Ideál Online Életmódmagazin

Ma 2018. január 19., péntek van. Boldog névnapot Sára és Márió nevű olvasóinknak! Holnap Fábián és Sebestyén napja lesz.

Szentté avatták II. János Pál és XXIII. János pápát

Értékelés:
(0 szavazat)

Szentté avatták a huszadik század két legnagyobb hatású pápáját. A vasárnap délelőtti szertartást Ferenc pápa vezette a római Szent Péter téren, több mint félmillió zarándok előtt. Az élő televíziós közvetítésen világszerte kétmilliárd ember követte nyomon az ünnepi istentiszteletet.

 

Ott volt a Vatikánban a nyugalmazott pápa, XVI. Benedek is, aki tavaly idős korára és megromlott egészségére hivatkozva lemondott az egyház irányításáról. Kettejük találkozása a téren egyike volt azoknak a kivételes pillanatoknak, amikor két pápa átölelhette egymást, majd közösen imádkozhatott. Maga a szertartás – Ferenc pápa akaratából – egyszerű és a szokásoshoz képest rövid volt.

A szentté avatás tulajdonképpeni rítusaként Angelo Amato bíboros, az illetékes egyházi kongregáció prefektusa egymás után háromszor is arra kérte a pápát, hogy avassa szentté a két jelöltet. Ferenc mindháromszor igennel felelt, majd elmondta a hagyományos latin kanonizációs formulát, amellyel a szentek sorába emelte két elődjét: az olasz Angelo Roncallit (1881-1963), aki XXIII. János néven állt az egyház élén 1958 és 63 között, illetve a lengyel Karol Wojtylát (1920-2005), a néhai második János Pált.

Ferenc méltatta a két szent pápát, mondván: mindketten sokat tettek a békéért és az emberek jólétéért. Ugyanakkor a két egyházfő hivatalosan nem főpásztori működéséért lett szent, hanem azért, mert a római katolikus egyház csodatételeket tulajdonít nekik. A római zarándokokkal együtt milliók ünnepeltek a világ számos pontján, különösen a lengyel pápa szülőföldjén. Hatalmas tömeg gyűlt össze Krakkóban: Karol Wojtyla pápává választása előtt, 1978-ig a dél-lengyelországi nagyváros bíboros érseke volt.

Copyright © 2014 euronews

További információk

  • Oszd meg másokkal:
Megjelent: 598 alkalommal Utoljára frissítve: 2014. április 28. hétfő 10:43

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Pletyka - Ajánló

  • tőzegáfonya


 

Pletyka - cikkek

Legolvasottabb - Trend

Legolvasottabb - Pletyka

Legolvasottabb - Szex

Ideál Életmódmagazin

Az Ideál Életmódmagazin nyomtatott verziójának megjelenése 2012-től, bizonytalan ideig szünetel. Amennyiben élő előfizetéssel rendelkezik, kérjük, forduljon a Kiadóhoz.