Ideál Online Életmódmagazin

Ma 2018. február 18., vasárnap van. Boldog névnapot Bernadett nevű olvasóinknak! Holnap Zsuzsanna napja lesz.

Új év, új fogadalmak...

Értékelés:
(0 szavazat)

Habár „csak” néhány száz éve búcsúztatjuk december végén az óévet, a szilveszter mégis a legek ünnepe. A legzajosabb, a legnyitottabb, a legvidámabb napja ez az évnek, és ehhez a dátumhoz kötődik a legtöbb babona is. Ilyenkor tesszük a legtöbb fogadalmat, amiből persze képtelenség az összeset megtartani.

Ha egész évben nem is törődtünk velük, december végén biztos betartjuk a babonák előírásait, megígérjük, hogy többet törődünk az egészségünkkel, változtatunk az életmódunkon. Nézzük, mik a legismertebb babonák és melyek a leggyakoribb fogadalmak ez idő tájt.

Babonák

Annak idején a legények az ostorral, a kolomppal és a kereplővel az ártó szellemeket próbálták elűzni. Ma a szilveszteri duda hivatott arra, hogy a bajt elijessze. Az év utolsó napja állítólag előre vetíti a következő évet, ezért e napon vannak tiltott és kötelező feladatok, amiket jó betartani. Mosni, teregetni például azért nem szabad, mert kirázzuk a gazdagságot, de éppen ezért nem ildomos még a szemetet sem kidobni. Nem hoznak szerencsét a szárnyasok sem, hiszen hátrafelé kaparják a pénzt, sikert, míg a malacok orrukkal kitúrják számunkra mindezeket. Akinek olyan malaca van, hogy még a malac farkát is meghúzhatja, annak szinte már biztos, hogy a következő év csak csupa jót hozhat. Közismert, hogy az újévi étkezést lencsével kell kezdeni, s ennek a lencsének megfőve szilveszter éjjelén, pontban éjfélkor már a konyha asztalán kell lennie. Aki tehát bulizni megy, még indulás előtt tegye ki az asztalra a fazék lencsefőzeléket. Pénzt hoz a házhoz az is, ha valami aranyszínűt lógatunk a bejárati ajtó közelébe.

Újév napján veszélyes dolog a vendégeskedés, nem csak azért, mert kialvatlan háziakat talál a hívatlan vendég, de a népi hagyomány szerint az első bekopogtatónak mindenképpen férfinak kell lenni, nehogy elinaljon a szerencse. Ez a hagyomány, abban a formában maradt meg, hogy mindig a férfinak kell elsőként boldog újévet kívánnia.

Természetesen ilyen jeles napon nem maradhatnak el a jóslatok sem, hiszen a kíváncsiság ördöge egy tiszta lappal induló újév hajnalán biztos ott mocorog mindenkiben. A hideg vízbe öntött forró ólom vagy a gyanta formája a jövőt vetítette előre, de ez mára már feledésbe merült, éppúgy, mint az újév napján a jeges vízben való mosakodás az udaron. Ez utóbbi az egészséget volt hivatott elhozni a következő évre, már persze, ha valakinek sikerült egészségesnek maradnia a tortúra után.

Fogadalmak

A leggyakoribb fogadalmak közül is első helyen áll általában a szent elhatározás, hogy megválunk néhány kilótól. Túl a karácsonyi ünnepi lakomákon könnyű szívvel tesszük meg a nagy ígéretet, amit még elsején is könnyűnek érzünk, később persze már elbizonytalanodunk. Ha hűek akarunk maradni a szilveszteri fogadalmunkhoz, és belevágunk a fogyókúrába, jól tesszük, ha egy kevésbé drasztikussal kísérletezünk. Első lépésként például áttérünk az egészséges táplálkozásra, ma divatos nevén a reformkonyhára. Ennek lényege, hogy zsírszegény ételeket fogyasztunk, és figyelembe vesszük a helyes szénhidrát-zsír arányt a táplálkozás során. Soha ne éhezzünk, inkább mindenből fele annyit együnk, mint, amit a szemünk kíván.

Dohányosoknál szinte minden esetben ugyanaz a fogadalom, szilveszterkor még önfeledten szívom a cigit, de elsején lerakom. Az, hogy a dohányzás ártalmas az egészségre, mindig is tudtuk, ráadásul mára már a legtöbb helyről kitiltották a füstölgőket, ami még egy érv lehet a leszokás mellett. És arról még nem is beszéltünk, hogy a nikotin sárgítja a fogakat, öregíti az arcbőrt. Akinek elég erős az elhatározása, az valóban el tudja nyomni az utolsó szálat, és soha többet nem gyújt rá, ők vannak kevesebben. Akiknek ez nem megy, „mankót” választhatnak: tapasszal csökkenthetik a nikotin adagot, létezik akupunktúrás, sőt kézrátétes leszoktatás is.

A nagy elhatározások sorából nem maradhat ki, hogy többet foglakozunk magunkkal és szeretteinkkel. Mivel a mondás szerint csak az tud másokat szeretni, aki saját magát is szereti, kezdjük rögtön a saját magunk kényeztetésével.

Forrás: utisugo.hu

További információk

  • Oszd meg másokkal:
Megjelent: 350 alkalommal Utoljára frissítve: 2016. január 03. vasárnap 22:18

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Pletyka - Ajánló

  • tőzegáfonya


 

Pletyka - cikkek

Legolvasottabb - Trend

Legolvasottabb - Pletyka

Legolvasottabb - Szex

Ideál Életmódmagazin

Az Ideál Életmódmagazin nyomtatott verziójának megjelenése 2012-től, bizonytalan ideig szünetel. Amennyiben élő előfizetéssel rendelkezik, kérjük, forduljon a Kiadóhoz.