Ideál Online Életmódmagazin

Ma 2018. február 25., vasárnap van. Boldog névnapot Géza nevű olvasóinknak! Holnap Edina napja lesz.

Napokon át tartó hőséghullám várható

Értékelés:
(0 szavazat)

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a hét elején tovább erősödik a nappali felmelegedés. A napi középhőmérséklet 25, 26 fok körül alakul. Ezért 2013. június 17. hétfő 12:00 órától 2013. június 21. péntek 24:00 óráig az országos tisztifőorvos II. fokú hőségriasztást ad ki.

A következő napokban napos, száraz idő várható, a napközben akár 35 fok is lehet. Az ország nagy részén 25, 26 fok körül alakul a napi középhőmérséklet, illetve kedden, szerdán a déli tájakon és a Dunántúlon helyenként a 27 fokot is elérheti. Csütörtökig az ország döntő részén nem lesz csapadék, csak elvétve alakul ki zápor, zivatar. A csapadék valószínűsége péntektől növekszik.

Szerdán, csütörtökön északkelet felől várhatóan pár fokkal hűvösebb levegő érkezik, így az ország északkeleti harmadán 25 fokos középhőmérséklet alá mérséklődhet a hőség. Országosan csak a hétvégére várható enyhülés.

 

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal kéri az ország lakosságát és a hazánkban tartózkodókat, hogy a nagy melegben fogyasszanak több folyadékot. 11.00-15.00 óra között semmiképpen ne tartózkodjanak a tűző napon. Védjék bőrüket a leégés ellen megfelelő öltözködéssel és napvédő készítmények alkalmazásával. Vegyék igénybe a hűtött helyiségeket.

A hőség különösen az idős emberekre és a gyerekekre nézve jelent fokozott veszélyt, de az egészséges emberek szervezetét is megterheli.

A nagy hőség többek között szív- és érrendszeri- valamint reumás panaszokat, migrént és görcsöket okozhat.

Aki hasonló betegségekben szenved, vagy a hőség miatt alakulnak ki nála a tünetek, kerülje ilyenkor a testi aktivitást! Ha nem mond le a mozgásról, a sportolást mindenképp a kora reggeli vagy az esti órákra időzítse!

Se gyermeket, se mozgássérültet, se mgatehetetlen személyt, se állatot soha egyetlen percre se hagyjunk magára zárt trében vagy zárt autóban!

Mit tehetünk még a hőség okozta problémák elkerülése érdekében?

- Nagyon fontos a megfelelő világos és szellős ruházat.
- A közlekedéssel is legyünk óvatosak! Mivel a hőség növeli a reakcióidőt és korlátozza a koncentrációs képességet, fokozódik a balesetveszély.
- Az egészségügyi problémákkal, betegségekkel küzdő páciensek mindenképp kérjenek tanácsot orvosuktól a hőség kezelésével kapcsolatban!
- A hozzátartozóktól még több odafigyelést követel a nyári hőség, mert ilyenkor az idős emberek segítségre szorulnak.
- Fogyasszon sok zöldséget és gyümölcsöt, de kerülje a zsíros, nehéz ételeket!
- Nyáron a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek szedése is problémás lehet. Minden gyógyszerszedéssel kapcsolatos változtatást feltétlenül beszéljen meg orvosával!
- Extrém hőségben kerülje a megterhelő testi aktivitást!

 

Miért fontos odafigyelni a folyadékpótlásra?

