Ideál Online Életmódmagazin

Ma 2018. március 23., péntek van. Boldog névnapot Emőke nevű olvasóinknak! Holnap Gábor és Karina napja lesz.

Szépségápolás fagyok idején

Értékelés:
(0 szavazat)

Finom, bársonyos bőr, egészségesen fénylő haj – valamennyiőnk érthető és elérhető vágya. Nézzük, hogy a hideg, téli hónapokban mi mindent kell tennünk szépségünk ápolása érdekében!

 

Fókuszban a kéz és a láb

 

Anyagcserénk testünk belső hőmérsékletének szinten tartása érdekében szükség esetén végtagjainktól von el hőt. Ennek megfelelően télen fokozottan figyelnünk kell ezen testrészeinkre! Bizonyos olajok – például a mandula és a szőlőmag –, valamint zsíros krémek bemasszírozása elősegíti a tökéletesebb véráramlást, rugalmasan tartja bőrünket, s védi a berepedezéstől.

 

 

Mit kenjünk az arcbőrünkre?

 

A hideg levegő különösen száraz, ezért bőrünktől sok nedvességet von el, az eredmény pedig: vörösödés és egyéb irritációk. Bőrünk anyagcseréje is takaréklángon működik a hidegben, vérellátása és tápanyagellátása „alapjárat-on” van. A faggyúmirigyek feladata az lenne, hogy bőrünket finom filmréteggel vonják be, nehogy a természetes nedvesség elpárologjon. Bőrünk télen rendszerint zsírhiánytól szenved. Ám, ha néhány csepp mandula- vagy dióolajat keverünk könnyű, nappali krémünkhöz, gyors segítséget jelenthet.

 

- A már igénybe vett bőr ápolására alkalmasak a méztartalmú krémek is. A méz megköti a nedvességet, és ösztönzi a sejtregenerálódást, mindenekelőtt azonban gyulladáscsökkentő tulajdonságú. Különösen hatásosak a vizet nem tartalmazó krémek.

 

Még kíméletesebb tisztítás kell

 

Amikor bőrünk enyhén feszülni kezd, érdemes azonnal váltanunk kímélő, alkoholmentes tisztító készítményekre. Használjunk tejeket vagy speciális olajokat, melyeket vattapamacs segítségével viszünk fel.

 

Ajakápolás

 

Ajkainknak csupán a szélén helyezkednek el faggyúmirigyek, ezért az ezen a területen található bőr rendkívül vékony, érzékeny, és nagyon könnyen berepedezik. Különösen igaz ez akkor, ha nyelvünkkel állandóan nedvesítjük őket. Ilyenkor előbb-utóbb kialakulnak a piciny repedések. Növényi eredetű olajokkal dúsított ajakbalzsamok vagy -stiftek megakadályozhatják a hideg levegő előidézte problémákat. Ezek nedvességtaszító, egyidejűleg levegőáteresztő filmréteget képeznek ezen az érzékeny területen.

 

 

Repkedő hajszálak

 

Ha hajunk érintkezik a sapkával, a sállal vagy a magas nyakú pulóverrel, elkezd „szállni”. Száraz levegő esetén ez már fésülködéskor is előfordulhat. Ennek az az oka, hogy minél kevesebb nedvességet tartalmaz a hajunk, annál tökéletlenebb a vezetőképessége. Ha ilyet tapasztalunk, arra kell törekednünk, hogy a hajunk valamilyen módon nedvességet kössön meg. A magányosan felfelé álló hajszálak esetében elegendő, ha tenyerünkben eldörzsölünk kis semleges krémet, és ezzel óvatosan végigsimítjuk hajunkat.

 

Finomabb haj esetében ehhez a művelethez tanácsos valamilyen hajsprayt használnunk. Ha azonban továbbra is „rendetlenkedik” ápoljuk hát speciális hajolajakkal, ápolóvitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó spraykkel, krémekkel, pakolásokkal!

 

Senyvedő fejbőr

 

A fejbőrünkben lévő faggyúmirigyek is túl kevés zsiradékot termelnek ilyentájt. A következmény: aprócska mikroorganizmusok – élesztőgombák – szaporodnak el rajta. Fejbőrünk egyre gyorsabban termel az új sejteket, hogy megszabaduljon tőlük, amik azután száraz korpaként felhalmozódnak a felületén. Gyakran orvosolható a probléma azzal, hogy a fejmosásunk folyamatát átalakítjuk. A hajunkat csakis langyos vízzel mossuk, a hajszárítót ne tartsuk túl közel a fejbőrünkhöz – legalább 20 cm-nyi legyen a távolság –, és olyan kímélősampont használjunk, ami dúsított például bőrtápláló búzaproteinekkel!

 

Hó és napsütés

 

Hidegben sokszor alábecsüljük a nap erejét. Ha tiszta a levegő, ráadásul több napsugár is éri a Földet, mint egyébként. A hótakaró pedig visszatükrözi a napsugarak akár 70 százalékát is. Ez azt jelenti, hogy a leégés veszélye jelentősen megnövekszik, hiszen bőrünk télen amúgy is különösen érzékeny, és nincs hozzászokva az erős fényhez. Annak érdekében, hogy kíméljük bőrünket, ajánlatos magas faktorszámú naptejet vagy napkrémet használnunk.

 

Forrás: PatikaÁsz magazin

 

Az ideal.hu ajánlásával:


 
A nem keserű grépfrútmagkivonat, az Echinacea (bíbor kasvirág) és a C-vitamin egymást erősítve segítik az immunrendszert a kórotkozókkal szembeni védekezésben. A C-vitamin a dohányzás, passzív dohányzás esetén hozzájárulhat a természetes antioxidáns-védelem fenntartásához. Gluténmentes.

 

 

 

 

További információk

  • Oszd meg másokkal:
Megjelent: 610 alkalommal Utoljára frissítve: 2013. április 18. csütörtök 13:17

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Naturshop - Ajánló

  • tőzegáfonya


Naturshop - cikkek

Legolvasottabb - Trend

Legolvasottabb - Pletyka

Legolvasottabb - Szex

Ideál Életmódmagazin

Az Ideál Életmódmagazin nyomtatott verziójának megjelenése 2012-től, bizonytalan ideig szünetel. Amennyiben élő előfizetéssel rendelkezik, kérjük, forduljon a Kiadóhoz.