Ideál Online Életmódmagazin

Ma 2018. február 25., vasárnap van. Boldog névnapot Géza nevű olvasóinknak! Holnap Edina napja lesz.

Robbantás a bostoni maratonon

Értékelés:
(0 szavazat)

Helyi idő szerint 14:45 körül két robbanás történt a Boston Maraton befutója közelében, egy harmadik robbanószerkezet nem robbant fel. Később 16 órakor a JFK-könyvtárban egy harmadik detonáció történt. A híradások helyi idő szerint este 3 halottról, 144 sérültről és legalább tíz amputációról szólnak, az egyik áldozat egy 8 éves gyerek. Obama: Nem tudjuk ki, és miért tette, de kiderítjük. Fokozott biztonsági intézkedések Washingtonban és New Yorkban

Hárman meghaltak, nyolcvanan megsebesültek két erőteljes, egymást követő robbanásban a bostoni maratonfutás befutója közelében, de bostoni lapok meg nem erősített információi szerint 140 felett lehet a sérültek száma. Ketten a helyszínen vesztették életüket, a harmadik áldozat a kórházban halt meg órákkal a robbantás után. 17 sérült állapota kritikus. A CNN információi szerint az egyik áldozat egy 8 éves fiú, és a sebesültek között is legalább nyolc gyerek van még. Az egyik bostoni kórház megerősítette, hogy többek között egy 2 éves kisfiút ápolnak súlyos fejsérüléssel.

A maraton befutójánál találtak még egy robbanószerkezetet, de ez nem robbant fel. Deval Patrick massachusettsi kormányzó azt mondta, hogy egy harmadik robbanás is volt a JFK-könyvtárban, azonban egyelőre nem tudni, hogy összefüggésben állt-e a maratonnál történt esetekkel. Ott senki sem sérült meg. A rendőrség egyelőre úgy látja, hogy a könyvtárban technikai hiba okozott tüzet. A New York Times helyi lapokra hivatkozva azt írta, még egy fel nem robbant bombát találtak a rendőrök Bostonon kívül, Newtonban a maraton napján. Az egyik helyi tévé egy parkolóházban talált gyanús csomagról számolt be, a Wall Street Journal pedig összesen öt robbanószerkezetről írt.

 

Barack Obama amerikai elnök helyi idő szerint este hatkor sajtótájékoztatót tartott a Fehér Házban. Az elnök röviden és határozottan beszélt, nem mutatta nyomát annak a megrendültségnek, amit a newtowni iskolai lövöldözés után lehetett látni rajta. Azt mondta, egyelőre nem tudják ki és miért tette, de az FBI, a helyi rendőrség és a nemzeti gárda minden szövetségi erőforrást és támogatást megkap, hogy kiderítse, ki áll a merénylet mögött, és igazságot szolgáltasson, akár magányos merénylőről, akár egy csoportról van szó. Az elnök az újságírók kérdéseire nem válaszolt.

Az FBI lehetséges terrortámadás miatt nyomoz, a Fehér Ház egyik tanácsadója pedig arról beszélt, hogy egy több robbanószerkezettel elkövetett merénylet terrorcselekmény, és aszerint is kezelik. A hatóságok a robbantásokkal összefüggésben házkutatást végeztek egy külvárosi lakásban.
Másodpercek a két robbanás között.

Az első robbanás helyi idő szerint 14:45 körül történt a Bolyston Streeten éppen a célvonalként szolgáló híd előtt, órákkal azután, hogy az élmezőny már áthaladt a célvonalon és az érmeket is kiosztották, de a lassabb, amatőr futók még folyamatosan érkeztek be. A második robbanás tíz másodperccel később következett az utca másik oldalán.

Ott volt? Látta? Bostonban lévő olvasóink írjanak nekünk!

A Reutersnek nyilatkozott az egyik futó, a kanadai Vancouverből érkező Mike Mitchell, aki már befejezte a versenyt, amikor a célvonalra hátratekintve egy hatalmas robbanást látott. 15 méteres füstoszlop emelkedett, az emberek pedig elkezdek menekülni és kiabálni. „Mindenki pánikolt" – mondta a Reutersnek.

A helyszínen készült videók és fotók szerint zavarodottság uralkodott, miközben rendőrök és mentősök érkeztek, a sérülteket pedig orvosi sátorba vitték. Rengeteg mentő érkezett a helyszínre, a mentésben részt vett a massachusettsi Nemzeti Gárda is. A hatóságok lezárták a területet, az otthagyott gyanús csomagokat pedig megsemmisítik.

A robbanásokban több kirakat üvege berobbant. Szemtanúk szerint többen végtagjukat veszítették, a sérültek többsége a verseny nézője. Síró futókról és nézőkről számoltak be a káoszban. A sérülteket az orvosi sátrakba vitték, amelyeket eredetileg a futók ellátására állítottak fel. A bostoni központi kórházból rengeteg amputációról érkeznek hírek, a sürgősségin dolgozó orvosok arról számoltak be, hogy háborús helyzetben láttak ilyen sérüléseket.


Még nincs gyanúsított

A CNN-en a rendőrség cáfolta, hogy már lenne gyanúsítottjuk, Ed Davis rendőrfőnök szerint egyelőre csak kihallgatnak több embert. A New York Post korábban arról számolt be, hogy egy szaúdi férfit gyanúsítanak a nyomozók. A húszas éveiben járó férfit állítólag egy kórházban őrzik, többen ugyanis bilincsben láttak egy sérültet. A CBS-en közben azt nyilatkozta egy rendőrségi illetékes, hogy a kórházban kihallgatott szaúdi illető tagadja, hogy bármi köze lenne a merénylethez, és együttműködik a hatóságokkal.

