Ideál Online Életmódmagazin

Ma 2018. április 22., vasárnap van. Boldog névnapot Csilla és Noémi nevű olvasóinknak! Holnap Béla napja lesz.

Kánikulában, szívbetegen

Értékelés:
(2 szavazat)

Időjárásunk meglehetősen szeszélyes. Hol olyan tikkasztó meleg van, hogy még egészségesen is szívesen bújunk meg az árnyékban, hol pedig viharok, lehűlés, esős, borús időszakok tarkítják az idei nyarat. Összeállításunkkal szeretnénk olvasóink segítségére lenni abban, hogyan védekezzenek a szívbetegek a melegben, a különböző frontok érkezésekor.

Az időjárás és a klíma biológiai jelentőségéről már Hippokratész is említést tett. A pontosabb összefüggéseket azonban csak akkor kezdték a tudósok felismerni, amikor a sokéves megfigyelések rendszerezéséből kialakult a meteorológia tudománya. Ez a természettudomány gyűjti és rendszerezi az időjárásra és a klímára vonatkozó ismereteinket. A meteorológia alapjaiból fejlődött ki a meteorobiológia, ami az élő szervezetek és a meteorológiai tényezők összefüggéseivel foglalkozik. E tudomány fejlődésével párhuzamosan tudunk egyre többet az időjárás emberi szervezetre gyakorolt előnyös és káros hatásairól.

 


Frontok jönnek, frontok mennek

Kétségtelen tény, hogy a frontok szokatlanul nagy megterhelést jelentenek az ember számára. Befolyásolják a keringést, az idegállapotot, a munkaképességet, a szellemi működést, a vegetatív idegrendszert. Ha fronthatáskor valamely szervben vagy szövetben lappangó, kóros folyamat van, akkor az fonthatásra fellángolhat. Az emberre a gyors időjárás-változások gyakorolják a legfőbb hatást. Ilyenek a különböző légtömegek határzónáinak, frontjainak átvonulásai, esetleg környezetünkben való stagnálásuk. Az áramló légtömegek hőmérsékletét felhasználva beszélünk meleg-, illetve hidegfrontokról.

Régóta megfigyelt tény, hogy viszonylag állandó klímájú helyen az allergiások tünetei elmúlnak, míg ha olyan területre kerülnek, ahol a klímát gyakori frontbetörések jellemzik, rohamaik szaporodnak, betegségük súlyosbodik.

Bár a meteoropatológiai adatok még nem teljesen egyértelműek, de a tapasztalat azt bizonyítja, hogy melegfront idején a balesetek, az embóliák, trombózisok, gyomorvérzések megszaporodnak.

Bár az időjárás frontszerű változásai befolyásolják az egészséges szervezetű emberek életfunkcióit is, de e változások ilyenkor a fiziológiás elmozdulás határain belül mozognak.

A nagy melegben gyakori a fejfájás, fáradékonyabbá válunk.

 

Szívbetegek a melegben

A hőség elsősorban a szívbetegeket viseli meg. A melegfrontot a levegő páratartalmának emelkedése és a légnyomás csökkenése kíséri: ezek a változások fokozzák a szimpatikus idegrendszer működését. Hatására emelkedik a vérnyomás, fokozódik az anyagcsere. A szimpatikus aktivitás fokozódásának hatására megnövekedett keringési igényt a szívbetegek nehezen tudják kompenzálni. Emiatt gyakoribbá válik a szívinfarktus, növekszik a keringési elégtelenség veszélye. Szívbillentyű-betegeknél könnyebben jelentkezik fulladás, lábdagadás, látszólag indokolatlan fáradtság, melyek mind-mind a fokozódó szívgyengeség tünetei. Szívbetegekben gyakoribbá válik a ritmuszavar is. Melegfront érkezésekor emelkedhet a vérnyomás, míg tartós kánikulában, az értágulati hatás miatt csökken.


Fontos tanácsok

- A ritmuszavar, szívinfarktus, trombózis, szívelégtelenség elkerülése érdekében a szívbetegek tartózkodjanak árnyékos, hűvös, szellős helyen.
- Óvakodjanak a nagyobb fizikai megterheléstől.
- A trombózisveszély elkerülése érdekében célszerű alsóvégtagi értornát végezni. Ez akár ülő helyzetben a térd ki-, behajlításával, bokakörzéssel, a lábfej mozgatásával elvégezhető. Jó hatású lehet a gyakori langyos lábfürdő is.
- Nem szabad a tűző napon tartózkodni. Különösen igaz ez azokra, akik fényérzékenységet fokozó szívgyógyszert szednek. Ilyenek egyes vízhajtók, ACE-gátlók, kalciumcsatorna-blokkolók, vérzsírszintcsökkentő gyógyszerek.
- Gondoskodni kell a megfelelő folyadékbevitelről is. A nagy melegben, a fokozott izzadás miatt csökken a szervezet kálium tartalma, s ez ritmuszavart válthat ki. Ilyenkor fontos a kálium, a magnézium pótlásáról is gondoskodni. Különösen igaz ez azokra a betegekre, akik a kálium ürítését fokozó vízhajtót szednek.
- A melegfrontra érzékenyeknél álmatlanság, nyugtalanság is felléphet, ami tovább rontja a keringés állapotát. Tanácsos enyhe nyugtató bevétele az éjszakai nyugalom helyreállítása érdekében. Ez lehet szabadon kapható, gyógynövényalapú készítmény is.

 

Forrás: www.egeszsegtukor.hu

 

NATURSHOP.HU HETI AKCIÓJA:

 
Q1+Q10 kapszula szelénnel és B1-Vitaminnal

Most + 10% ajándékba (33 db kapszula)!

A termék a Q1 koenzim és a Q10 koenzim egyedülálló párosa, amely egyedi a világon. A készítményben lévő B1-Vitamin (tiamin) hozzájárulhat a szív és az idegrendszer megfelelő működéséhez, és részt vesz a normál energiatermelő anyagcsere folyamatokban. A szelén hozzájárul a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez és a pajzsmirigy normál működéséhez.

Vásárold meg most a naturshopon!

Infó: Erdei Anita, tel.: 1/225-2753, e-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezd a Javascript használatát, hogy megtekinthesd.

További információk

  • Oszd meg másokkal:
Megjelent: 3295 alkalommal Utoljára frissítve: 2013. június 19. szerda 13:09

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Naturshop - Ajánló

  • tőzegáfonya


Naturshop - cikkek

Legolvasottabb - Trend

Legolvasottabb - Pletyka

Legolvasottabb - Szex

Ideál Életmódmagazin

Az Ideál Életmódmagazin nyomtatott verziójának megjelenése 2012-től, bizonytalan ideig szünetel. Amennyiben élő előfizetéssel rendelkezik, kérjük, forduljon a Kiadóhoz.