Ideál Online Életmódmagazin

Ma 2018. január 21., vasárnap van. Boldog névnapot Ágnes nevű olvasóinknak! Holnap Vince és Artúr napja lesz.

Sport és immunrendszer

Értékelés:
(0 szavazat)

A szervezetnek minden sporttevékenységet követően szüksége van pihenési fázisra. A regeneráció ideje alatt az izomrostocskák megújulnak, járulékosan újabbak képződnek, a kimerült energiatárolók, a szénhidrátok hatására ismét feltöltődnek és a terhelés által igénybevett immunrendszer megerősödik.

 

Azonban a rendszeres sportprogramok során a leggyakrabban elkövetett hiba a regenerációs fázis teljes elmaradása. A sportbeli teljesítőképesség a nem kielégítő aktív regeneráció következtében jelentősen csökken, és a szervezet katabolikus (lebontó) állapotba jut. A test védekezőerői így nem hogy stabilizálódnának, hanem inkább legyengülnek.


 

Mi az elmaradt regenerálódás ára?

 

Míg a hobbiból sportolók immunrendszerét a mérsékelt terhelés erősíti, a teljesítményorientált sportolóknál gyakran fordított a helyzet. Náluk a tréning egységeinek növelése melletti teljesítményfokozás áll előtérben.

Igen sok esetben a még le nem zárult teljes regeneráció ellenére is elvégzik az újabb tréninget, ami extrém módon igénybe veszi az immunrendszert, és ettől még inkább rászorul az "ápolásra": a helyes étkezésre és ivásra.

A teljesítménysportolóknál, de még inkább a nagy igénybevételt jelentő keményebb sportoknál, valamint az újonnan sportolni kezdőknél és a visszatérőknél nagy az oxidatív igénybevétel (azaz sok sejtkárosító szabad gyök keletkezik). Ettől a szervezet saját védekezőerői könnyen kibillennek egyensúlyukból.


A védekezőrendszer feladata

 

A szervezet védekezőrendszere igen összetett, számos mechanizmusból áll.

- A bőr és a nyálkahártyák jelentik az első számú védőgátat, ezek feladata, hogy megakadályozzák a vírusok és baktériumok behatolását a szervezetbe.

- A fehérvérsejtek egyik csoportja, a "falósejtek" a szervezet hulladékszállítói, ezek végzik az idegen anyagok és a mikroorganizmusok eltávolítását, például a baktériumok, a vírusok és különféle szervetlen részecskék kitakarítását.

- Az ellenanyagok olyan fehérjetermészetű anyagok, melyek a B-limfocitákban (fehérvérsejtfajta) termelődnek speciálisan egy adott kórokozó ellen. Amikor hozzákötődnek az idegen betolakodóhoz, azonnal beindítanak ellene egy rendkívül bonyolult és komplex láncreakciót. A többmilliónyi ellenanyag- molekula állandó lebomlásban, átalakulásban és újdonképződésben van.

A többi szervtől eltérően a szervezet védekezőrendszerénél nem egy rögzített felépítésű szerkezetről van szó, amelyben a sejtek hosszabb időn keresztül fennmaradnak. Az immunsejtek legnagyobb részének átlagos élettartama csupán néhány nap. Naponta 250 grammnyi sejt keletkezik vagy alakul át.


Hogyan hat a sport?

 

Az aktív vagy túlhajtott sporttevékenység nem kielégítő regeneráció esetén növeli a fertőzés veszélyét. Különösen a teljesítményorientált sportolóknál marad el gyakran a regeneráció, mert az edzésegységek hirtelen növelésével a teljesítőképesség gyors javulását kívánják elérni.

A csúcsteljesítmény hosszabb távú megőrzése érdekében alapvetően fontos a sport és az aktív regeneráció közötti kiegyensúlyozott viszony, mert az aránytalanság az immunrendszer súlyos károsodását eredményezi.

Az intenzív sporttevékenység az immunrendszer számára jelentős stresszt jelent, és közben nagyobb hangsúlyt kap a stressz erőssége, mint az időtartama. Például a rövidtávfutás erőteljesebben befolyásolja az immunrendszert, mint egy 10 km-es mezei futás. Ugyanígy a pszichés terhelés, például egy verseny izgalma és a küzdelem plusz terhelést rónak az immunrendszerre, és ezzel fokozzák a fertőzés kockázatát.

