Ideál Online Életmódmagazin

Ma 2018. január 20., szombat van. Boldog névnapot Fábián és Sebestyén nevű olvasóinknak! Holnap Ágnes napja lesz.

Árvíz percről percre

Értékelés:
(0 szavazat)

Kedden az egész ország homokzsákokat pakolt, most úgy néz ki, hogy egészen hétfőig nem lehet majd leállni a munkával. Jönnek a kiürítések, lezárások, leáll több helyen a tömegközlekedés, hízik a Duna.

 


09:20 Ne menjenek a Margitszigetre!

A Margitszigetre senkit nem engednek be, csak a regisztrált segítőket - jelentette tudósítónk.

09.10 Ausztriában még nem múlt el a vész

Csökkent a Duna vízállása szerda reggelre a kritikus helyeken Ausztriában, de a veszély még nem múlt el teljesen. Wachauban éjszaka tetőzött a Duna, a nagyobb elöntés veszélye így csökkent, de nem múlt el teljesen, továbbra is folyamatosan figyelik, hogy nem szakad-e át a védőfal.

A dunai árhullám várhatóan szerdán ér az osztrák fővárosba. A fővárosban a 2002-esnél magasabb árhullám esetén sem számítanak komoly károkra, nagyobb elöntésekre. Az áradás jelei így is érzékelhetőek voltak a városban: kedden víz alá kerültek Bécs fontos árvízvédelmi létesítményei, a Duna-sziget alsó sétaútjai, valamint néhány gyalogosrakpart. A belvároshoz közelebb, a Duna-csatorna alsó szakasza mellett, az A4-es autópálya városba bevezető szakaszán kedd reggel vízátfolyás okozott közlekedési dugót.

 

09.09 Pozsonynál tovább árad

Töltik a homokzsákokat Pozsony belvárosában. Reggelre a Duna vízszintje elérte a 973 centimétert, ami alig alacsonyabb a valaha mért legmagasabb vízállásnál, 991 centiméternél. A németországi árvízadatok alapján a szakértők feltételezik, hogy csütörtökön Pozsonyban megdőlhet a 2002-es abszolút vízszintrekord.

A katasztrófaturizmust megakadályozandó, a város a gyalogosok előtt is lezárta az Öreg hidat, melynek lábánál már kedden is magasan állt a víz - jelentette egy olvasónk. Az egyik rakparton – egyelőre ideiglenesen - a villamosforgalmat is leállították. Az Ausztria felé vezető bergi határátkelőt még kedden este lezárta az osztrák rendőrség.

 

08.58 Balog Zoltán is elhárít

Megalakult a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács az árvízi veszélyhelyzet elhárításában szerepet vállaló segélyszervezetek, szeretetszolgálatok részvételével szerdán Budapesten. A Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter vezetésével működő testület tagszervezetei ezentúl összehangolják majd segítő tevékenységüket. Balog Zoltán a tanács első, szerda reggeli ülését követően újságíróknak azt mondta, a szervezetek között van a Baptista Szeretetszolgálat, a Katolikus Karitász, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és a Magyar Vöröskereszt, valamint a Belügyminisztérium és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

 

08.50 Öt méterrel magasabb a szokásosnál

A Saale vízállása 400 éve a legmagasabbra, 8 méter fölé emelkedett Hallénál, ahol június elején 3 méter körüli a megszokott vízállás.

 

08.45 Pesten és Budán is

A Margit-hídról nézve az alsó rakpartot elöntötte a víz Pesten és Budán is. A BKK beváltotta ígéretét, annyira sok 4-es 6-os villamost indítottak, hogy torlódás alakult ki a villamos síneken.

 

08.37 Pofon a gazdaságnak

A mostani árvízhullám által okozott károk mértéke akár elérheti a 2002-es szintet, amikor közel húsz milliárd dollár veszteség keletkezett. A német Wall Street Journal szerint az idei árvíz is jelentősen meg fog látszani az érintett országok gazdaságán.

 

08.30 Útlezárások Győr-Moson-Sopronban

Az árvízi védekezés miatt teljes szélességben lezárta a Szigetközön áthaladó 1402-es összekötőúthoz tartozó mecséri Mosoni-Duna-hidat a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kedden késő éjjel. Szerdán forgalomkorlátozást rendelnek el az 1-es út Győr és Gönyű közötti szakaszán, Győrszentiván-Kertváros térségében, ahol az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (Éduvizig) az út mellett  ideiglenes védmű építését kezdi meg. Ideiglenes forgalomkorlátozáshoz kapcsolódó jelzéseket helyeznek ki szerdán az 1401-es úton Zsejke-pusztánál, hozzávetőleg egy kilométer hosszban az árvízi védekezési munkálatok miatt.

 

08.24 Brandenburgnál emelkedik a Duna

Nem áll meg a Duna tetőzése Brandenburgnál, azonban a német városban nem aggódnak, az Elba szintje a hírforrások szerint még messze van a kritikus magasságtól.

 

08.19 Merkel 100 millió eurót küld

A német kancellár 100 millió eurós rendkívüli segélyt ígért az árvíz által sújtott területeknek Németországban.

