Ideál Online Életmódmagazin

Ma 2018. április 20., péntek van. Boldog névnapot Tivadar nevű olvasóinknak! Holnap Konrád és Zelmira napja lesz.

Nyári nátha

Értékelés:
(0 szavazat)

A nyári náthát ugyan úgy vírusfertőzés okozza, mint téli rokonát, azonban szerencsére kevésbé veszélyesebb lefolyású, és csak ritkán kíséri magas láz. Azonban ahhoz, hogy a nyaralásunkat megkeserítse, ahhoz épp megfelelő rossz közérzetet biztosít.

Hogyan fázhatunk meg a melegben???
A nyári megfázás kórokozóinak paradicsomi állapot a magas hőmérséklet, hiszen sokkal gyorsabban és szabadabban szaporodhatnak, mint a téli hidegben. Továbbá nyáron hajlamosabbak vagyunk a megfázásra, hiszen szervezetünknek sokkal drasztikusabb hőingadozásokat kell elviselnie, mint télen. Gondoljunk csak arra, hogy a majd’ 40 fokos utcáról belépünk a 22-24 fokos légkondicionált irodába, a kocsiban is jó alacsonyra állítjuk a hőmérsékletet, és úgy ugrunk ki a hőségbe, vagy egyszerűen csak huzatba állunk, mert jól esik, vagy magunkra irányítjuk a ventillátort. Ha nagy melegből hirtelen lépünk a hűvös helyiségbe, bőrünk azonnal lehűl, ennek következtében összehúzódnak az erek, vagyis romlik a vérkeringés. Ez pedig sokkolja szervezetünket, stresszként éli meg.

 

Az egyik főbűnös a légkondi
A hirtelen hőingadozásokhoz társul még számos más tényező is. A klimatizált helyiségben kiszárad az orr nyálkahártyája, így a kórokozók is könnyebben jutnak be légzőrendszerünkbe, egyenesen a tüdőig. A nyári fokozott izzadás során értékes ásványi anyagokat, pl. magnéziumot veszít a testünk, amelyet pótolni kell. Nagyon fontos, hogy sok ásványvizet igyunk, azonban ne legyen túl hideg, nem szükséges a nátha tüneteit még egy torokgyulladással is tetézni.

 

Napozás – néha káros!
Nyáron a napozás során, az erős UV sugárzás gyengíti immunrendszerünket, ezért óvakodjunk attól, hogy a legnagyobb hőségben, a déli órákban (kb. 11-15 óra között) huzamosabb ideig a napon tartózkodjunk. Az UV sugarak a bőrrák kialakulásában is nagy szerepet játszanak, a nagy melegben azonban fokozottabban izzadunk, testünk áthevül, és így hűvös helyre érve nagyobb eséllyel fázunk meg.

 

Megelőzés
Azonban a nyári influenza, téli unokatestvéréhez hasonlóan megelőzhető, vagy legalábbis enyhíthetők a panaszok. Vigyázzunk magunkra, ne hagyjuk, hogy testünk túlmelegedjék, vagy hirtelen nagy hőmérséklet különbségnek legyen kitéve. Igyunk sok folyadékot, és inkább alkalmazzuk a természetes huzatot, mint a légkondit – a légkondi szellőzőjében is rengeteg baktérium élhet, pl. a legionella baktérium, amely igen súlyos szövődményeket is okozhat.

 

Együnk sok vitamint és mozogjunk
Táplálkozásunk legyen kiegyensúlyozott, együnk sok zöldséget és gyümölcsöt, főleg hazait, vagy amit a környéken termesztenek, hogy csökkentsük a gyümölcsök szállításához felhasznált tartósítószerek bevitelét a szervezetünkbe. És persze mozogjunk, de csak kíméletesen, ne terheljük túl a szívet és a tüdőt – nyáron legjobb mozgás lehet az úszás, hiszen kíméli az izületeket, mégis kellemesen felfrissít a hűvös vízben való lubickolás.

 

Klement Gabriella

Forrás: www.harmonet.hu

További információk

  • Oszd meg másokkal:
Megjelent: 1273 alkalommal

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Naturshop - Ajánló

  • tőzegáfonya


Naturshop - cikkek

Legolvasottabb - Trend

Legolvasottabb - Pletyka

Legolvasottabb - Szex

Ideál Életmódmagazin

Az Ideál Életmódmagazin nyomtatott verziójának megjelenése 2012-től, bizonytalan ideig szünetel. Amennyiben élő előfizetéssel rendelkezik, kérjük, forduljon a Kiadóhoz.