Ideál Online Életmódmagazin

Ma 2018. január 20., szombat van. Boldog névnapot Fábián és Sebestyén nevű olvasóinknak! Holnap Ágnes napja lesz.

Új vizsgálati eredmények Q10, szelén potenciális hatékonyságával kapcsolatosan

Értékelés:
(0 szavazat)

A Q10-vitamint 1957-ben fedezték fel, azonban sokáig nem volt ismert, hogy a vegyület pontosan milyen folyamatokban is játszik szerepet. Az Amerikai Kardiológus Társaság 1997-ben a szívelégtelenség kezelésében már kiemelten ajánlotta a Q10 alkalmazását. A további kutatások eredményei alapján az is egyre bizonyosabbá vált, hogy a Q10 alkalmazását célszerű kombinálni egyéb vitaminokkal vagy ásványi anyagokkal.

 2012 májusában egy svéd orvoscsoport megjelentette tanulmány (Alehagen, U., Johansson, P., Björnstedt, M., Rosén, A., Dahlström, U.: Cardiovascular mortality and N-terminal-proBNP reduced after combined selenium and coenzyme Q10 supplemen-tation: A 5-year prospective randomized double-blind placebo-controlled trial among elderly Swedish citizens. Int. J. Cardiol. doi: 10. 1016/j.ijcard. 2012. 04. 156) arról számolt be, hogy a szerves szelén és a vele kom­binált vitaminszerű koenzim Q10 együttes adása jelentôsen csökkentette a kardiovaszkuláris halálozást idősek körében. Ehhez még hozzájárult, hogy a szívizom erejét is növelte a természetes hatóanyag-kombináció, amely így megnövekedett munkavégzést tett lehetővé.

A klinikai vizsgálat öt éven át folyt, prospektív, randomizált, kettős-vak, placebokontrollált tanulmányként, 443 svéd állampolgár részvételével, akiknek az életkora a vizsgálat kezdetén 70 és 88 év közötti volt. Azon résztvevők között, akik napi 200 mikrogramm organikus szelént tartalmazó tablettát és napi 200 milligramm koenzim Q10-et tartalmazó kapszulát kaptak, a kardiovaszkuláris halálozás mintegy fele volt azokénak, akiknek hatóanyag nélküli placebokészítményeket adtak.


Echokardiográfiával is igazolták, hogy a szívizom teljesítménye a szerves szelén és a koenzim Q10 hatására megnövekedett.
Ahelyett, hogy a vizsgálat további orvosi részleteit elemeznénk, egy nagyon fontos megállapításra hívnánk fel a figyelmet, nevezetesen arra, hogy organikus szelénvegyületet alkalmaztak.

Miért is fontos ez?
A szelénről tudjuk azt, hogy alkotóeleme a glutation-peroxidáznak, a szervezetet a szabad gyökök káros hatásának semlegesítésével és a vérzsírok ártalmas oxidációjának csökkentésével védő enzimnek. Ezen biokémiai történések eredményeként a szelén erősíti az egészséges szívműködést és a vérkeringést. Ezeket a hatásokat viszont csak akkor tudja elôidézni, ha szerves formában, azon belül is leginkább szelenometionként juttatjuk a szervezetbe.

Egy Norvégiában publikált tanulmányban (Tidsskrift for den Norske L?geforening, vol. 26; 1990: 110) azt vizsgálták, hogy a borsóból kivont szelénből, vagy az l-szelenometioninból történő szelénfelszívódás hogyan viszonyul a placebóból történő szelénfelszívódáshoz. Meglepő módon a borsóból kivont szelén és a placebobevitel tekintetében nem mutatkozott különbség, ugyanakkor az l-szelenometioninnál szignifikáns szelénérték-növekedést tudtak kimutatni.

Tehát, ha azt látjuk egy készítményen, hogy szervetlen formában tartalmazza a szelént, kezdjünk el gyanakodni a készítmény szelénre vonatkozó állításait illetően!


Mindezért csak javasolni tudom mindenkinek a kardiovaszkuláris betegségek megelőzésének tekintetében a Q10-et, főként szerves szelénnel kiegészítve.


Dr. Szigeti Gyula

 

Az ideal.hu ajánlásával:

 
Q1+Q10 kapszula szelénnel és B1-Vitaminnal

Most + 10% ajándékba (33 db kapszula)!

A termék a Q1 koenzim és a Q10 koenzim egyedülálló párosa, amely egyedi a világon. A készítményben lévő B1-Vitamin (tiamin) hozzájárulhat a szív és az idegrendszer megfelelő működéséhez, és részt vesz a normál energiatermelő anyagcsere folyamatokban. A szelén hozzájárul a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez és a pajzsmirigy normál működéséhez.

Vásárold meg most a naturshopon!

Infó: Erdei Anita, tel.: 1/225-2753, e-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezd a Javascript használatát, hogy megtekinthesd.

További információk

  • Oszd meg másokkal:
Megjelent: 670 alkalommal Utoljára frissítve: 2013. június 18. kedd 09:30

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Naturshop - Ajánló

  • tőzegáfonya


Naturshop - cikkek

Legolvasottabb - Trend

Legolvasottabb - Pletyka

Legolvasottabb - Szex

Ideál Életmódmagazin

Az Ideál Életmódmagazin nyomtatott verziójának megjelenése 2012-től, bizonytalan ideig szünetel. Amennyiben élő előfizetéssel rendelkezik, kérjük, forduljon a Kiadóhoz.