 

08.13 Ausztria túl van a kritikus ponton

Csökkent a Duna vízállása szerda reggelre a kritikus helyeken Ausztriában, Wachauban az éjszakai órákban tetőzött a Duna. Grein településnél óvatos bizakodással kezdték a napot a mentésben részt vevők, miután a víz a legmagasabb vízálláskor sem lépte át jelentősen a mobil gátak peremét. A veszély azonban nem múlt el, továbbra is folyamatosan figyelik, hogy nem szakad-e át a védőfal.

 

08.07 Késnek a keleti vonatok

Budapest és Miskolc között ötven perc késéssel érkeznek a vonatok, mert sárlavina öntötte el a pályát Gödöllő és Aszód között. A MÁV közlése szerint továbbra is késésekre kell készülni a Budapest-Győr-Hegyeshalom vasútvonalon, ahol a Duna magas vízállása miatt Almásfüzitő és Komárom között még kedd reggel zárták le az egyik vágányt a forgalom elől.

 

07.59 Közlekedés Budapesten

Itt a BKK teljes közleménye az árvíz által érintett járatokról:

A Duna áradása miatt lezárták a forgalom elől az alsó rakpartokat végig, a Margitszigetet és a Királyok útját. A 26-os busz nem jár, a 34-es (934-es) busz terelőúton halad, a hajójáratok (D11, D12, D13) nem közlekednek.

Mától sűrűbben jár az M2-es és az M3-as metró napközben 5 helyett 4 percenként, az 1-es villamosok 6 helyett 5 percenként indulnak. Sűrítve járnak a 4-es, a 6-os, a 17-es és a 18-as villamosok, valamint a 9-es és a 86-os buszok.
 
Holnap, csütörtök reggeltől a 2-es villamos a Közvágóhídtól az Eötvös térig jár, a Március 15. tér és az Eötvös tér között egy vágányon közlekedik. A 2-es villamospótlók meghosszabbított útvonalon, a Nyugati pályaudvar és az Eötvös tér között közlekednek.
 
A H5-ös hévet várhatóan csütörtökön korlátozzák. Ekkortól a Margit hídig járnak majd a szerelvények. Kaszásdűlő és az Árpád hídi metrómegálló között hévpótló buszok közlekednek kora estig, a Batthyány tér - Margit híd között pótlás nem lesz. A 19-es és a 41-es villamosok a Batthyány tér helyett a Széll Kálmán térre viszik az utasokat, amennyiben a Lánchídi aluljárót elönti a víz.

 

07.49 Mosakodjon sokat!

Az árvíz miatt különleges járványügyi intézkedésekre jelenleg nincs szükség - közölte szerda reggel az MTI-vel az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ). Az árvaz által érintett területeken az általános higiénés szabályok fokozott betartására hívták fel a figyelmet.

A szájon keresztül terjedő fertőző betegségek (mint például bélfertőzések) Magyarországon és a szomszédos területeken is ritkák. Így különleges járványügyi intézkedésekre, a lakosság széleskörű védőoltására jelenleg nincs szükség. Megjegyezték ugyanakkor azt is, hogy az árhullám levonulása után különös figyelmet kell fordítani a rovarok és a rágcsálók irtására.

Árvíz idején kiemelten kell figyelni az általános higiénés szabályok fokozott betartására. Fontos a rendszeres szappanos kézmosás, a különböző kézfertőtlenítő készítmények, kendők használata, továbbá az, hogy a fertőzésveszély csökkentése érdekében az esetleges sebek mielőbbi megfelelő ellátása.

Az ÁNTSZ kitért arra is, hogy mindenki csak megbízható eredetű ételt és italt fogyasszon, és hogy az árvizes területeken csak ellenőrzött, vezetékes ivóvizet használjon, "az ásott kutakból inni tilos". Akinek pedig hasmenéses panasza van, azonnal forduljon orvoshoz.


07.32 Jobban izgul a BBC a németekért

Hosszú összefoglalók közölt kedden este az európai árvízről a BBC. Főleg a németek miatt aggódnak, szó van a csehekről, a Prágát veszélyeztető áradásról (amit egy helyi csodálatosnak látott), de a cikk utolsó harmadában előkerül Magyarország is. A  BBC felvet egy nagyon filozófikus kérdésést is: vajon az áradások egyre súlyosabbak és gyakrabbak az érintett térségben? De a BBC azon is elmélázik, hogy mennyit rontott az árvizeken a Duna partjának lebetonozása.

 

Forrás: www.origo.hu

További információk

  • Oszd meg másokkal:
Megjelent: 581 alkalommal Utoljára frissítve: 2013. június 05. szerda 09:01

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Pletyka - Ajánló

  • tőzegáfonya


 

Pletyka - cikkek

Legolvasottabb - Trend

Legolvasottabb - Pletyka

Legolvasottabb - Szex

Ideál Életmódmagazin

Az Ideál Életmódmagazin nyomtatott verziójának megjelenése 2012-től, bizonytalan ideig szünetel. Amennyiben élő előfizetéssel rendelkezik, kérjük, forduljon a Kiadóhoz.