Ideál Online Életmódmagazin

Ma 2018. április 22., vasárnap van. Boldog névnapot Csilla és Noémi nevű olvasóinknak! Holnap Béla napja lesz.

Bevándorlás szigorító intézkedések Angliában

Értékelés:
(0 szavazat)
A brit kormány bevándorlást szigorító intézkedései ronthatják az egyetemek népszerűségét a külföldi diákok szemében. Az intézkedéseken túlmenően az országról alkotott bevándorlás-ellenes benyomásokkal is számolnia kell a kormánynak. "Az Egyesült Királyságnak retorikája mielőbbi módosítására van szüksége, hogy meggyőzze a külföldi diákokat, hogy az ország nem bevándorló-ellenes" - mondta Damien Green brit bevándorlási miniszter.
Green szerint elengedhetetlen bizonyos feltételezések eloszlatása, különösen a közelmúlt szigorodó bevándorlási szabályainak fényében, amelyek elriaszthatják az EU határain kívülről érkező diákokat. "Kérem, jöjjenek hozzánk, hiszen nekünk vannak a világ egyik legjobb egyetemei" - mondta. A miniszterre mind az oktatási intézmények, mind az üzleti szféra részéről nyomás nehezedik a vízumkérdés szabályozását illetően. Azt szeretnék elérni, hogy a külföldi diákokat ne érintse a kormányzatnak az a célkitűzése, hogy a jelenlegi 250.000 migráns számát 2015-re "néhány tízezerre" csökkentsék. A kormányzat szerint mindenesetre alaptalanok a félelmek, és korai ilyen messzemenő következtetéseket levonni.

Túl szigorú intézkedések?
Az utóbbi években Nagy-Britanniával kapcsolatban sokakban bevándorlás-ellenes benyomás alakult ki, amely gyakran negatívabb a valódi intézkedéseknél, azonban elég ahhoz, hogy elriassza a jómódú, megfelelő előképzettséggel rendelkező külföldi diákokat. "Ami a Westminster-ben történik, bármekkora jelentőségű is az ügy, másnap már a The Time of India, vagy a New Straits Times címoldalán szerepel, így a szigetország történései nagyon rövid időn belül nagy visszhangot kapnak, és ez befolyásolhatja a Nagy-Britanniáról kialakult képet" - mondta Simon Walker, az Institute for Directors vezérigazgatója. Nicola Dandrige, a UK Universities vezérigazgatója szerint elfogadhatóak a kormány bevándorlást korlátozó intézkedései, amennyiben közvetlenül nem érintik a felsőoktatást, még akkor is, ha közvetett módon eltántoríthatnak néhány külföldi diákot. Hozzátette azonban, hogy a változások, és az intézkedések hatásai együttesen komoly veszélybe sodorhatják Nagy-Britannia egyetemeinek népszerűségét vetélytársaival, főként az USA egyetemeivel szemben. 2012-ben az előző évhez képest 10 százalékkal több diák jelentkezett brit felsőoktatási intézménybe, az előrejelzések azonban csökkenést jósolnak a következő évekre nézve. "Természetesen nagyon pozitív eredmény a 10 százalékos növekedés, azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy ez főként domináns piaci pozícióinknak köszönhető, ez a pozíció pedig a válság miatt veszélybe került" - tette hozzá Dandridge.

Rideg fogadtatás?

A brit felsőoktatási intézményekben egyre növekszik a Kínából érkező diákok száma, akik főként üzleti, illetve gazdasági tanulmányokat folytatnak a szigetországban. A megfigyelések azonban azt mutatják, hogy a dél-amerikai és indiai diákok, akik főként a műszaki képzések iránt érdeklődnek, többször inkább egy befogadóbb ország felé veszik az irányt. "Véleményem szerint nem okolhatjuk kizárólag a kormányt, inkább a közhangulat, a nemzetközi megítélés, és a kormányzati intézkedések együttese magyarázza a jelenséget" - mondta Dandridge. Damien Green bevándorlásügyi miniszter biztosította a brit egyetemeket, hogy nem fogják kárát látni a kormányzati intézkedéseknek, hiszen azok azokat a diákokat fogják érinteni, akik tanulmányaik befejeztével is az országban kívánnak maradni. Mindemellett elismerte a retorika bevándorlás-ellenes színezetét, azonban hozzátette, hogy a kormány dolgozik ennek megváltoztatásán.

Forrás: Kitekinto.hu

További információk

  • Oszd meg másokkal:
Megjelent: 7304 alkalommal Utoljára frissítve: 2012. július 26. csütörtök 13:14

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Pletyka - Ajánló

  • tőzegáfonya


 

Pletyka - cikkek

Legolvasottabb - Trend

Legolvasottabb - Pletyka

Legolvasottabb - Szex

Ideál Életmódmagazin

Az Ideál Életmódmagazin nyomtatott verziójának megjelenése 2012-től, bizonytalan ideig szünetel. Amennyiben élő előfizetéssel rendelkezik, kérjük, forduljon a Kiadóhoz.