- Az izzadással távozó folyadékot, ásványi sókat pótolni kell. feltétlenül cukormentes és szénsavmentes italokat fogyasszunk, mert ezek nem vonnak el vizet a szervezettől.
- Fogyaszthatunk csapvizet, melynek előnye, hogy olcsóbb a palackozott italoknál, könnyen hozzáférhető, továbbá nem keletkezik műanyag hulladék, nem kell bajlódni az üvegek visszaváltásával sem.
- Magyarország kiváló ásványvizeiből is nyugodtan fogyaszthatnak azok, akik a palackozott vizeket részesítik előnyben.
- Cukrozatlan, vízzel hígított zöldség-vagy gyümölcsleveket is fogyaszthat.
- Az alkoholos italok fogyasztása mindenképp kerülendő!
- Ne várja meg, míg szomjas lesz! A szomjúságérzet ugyanis a test figyelmeztetése, ha folyadékhiány lép fel.
- A kevés folyadékfogyasztás csecsemőknél könnyen vezethet kiszáradáshoz, nagyobb gyerekeknél pedig csökkenti a koncentrációs- és teljesítőképességet, fejfájás alakulhat ki.

 


A kiszáradás jelei

A baba sápadt, bágyadt, aluszékony, szemei karikásak, bőre száraz. Csecsemőknél a kiszáradás jellegzetes tünete, ha a kutacs fekvő testhelyzetben besüpped.

Ilyen esetekben a babát az anyatej mellett babavízzel, esetleg forralt, majd lehűtött csapvízzel kínáljuk meg. Az ásványvíz magas ásványi anyag tartalma megterheli a csecsemők veséjét, ezért egy éves kor alatt ásványvíz fogyasztását nem javasoljuk. Vásárolhatunk a csecsemő életkorának megfelelő instant teaporokat is, vagy készíthetünk házilag is koffeinmentes gyümölcsteát, de ügyeljünk arra, hogy egy éves kor alatt ne mézzel, hanem inkább szőlő-, vagy gyümölcscukorral ízesítsük.

 

Mi a teendő, ha a hőség miatt valaki elájul a környezetünkben?

A meleg miatti ájulás (banális hőségkollapszus) fontos kritériuma, hogy az eszméletvesztés rövid ideig tart: néhány pillanattól pár percig, ám sosem húzódik 15 percnél tovább! A hőkollapszust sz okozza, hogy a magas külső hőmérséklet miatt a vérkeringési átrendeződik. Ezzel egy időben intenzív verejtékezés is megfigyelhető.

A beteget minél hamarabb fektessük le, lehetőleg szellős, hűvös, árnyékos helyen. Lábait kissé emeljük meg, polcoljuk alá, ruházatát lazítsuk meg. Amennyiben még nem tért magához, ellenőrizzük a légzést és keringést (banális hőségkollapszus esetében ezek normálisak). Ha a beteg elesett, vizsgáljuk meg, hogy nem szenvedett-e komolyabb sérüléseket.

Az eszmélet visszatérése után maradjunk a beteggel, kérdezzük meg, megütötte-e magát, szüksége van-e segítségre.
UV-védelem

A nap káros sugaraival szembeni védekezés minden korosztály számára, bőrtípustól függetlenül kiemelten fontos. A napvédő szerek hosszabb napon való tartózkodást tesznek lehetővé a bőr leégése nélkül. Magas faktorszámú napvédő készítményt alkalmazzunk!

 

11 és 15 óra közötti időszakban kerülje a napot!

A jó napszemüveggel szembeni alapvető elvárás, hogy szűrje meg a szemünkre is káros UV-fényt. A hajlított ívű sportszemüvegek és a nagy lencséjű napszemüvegek nagyobb védelmet nyújtanak.

(WEBBeteg összeállítás /ÁNTSZ)

További információk

  • Oszd meg másokkal:
Megjelent: 709 alkalommal Utoljára frissítve: 2013. június 19. szerda 10:55

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Pletyka - Ajánló

  • tőzegáfonya


 

Pletyka - cikkek

Legolvasottabb - Trend

Legolvasottabb - Pletyka

Legolvasottabb - Szex

Ideál Életmódmagazin

Az Ideál Életmódmagazin nyomtatott verziójának megjelenése 2012-től, bizonytalan ideig szünetel. Amennyiben élő előfizetéssel rendelkezik, kérjük, forduljon a Kiadóhoz.