet egy kiegyensúlyozott, elegendő tejterméket tartalmazó vegetáriánus táplálkozás is fedezi, így nem szükséges a hús. A vesék regenerálódásához nagyon fontos a kielégítő fehérjeellátás.
A beidegződött civilizációs táplálkozás gyökeres átalakítása még a gyulladás teljes gyógyulása után is ajánlatos. Az új, teljes értékű táplálkozás a Bircher-Benner- és Kollath-féle elvekhez igazítható és egy életen át követendő.

Étrend krónikus
vesegyulladás esetén

Krónikus nefritisz esetén a diétát hosszú ideig be kell tartani. Emiatt jelentősen eltér az akut vesegyulladás gyógyításnál alkalmazott étrendtől. Ilyenkor nem szabad olyan szigorúan fehérje- és sószegényen táplálkozni.
Az étrendben naponta rendszerint körülbelül 3 gramm só szerepel, ami még mindig viszonylag kevés, ezért bizonyos körülmények között a betegség ideje alatt sóhiányra utaló tünetek jelentkezhetnek. Ha a terapeuta ilyet fedez fel, a sóbevitelt néhány napon keresztül 6-8 grammra növeli. Amint azonban ödémásodnak a szövetek, és ehhez magasabb vérnyomás is társul, vissza kell térni ismét a napi 3 grammos sófelvételi szintre.
A több és kevesebb sófogyasztás váltakozása miatt mindenképpen szükség van a betegség lefolyásának állandó és szakszerű felügyeletére. A betegnek nem szabad önkényesen változtatnia az előírt mennyiségeken.
A fehérjebevitelnek el kell érnie a napi 35-40 grammot ahhoz, hogy a hosszú ideig tartó diéta alatt ne lépjen fel fehérjehiány. Ha a kezelés ideje alatt a vizelettel fehérje is kiválasztódik, napi 60-80 gramm fehérje felvétele lehet szükséges. Amint a fehérjeháztartás ismét kiegyensúlyozott lesz, vissza lehet térni a napi 35-40 gramm fehérjéhez. A kisebb és nagyobb mértékű fehérjebevitel váltakozásának követnie kell az orvosi utasításokat, a mennyiségeket önkényesen nem szabad megváltoztatni.
A folyadékbevitel a napi vizeletkiválasztástól függ, melyet újra és újra szakszerűen ellenőriztetni kell. Csökkent mértékű kiválasztás mellett a bevitelt is mérsékelni kell ahhoz, hogy a vízháztartás kiegyensúlyozott maradjon. Ha a vizeletképzés mértéke növekszik, ennek megfelelően többet kell inni. Fokozott izzadás vagy hányás, illetve a hasmenés miatti folyadékvesztés, csakúgy, mint lázzal járó megbetegedések esetén a folyadékbevitelt szintén növelni kell.
Krónikus nefritisz esetén a diétával kapcsolatos minden további tennivalót egyénenként határoznak meg. A betegség lefolyásának rendszeres felügyelete nagyon fontos, elsősorban azért, hogy a fehérje-, a só- és a folyadékháztartásban bekövetkezett változásokra megfelelő módon és haladéktalanul reagálni lehessen.

Diéta krónikus
veseelégtelenség esetén

A vesék krónikus csökkent működésének diétával történő kezelésére az évek során különböző étrendeket fejlesztettek ki, melyek váltakozó sikerrel ugyan, de jónak bizonyultak. Alapvetően itt is a fehérjebevitel drasztikus csökkentésével akadályozható meg a fehérje-anyagcsere végtermékeinek felhalmozódása a szervezetben. Ha 100 ml vérszérumban a karbamidból származó nitrogén mennyisége meghaladja a 100 mg-ot, mérsékelni kell a fehérjebevitelt, így az egészségi állapot további romlása elkerülhető vagy késleltethető. Szigorúan fehérjeszegény diétára van szükség akkor, ha a vérszérum 100 ml-ében 150 mg-nál nagyobb a karbamid-nitrogén mennyisége.
A krónikus veseelégtelenség kezelésére szolgáló első étrendterápiát olasz tudósok fejlesztették ki a '60-as években. Felismeréseiken alapul a később újra bevezetett burgonya-tojás diéta, amely szigorúan fehérjeszegény, de emellett biológiailag értékes fehérjéket tartalmaz. Így a csökkentett fehérjebevitel ellenére is fedezni lehet az életműködésekhez szükséges fehérjeminimumot, és elkerülhető a veszélyes fehérjehiány.

