Ideál Online Életmódmagazin

Ma 2018. január 20., szombat van. Boldog névnapot Fábián és Sebestyén nevű olvasóinknak! Holnap Ágnes napja lesz.

Mérgező hajfestékek

Értékelés:
(1 szavazat)
Kleopátrának semmi sem volt drága, ha a szépségéről volt szó! Ma már kicsit más a helyzet, sokszor az egészségünket kockáztatjuk, pedig csak esztétikusabb külsőre vágyunk. A hajfestés hétköznapi, megszokott dolog, és sokan nem is tudják, mennyire káros.
Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a kozmetikumok, szépségápolási termékek bizony nem veszélytelenek. Bár szebbek szeretnénk lenni, ápolni a bőrünket, hajunkat, hosszú távon gyakran az ellenkezőjét érjük el: annyi káros anyagot juttatunk a szervezetünkbe, hogy az meg is látszik rajta. És akkor majd még többet kenünk, fújunk, festünk magunkra…Kicsit problémás


Mi a baj a hajfestékkel? Alapvetően minden, ami benne van, és minél sötétebb árnyalatot használunk, annál károsabb. Ahhoz, hogy azt a mély-csokoládébarna színt elérjük, úgynevezett előhívóra és magára a festékanyagra is szükség van. Az előhívó megemeli a haj felső rétegét – amivel persze mechanikailag is károsítja azt –, hogy a festék képes legyen behatolni a hajszálakba. Egyszerűnek hangzik, kivéve azt az apró problémát, hogy az előhívó maga is igen ártalmas anyag. Általában peroxid és ammónia keverékéből áll, ami nemcsak a haj molekuláris szerkezetét változtatja meg, hanem allergiás reakciókat is okoz. Ez persze csak az arra érzékeny embereknél jelentkezik azonnal, a többség éveken át gyűjtögeti a lerakódásokat a szervezetében, mielőtt az komoly reakciót okozna.

Bár a nagykozmetikai cégek állandóan tiltakoznak az ellen, hogy a hajfestékek rákkeltőek lennének, ma már túl sok bizonyíték áll rendelkezésre ennek alátámasztására. Még a hírhedten vakfoltos amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal toxikológiai kutatása is kimutatta, hogy a fekete, a vörös és a szőke hajfestékben egy ismert karcinogén, a 4-ABP messze az elfogadott határértéket meghaladó mennyiségben van jelen. Ha több mint 30 percig hagyjuk a festéket a fejbőrrel érintkezni, a káros anyagok képesek felszívódni, hiszen ahogy a hajon is gyorsan hatnak, úgy az egyéb szarurétegeket sem kímélik. Ennek „köszönhető”, hogy sok fogyasztónál égő, viszkető érzést, légzési nehézségeket, hajhullást és az arc feldagadását okozzák ezek a készítmények.

Mellrák, hólyagrák, nyirokmirigyrák

A hajfestékben levő káros anyagok a fejbőrön keresztül felszívódnak, és a szervezetbe jutnak. Miután a testbe kerülnek, a méregürítési folyamatoknak köszönhetően a húgyhólyagban rakódnak le nagy koncentrációban: így fordulhat elő, hogy a hólyagrák legmagasabb számban a fodrászokat érinti.

Már a hetvenes években rájöttek, hogy a mellrák kialakulása és a hajfestékek alkalmazása között is összefüggés van, később a festékhasználat gyakorisága és a mellrák előfordulása között is kimutatták a párhuzamot. Akik több mint húsz éve festik a hajukat, még a régebbi, ennél is károsabb anyagokat is begyűjtötték, és mivel az ő szervezetükben azóta felgyülemlettek a rákkeltő vegyszerek, az ötven év feletti korosztály a legveszélyeztetettebb ebből a szempontból. Az elmúlt években a kutatások a hajfestéket a nyirokmirigyrákkal hozták összefüggésbe. A legveszélyesebbek

Ha az igen mérgező hagyományos hajfesték helyett valami természetesebbet szeretnénk találni, akkor a következő vegyületeknek nem szabad szerepelni a termék összetevői között (ezek a káros anyagok): lehetőleg ammónia és peroxid se legyen benne, de határozottan kerüljük a p-fenilenediamint – más néven PPD-t – és a diaminobenzént! Ezeken kívül az illatanyagtól kezdve – ami kőolajszármazék – a tartósítószereken át a vivőanyagig az egészségre roppant káros anyagok egész garmadáját vonultatják fel ezek a termékek – az összetevők zömét a nehéziparban használják. A dihidroklorid vagy aminoalanin is árulkodó kifejezések, és ahol ezeket nem találjuk, ott biztosan lesz ólom, vagy higany, mert a hajat bizony szét kell roncsolni, a festéket pedig rögzíteni kell ahhoz, hogy az ősz hajszál újra sötétbarnává váljon.

Ugyan nálunk még csak bioáruházakban, egészségboltokban kaphatók természetes, vagy kevésbé káros hajfestékek, megéri az utánajárást, hiszen mit is ér a szép színű haj, ha kihullik vagy betegséget okoz?


Forrás: Ideál Életmódmagazin

Az ideal.hu ajánlásával:
 

A koenzim Q10 támogatja a sejteken belül az energiatermelést, védi a sejteket az oxidatív stressz ellen, ezáltal lassíthatja az öregedési folyamatokat. A Q1 és a Q10 hatóanyagok egymás hatását fokozzák, hozzájárulnak a szív egészséges működéséhez, fokozott fizikai és szellemi igénybevételkor a gyors regenerálódáshoz. Elősegíthetik a normális vérnyomás megtartását, segíthetnek, ha aktívabb életet szeretne élni.

Info: 06 1 225 2753

További információk

  • Oszd meg másokkal:
Megjelent: 3851 alkalommal Utoljára frissítve: 2013. április 05. péntek 08:07

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Naturshop - Ajánló

  • tőzegáfonya


Naturshop - cikkek

Legolvasottabb - Trend

Legolvasottabb - Pletyka

Legolvasottabb - Szex

Ideál Életmódmagazin

Az Ideál Életmódmagazin nyomtatott verziójának megjelenése 2012-től, bizonytalan ideig szünetel. Amennyiben élő előfizetéssel rendelkezik, kérjük, forduljon a Kiadóhoz.