Jó tanácsként megfogadhatjuk a következőt: Az immunrendszert erősítsük, támogassuk regenerációs fázisok közbeiktatásával és megfelelő tápanyagok bevitelével.


 

A sport fokozza az oxidatív stresszt

 

A sportolók a magasabb oxigénfelhasználás következtében jobban ki vannak téve az oxidatív stressznek. Ez azt jelenti, hogy nagyobb számban keletkeznek szabad gyökök, amelyek veszélyt jelentenek a szervezet számára. Ez különösen a szabadidősportot űzőknél és a rendszertelen edzéseket végzőknél játszik komoly szerepet, mert enzimrendszerük a plusz terhelést nem tudja kellőképpen semlegesíteni.


Milyen a megfelelő táplálkozás?

 

A teljes értékű reformtáplálkozás, a bőséges friss zöldség és gyümölcsfogyasztás rendszeres sporttal kombináltan szinte mindennél hatékonyabban erősíti az immunrendszert. Hogyan erősíti a megfelelő táplálkozás a védekezőrendszert?

- Az új immunsejtek keletkezéséhez a szervezetnek fehérjére van szüksége. Fehérjéket állati (hús, tej és tejtermékek) és növényi eredetű tápanyagok (gabonafélék, burgonya, hüvelyes növények) egyaránt tartalmaznak. A fehérje értékessége az aminosav-tartalmától függ.

Általában az állati fehérjék több létfontos aminosavat hordoznak, mint a növényiek, azonban több egészségtelen zsiradékkal kombinálódnak. Ideálisabb az állati és növényi eredetű fehérjék kombinációjának aminosavviszonya, ilyen például a burgonya vagy gabonafélék tojással, a burgonya hallal, a tej és a tejtermékek, a teljes tej, zsírszegény kefir vagy joghurt gabonával, babbal vagy kukoricával.

- A szervezet komplex védekezőrendszerének részei a vitaminok, az A-, E- és C-vitamin, valamint a B-vitamin.

- Ezenkívül fontosak még a különböző nyomelemek, mint például szelén, vas és cink. Minden lánc olyan erős, mint a leggyengébb láncszeme: éppen így a védekezőrendszer is csak valamennyi lényeges alkotóelem kellő koncentrációja mellett képes az optimális védekezőfunkció ellátására.

 

A szervezet saját védekezéséhez többre van szükség, mint a létfontosságú anyagok, például magas értékű fehérjék, C- és E-vitamin, valamint szelén, vas és cink folyamatos pótlására. Ezek lényeges és nélkülözhetetlen alkotók, ám pusztán 1-2 vitaminpirulával nem lehet rendezni az immunrendszer gyengeségét.

 

Forrás: Ideál Életmódmagazin

 

Az ideal.hu ajánlásával:

Cactus Slim kapszula
A felhasznált kaktuszfajta rostjai zsír megkötő hatással rendelkeznek. Szedése hozzájárulhat a testtömeg csökkentő étrend eredményességéhez. Étkezés után fogyasztva a kaktuszrost az emésztőrendszerben hidrofób kölcsönhatással megköti a zsírokat, olyan erős kötődéssel, hogy azok ellenállnak a zsírbontó enzimek hatásának. Így lényegesen csökken a zsírok felszívódását a bélrendszerben, a megkötött zsírok természetes úton távoznak a szervezetből.

További információk

  • Oszd meg másokkal:
Megjelent: 1393 alkalommal Utoljára frissítve: 2013. április 19. péntek 08:30

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Naturshop - Ajánló

  • tőzegáfonya


Naturshop - cikkek

Legolvasottabb - Trend

Legolvasottabb - Pletyka

Legolvasottabb - Szex

Ideál Életmódmagazin

Az Ideál Életmódmagazin nyomtatott verziójának megjelenése 2012-től, bizonytalan ideig szünetel. Amennyiben élő előfizetéssel rendelkezik, kérjük, forduljon a Kiadóhoz.