Étrend-variációk

- A Max-Planck Intézet dortmundi táplálkozásfiziológiai részlegének vizsgálatai szerint a burgonyából és a teljes tojásból származó fehérjék 3:2 arányú kombinációja tekinthető optimálisnak. Ezzel elérhető egy olyan aminosav-összetétel, mely pontosan megfelel az emberi szervezet szükségleteinek, vagyis az eszenciális és a nem eszenciális fehérje-építőkövek legjobb összeállítása. A burgonya-tojás étrenddel már 15 gramm fehérje elegendő a napi közepes mértékű szükséglet teljes fedezésére. Ezt a diétát proteinszelektívnek is nevezik, mert a benne található fehérjéket a célnak megfelelően választották ki és meghatározott arányban kombinálták egymással.
- Az efféle diéta mellett még vannak mások is, melyekben a fehérjéket nem a fent említett szempont szerint választják ki. Közülük elsősorban a svéddiéta említhető, melyben 18-20 gramm nem speciálisan kiválasztott fehérjehordozó gondoskodik a bázisellátásról, emellett eszenciális aminosavakat tartalmazó gyógyszerrel egészül ki. Összességben naponta körülbelül 25 grammot tesz ki a fehérjefelvétel. A diéta előnye abban rejlik, hogy benne több fehérjehordozót lehet alkalmazni, mint a burgonya-tojás diétában, így a svéddiéta sokkal változatosabb és ízletesebb táplálkozást tesz lehetővé. A burgonya-tojás diétánál ezzel szemben kevesebb sav képződik, így az "elsavanyodás" hatékonyabban megelőzhető. Ezenkívül nincs szükség aminosav-tartalmú gyógyszerekre. A svéddiétát egyes esetekben javasolhatja az orvos.
- A nem proteinszelektív diéták sorát gazdagítja egy újabb étrendvariáció, amelyhez a különböző aminosavakat pótló gyógyszereket nitrogénmentesen, alfa-ketonsav analógokként állítják elő. Még súlyos veseelégtelenség esetén is javulás érhető el, ami egyben bizonyíthatja a félszintetikus aminosavak felhasználását.
Amennyiben a krónikus veseelégtelenség gyógyítására szolgáló összes diétaféleséget a natúrmedicina szemszögéből értékeljük, kétségtelenül a burgonya-tojás diéta áll az első helyen. Ez ugyanis természetes alkotórészeket tartalmaz és nemcsak a nitrogén-anyagcserét, hanem a teljes anyagcserét kedvezően befolyásolja. Emiatt elsősorban ezt a diétaformát kell előnyben részesíteni. (Krumplidiéta a 60-61. oldalon)

Művese-terápiához
kapcsolódó diéta

Ha az előrehaladott vesekárosodás miatt rendszeres vértisztításra van szükség, a krónikus veseelégtelenségre alkalmazott diéta szabályai csak részben érvényesek. Különösen a fehérjebevitelt nem szabad annyira szigorúan mérsékelni, mert ennek nincs szerepe a kezelésben, sőt bizonyos körülmények között káros hatása is lehet. A szervezet ugyanis minden egyes dialízis alkalmával 10-20 gramm aminosavat veszít, amely fokozatosan súlyos fehérjehiányhoz vezet, ha a veszteséget nem pótolja semmi. Ezért a diétának naponta 60-80 gramm fehérjét kell tartalmaznia.

B. E.

Forrás: Ideál Életmódmagazin

Az ideal.hu ajánlásával:

CELSUS ALAKFORMÁLÓ CSOMAG! Újdonság!
Hozza magát kirobbanó formába Celsus alakformáló csomaggal!
FormaVital tabletta plusz ajándék Notox teakeverék.
Bővebben...

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ideál Életmódmagazin

Az Ideál Életmódmagazin nyomtatott verziójának megjelenése 2012-től, bizonytalan ideig szünetel. Amennyiben élő előfizetéssel rendelkezik, kérjük, forduljon a Kiadóhoz.