Több forrás szerint térfigyelő kamerák rögzítettek egy gyanúsnak tűnő hátizsákos embert húsz perccel a robbantások előtt. A robbanószerkezeteket állítólag a szemétben rejthették el.

Magas rangú kormányzati tisztviselők arról tájékoztatták a New York Timest, hogy a helyi rendőrség mellett az FBI is beszállt a nyomozásba. A hatóságok nem kaptak semmilyen fenyegetést a napokban, ami a maratonnal kapcsolatba hozható lett volna. Az FBI külön forró drótot helyezett üzembe, és arra kérnek mindenkit, akinek információja van a robbantásokról, hívja őket, bármilyen kis részlet fontos lehet a nyomozás számára.

Az NBC szerint házi készítésű bombákat találtak. Az esetet a hatóságok egyelőre nem nevezik terroristatámadásnak, de az ABC Newson egy nemzetbiztonsági szakértő szerint vagy az al-Kaida, vagy szélsőséges csoportok állhatnak a robbantások mögött. Eddig egy terrorista szervezet sem vállalta a felelősséget a robbantásért, bár egy jordániai szélsőséges csoport azt a nyilatkozatot adta ki, hogy boldogok történtek láttán, és az amerikaiak megérdemelték, amit kaptak, amiért annyi szenvedést okoztak Irakban és Afganisztánban.


Esik a tőzsde, fokozott biztonsági intézkedések New Yorkban

A 1897 óta megtartott Boston Maraton az USA egyik legnagyobb évente megrendezett atlétikai eseménye, mely rengeteg futót - idén közel 27 ezer indulót - és napjainkban hozzávetőlegesen 500 ezer nézőt vonz.

Több maratonista, miután lefutotta a távot, és épségben célba ért, a kórházba ment vért adni sérült futótársainak. A Vöröskereszt Twitteren köszönte meg az önkénteseknek a véradást, és azt írták, jelenleg nincs szükség további vértartalékra, aki segíteni szeretne, egy későbbi időpontra időzítse a véradást.

A titkosszolgálat lezárta a Fehér Ház előtti járdát Washingtonban, New Yorkban is fokozott biztonsági intézkedéseket vezettek be. Barack Obama elnöknek nemzetbiztonsági tanácsadói beszámoltak a történtekről. Obama telefonon beszélt Tom Menino bostoni polgármesterrel és Deval Patrick massachusettsi kormányzóval. Az elnök részvétét fejezte ki az áldozatoknak és biztosította a helyi vezetőket arról, hogy bármilyen szükséges segítséget megadnak.

Obama utasította az illetékes szerveket, tegyenek meg mindent, amit tudnak, hogy kiderítsék, kik állnak a bostoni robbantás hátterében. Az elnököt délután háromkor tájékoztatták a robbanásról, azóta a kormányzati szervek együttműködnek a helyi hatóságokkal.

A robbantások miatt lezárták a bostoni repteret, de negyven perc után feloldották a zárlatot. A bostoni rendőrség arra kér a mindenkit, hogy maradjon otthon. Ha mégis ki kellene mozdulniuk, akkor ne utazzanak nagyobb csoportokban. Egy időre leállították a mobilszolgáltatásokat is, egy szakértő szerint mobillal, távirányítással robbantották fel a bombákat. A nagy terhelés miatt a mobilhálózatok azóta is akadozva működnek, a hatóságok arra kérnek mindenkit, telefonálás helyett inkább az sms-t válasszák, így enyhítve a terhelést a rendszeren.

A tőzsde is reagált a robbanásokra, az egész nap mínuszban lévő Dow Jones röviddel zárás előtt bezuhant, 219 pontos mínuszban zárta a napot, ami 1,5 százalékos mínuszt jelent. Az S&P 500 1,3 százalékos, a Nasdaq 1.5 százalékos mínuszban zárt.

Elhalasztották a Boston Bruins Ottawa Senators elleni NHL-mérkőzését is, ami amerikai idő szerint 7-kor kezdődött volna. Szintén elmarad a bostoni kosárcsapat, a Celtics keddi meccse. Londonban a hatóságok felülvizsgálják a vasárnapi londoni maraton biztonsági előkészületeit.

A bostoni hatóságok hivatalos Twitter-csatornáját és a szemtanúk bejegyzéseit az Index2-n is olvashatja. A fejleményekről élő online tévéadást követhet a CBS Boston oldalán vagy a WCVB TV-n.

Fotó: Boston Globe / Europress / Getty 

Forrás: www.index.hu

További információk

  • Oszd meg másokkal:
Megjelent: 533 alkalommal Utoljára frissítve: 2013. április 16. kedd 08:37

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Pletyka - Ajánló

  • tőzegáfonya


 

Pletyka - cikkek

Legolvasottabb - Trend

Legolvasottabb - Pletyka

Legolvasottabb - Szex

Ideál Életmódmagazin

Az Ideál Életmódmagazin nyomtatott verziójának megjelenése 2012-től, bizonytalan ideig szünetel. Amennyiben élő előfizetéssel rendelkezik, kérjük, forduljon a Kiadóhoz.