Ideál Online Életmódmagazin

Ma 2018. április 19., csütörtök van. Boldog névnapot Emma nevű olvasóinknak! Holnap Tivadar napja lesz.

Meglepetés a pénteken érkező kisbolygó első radarképe

Értékelés:
(0 szavazat)

A pénteken földközelbe érkező nagy méretű aszteroidának saját holdja van a NASA által közölt első radarképek szerint. Mint arról korábban beszámoltunk, pénteken (május 31-én), magyar idő szerint 22.59-kor lesz a legközelebb a Földhöz az 1998 QE2 jelű kisbolygó (aszteroida). Az égitest átmérője a jelenlegi becslések szerint 2,7 kilométer, ezzel a legnagyobb földközeli objektumok csoportjába tartozik. Egy ekkora test már globális fajkihalást okozna, ha  becsapódna a Földbe.

 A kisbolygó földközelsége a radarcsillagászat számára igazán érdekes: az elhaladás előtti és utáni napokban két hatalmas antennával (Goldstone, Arecibo) is letapogatják az égitest felszínét, maximum 3,75 méteres felbontással (ekkorák lesznek a legkisebb megkülönböztethető részletek).

A NASA csütörtökön közölte a kisbolygóról készült első radarképeket. A május 29-én 6 millió kilométerre lévő objektumot a 70 méteres Deep Space Network antennával tapogatták le, és a képeken egy másik, kisebb test is feltűnt, azaz az 1998 QE2 saját holddal rendelkezik. Nem is kicsivel, mert átmérője 600 méter körül lehet, azaz önmagában is tekintélyes kisbolygó.

Kiderült az is, hogy az 1998 QE2 forgási ideje kevesebb mint 4 óra, és néhány sötét felszínrészlet van rajta. Általában az egész égitest igen sötét: a napfénynek mindössze 6%-át veri vissza a Spitzer űrtávcsővel végzett megfigyelések szerint, ezzel pedig feketébb a kőszénnél. A 200 méternél nagyobb átmérőjű földközeli kisbolygók 16%-a kettős vagy hármas rendszer.

Az 1998 QE2 és újonnan felfedezett kísérője biztonságos távolságban, 5,8 millió kilométerre halad el a Föld mellett (ez kb. 15-szörös Föld-Hold távolságnak felel meg), és a következő két évszázadban nem is jön ennél közelebb. Az északi féltekéről június első napjaiban lehet majd észlelni optikai távcsövekkel is, de szabad szemmel nem lesz látható.

 


Forrás: www.origo.hu

További információk

  • Oszd meg másokkal:
Megjelent: 684 alkalommal Utoljára frissítve: 2013. május 31. péntek 10:11

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Pletyka - Ajánló

  • tőzegáfonya


 

Pletyka - cikkek

Legolvasottabb - Trend

Legolvasottabb - Pletyka

Legolvasottabb - Szex

Ideál Életmódmagazin

Az Ideál Életmódmagazin nyomtatott verziójának megjelenése 2012-től, bizonytalan ideig szünetel. Amennyiben élő előfizetéssel rendelkezik, kérjük, forduljon a Kiadóhoz.