Ideál Online Életmódmagazin

Ma 2018. február 22., csütörtök van. Boldog névnapot Gerzson nevű olvasóinknak! Holnap Alfréd napja lesz.

A média és a reklámipar is tiltakozik a netadó ellen

Értékelés:
(0 szavazat)

Tucatnyi reklám-, és médiaipari szakmai szervezet tiltakozott közösen az internetadó bevezetése ellen. Ahogy fogalmaztak közös közleményükben, minden olyan jogszabálytervezet ellen tiltakoznak, amely az internetes adatforgalom megdrágítását, ezáltal a digitális szolgáltatások igénybevételének szűkítését eredményezi.

Tegnap már a második demonstrációt tartották a tervezett új adó ellen, becslések szerint többtízezer ember vett részt a tüntetésen.

 internet2

Mind az Országgyűlés honlapján megjelent, a távközlési adó kiszélesítését célzó jogszabályi rendelkezések, mind pedig a 2014. október 28-án benyújtott, az adóteher minimalizálását tartalmazó módosító javaslatok beláthatatlan következményekkel járnának közvetlenül az internet-szolgáltató vállalkozások, közvetetten a digitális szolgáltatásokat nyújtó vállalkozások, végső soron pedig a lakosság számára – fogalmaznak közös közleményükben a tiltakozó média- és reklámipari szervezetek.

 

A digitális írástudás és az internet, valamint a rajta elérhető szolgáltatások készségszintű széleskörű használata évek óta kommunikált kormányzati cél. Az internet-szolgáltatók az elmúlt időszakban mindent megtettek azért, hogy a lakosság mind szélesebb körei élvezhessék a digitális világ által kínálat hatékonysági előnyöket, növelve ezzel a magyar gazdaság versenyképességét.

 

Az internet-adó mindezen kedvező folyamatokkal teljesen ellentétes hatásokat generál, az internet-szolgáltatók számára beépíthetetlen költségként – végső soron a lakosságnak kell részt vállalnia az új adónem generálta terhekből.

 

Felsorolni is nehéz azokat a területeket, amelyeket az új adó károsan érintene: az internet-szolgáltatók egyértelmű és súlyos érintettségén túl az adóteher hátrányosan érintené az ilyen szolgáltatások fogyasztóit is – az egyetemeket, amelyek hallgatóik számára ingyenes internet-hozzéférést biztosítanak, a kis szolgáltató vállalatokat, amelyek nagy adatmennyiséget tartalmazó prezentációikat, ajánlataikat fájltovábbító szolgáltatásokkal teszik hozzáférhetővé ügyfeleiknek, bármely olyan céget, amely a távmunkát lehetővé téve távoli hozzáférést biztosít a dolgozóinak vagy felhő-alapú közös munkavégzést tesz lehetővé, és a közigazgatást, amelyben az elmúlt években (pl. az építésügyi eljárásokban) kifejezetten prioritásként kezelték az elektronikus ügyintézés mind szélesebb elterjedését.

 

A fenti szolgáltatások megjelenése a fogyasztók számára elérhető piaci alternatívák körét bővíti, a gazdaság versenyképességét növeli. Az adatforgalmat és így az internethasználatot, digitális írástudást, mint a vállalkozások és fogyasztók számára létfontosságú szolgáltatások alapját - az adóterhelés helyett - mindenki számára elérhetőbbé kell tenni, hozzájárulva ezzel nemzetgazdaságunk fejlődéséhez.

 

Az internetadó bevezetésére vonatkozó elképzelést múlt hét kedden jelentették be, a tervezet széleskörű felháborodást és tiltakozást váltott ki. Azóta puhult az eredeti, gigabájtonként 150 forintos adóról szóló tervezet, így lakossági előfizetések után havonta legfeljebb 700, üzletiek után 5000 forintot kellene fizetniük a szolgáltatóknak. Az internetadó ellen múlt vasárnap tartották az első tüntetést, majd mivel nem vonták vissza a tervet, tegnap újabb tömegdemonstráción követelték az elvetését.

 

Az internetadó ellen tiltakozó média- és reklámipari szervezetek:

Direkt és Interaktív Marketing Szövetség (DIMSZ)
Interactive Advertising Bureau Hungary (IAB Hungary)
Magyarországi Kommunikációs Ügynökségek Szövetsége (MAKSZ)
Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete (MTE)
Magyar Elektronikus Műsorszolgáltatók Egyesülete (MEME)
Magyar Lapkiadók Egyesülete (MLE) Magyar Marketing Szövetség (MMSZ)
Magyar Reklámszövetség (MRSZ) Piackutatók Magyarországi Szövetsége (PMSZ)
Piackutatók Társasága (PPT) Reklám Világszövetség (IAA)
Magyar Tagozat Szövetség az Elektronikus Kereskedelemért (SzEK.org)

 

Forrás: mmonline.hu

További információk

  • Oszd meg másokkal:
Megjelent: 533 alkalommal Utoljára frissítve: 2014. október 29. szerda 13:32

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Pletyka - Ajánló

  • tőzegáfonya


 

Pletyka - cikkek

Legolvasottabb - Trend

Legolvasottabb - Pletyka

Legolvasottabb - Szex

Ideál Életmódmagazin

Az Ideál Életmódmagazin nyomtatott verziójának megjelenése 2012-től, bizonytalan ideig szünetel. Amennyiben élő előfizetéssel rendelkezik, kérjük, forduljon a Kiadóhoz.