Ideál Online Életmódmagazin

Ma 2018. február 25., vasárnap van. Boldog névnapot Géza nevű olvasóinknak! Holnap Edina napja lesz.

Hibrid állatfajoké a jövő?

Értékelés:
(0 szavazat)

A klímaváltozás rengeteg változást indított el már most is, és a tudósok szerint ez még csak a kezdet. Ha nem teszünk azonnal lépéseket, az olvadó jégtáblák következtében eddig soha nem látott dolgokkal kell szembenéznünk – ilyen lehet például a hibrid állatok megjelenése.

A hibrid állatok kérdése régóta foglalkoztatja a kutatókat, most azonban a téma a szélesebb közönséghez is eljutott, hiszen egy művész, Nickolay Lamm elkészítette a lehetséges hibrid állatok képét, így bárki láthatja, milyen lenne egy jegesmedve és egy grizzly szerelemgyereke, vagy éppen egy beluga és egy narvál delfin nászából született utód.

Bár az elképzelés egyelőre csak a művész fantáziájában él, az általa megalkotott hibrid állatok megszületése cseppet sem elképzelhetetlen a jövőben.

Éppen a hitelesség kedvéért Nickolay Lamm szoros együttműködésben dolgozott az író és biológus doktor Elin Pierce-szel, aki elmondta Lammnek, hogy a vadonban már többször figyeltek meg hibrid állatokat.

 

A hibrid állatok nem ismeretlenek a kutatók előtt

2006-ban sarkvidéki vadászok lőttek ki egy jegesmedvét, aminek bundáját barna foltok borították – feltehetően ő is egy jegesmedve és egy grizzly hibridje volt, de megfigyelték már egy fehér és egy grönlandi bálna hibridjét is.

A Naure című folyóiratban 2010-ben megjelent egy egyetemi tanulmány, ami 34 fajról feltételezi, hogy valószínűleg kereszteződni fognak más fajokkal a globális felmelegedés következtében.

Túlélési taktika?

Az olvadó jégtáblák miatt olyan fajok, amelyek eddig elszigetelten éltek egymástól, most közelebb kerülnek, és kereszteződhetnek egymással. Elsőre ez akár okos túlélési taktikának is tűnhet, de a tudósok a tanulmányban egyúttal arra is rávilágítanak, hogy a hibrid állatok többnyire meddők, így a globális felmelegedés következtében veszélybe került állatok számára ez sem segíthet a túlélésben.

A nagymacskák után az északi állatok következnek

A hibrid állatok eddig sem voltak ismeretlenek a tudósok előtt. A tigrisek és oroszlánok kereszteződéséből állatkertben is születtek már példányok, és bár ezek az állatok általában jelentős bevételeket hoznak a parkoknak, a legtöbb tudós elítéli a különböző nagymacska fajok szándékos keresztezését.

Bár az állatkertek többnyire azzal védekeznek, hogy ők így próbálják megmenteni a kihalóban lévő állatokat, ezt az érvelést erősen megkérdőjelezi, hogy az így született utódok többnyire nem képesek további szaporulatot létrehozni.

Ezekből a kereszteződésekből az egyik leggyakoribb a liger, az oroszlán apától és tigris anyától származó, legnagyobbra megnövő nagymacska, valamint a tigon, ami tigris apától és oroszlán anyától született.

A nagymacskák után a kutatók most úgy gondolják, ha nem teszünk valamit a globális felmelegedés ellen, a különböző fajtába sorolható medvék, fókák és bálnák is hamarosan kereszteződni fognak, és bár ez önmagában és ritka jelenségként nem okoz különösebb problémát, mindenképpen egy látványos és intő jel arra vonatkozóan, mekkora hatással van az élővilágra a környezetszennyezés.

Forrás: www.bien.hu

További információk

  • Oszd meg másokkal:
Megjelent: 776 alkalommal Utoljára frissítve: 2013. október 16. szerda 11:04

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Pletyka - Ajánló

  • tőzegáfonya


 

Pletyka - cikkek

Legolvasottabb - Trend

Legolvasottabb - Pletyka

Legolvasottabb - Szex

Ideál Életmódmagazin

Az Ideál Életmódmagazin nyomtatott verziójának megjelenése 2012-től, bizonytalan ideig szünetel. Amennyiben élő előfizetéssel rendelkezik, kérjük, forduljon a Kiadóhoz.