Ideál Online Életmódmagazin

Ma 2018. március 20., kedd van. Boldog névnapot Klaudia nevű olvasóinknak! Holnap Benedek napja lesz.

Napozás szabályai

Értékelés:
(0 szavazat)

Bőrünk védelméről sosem feledkezhetünk meg, ezért jól tesszük, ha betartunk néhány napozási szabály. Cikkünkben felhívjuk a legfonntosabbakra a figyelmet!
 


Miért jó a napozás?

A napfény javítja immunrendszerünk működését, segíti a napi ritmusunk kialakulását, és sokszor jó kedvre derít minket. Már 5-10 perc napozás beindítja a szervezet D vitamin termelését, ami elengedhetetlen a kalcium (csontokba, fogakba való) beépüléséhez.A napfény pozítív hatással van lelkünkre is!

 

Mik a napozás káros hatásai?

 Túl sokat vagyunk a napon, akkor csúnyán leéghetünk az UVB sugárzás miatt. Arról nem beszélve, hogy az UVA sugárzás károsítja a bőrsejtek DNS-ét, ami idővel ráncok és pigmentfoltok kialakulásához vezethet. A túlzott napsugárzás legsúlyosabb késői következménye pedig akár a bőrdaganat is lehet. A legtöbb esetben viszont a bőrrák megelőzhető a napozási szabályok betartásával.

 

napos


Nézzük, mik ezek a napozási szabályok!

Szabad: Amit nem szabad:
Fél órát napozni naptejjel bekenve, és utána árnyékba vonulni. 11 és 16 óra között napra menni (az UVA és UVB sugárzás általában ilyenkor a legerősebb).
Az arcra magasabb faktorszámú naptejet használni, mint a test többi részére. Minőségi, magas faktorszámú fényvédő krém nélkül napozni.
Trikót és fejfedőt viselni, főleg vörös/szőke hajú, fehér bőrű, szeplős emberek és kisgyermekek esetében. Egy világos színű pamuting 10-es faktorú védelmet nyújt, ezért a gyerekeket érdemes a ruha alatt is bekenni. Jó minőségű, UV szűrős napszemüveg nélkül útra kelni.
Napozás után nedvességpótló testápolót használni. Bőrvédő vitaminok szedése! Kisminkelve, beparfümözve napozni (ezek napsugárzás hatására elváltozást okozhatnak a bőrön).

Hogyan válasszunk naptejet?
Az 1. számú szabály, hogy olyan naptejet válasszunk, ami az UVA és az UVB sugárzás ellen is véd.

A 2. számú szabály, hogy kiemelt figyelmet kell fordítanunk a naptej összetételére. Érdemes kerülni a kőolajszármazékot, parabéneket, szintetikus tartósítószert, szintetikus illatanyagot vagy alumíniumot tartalmazó naptejeket.

 

Fontos!

Lehetőleg ne vásároljuk meg azt a naptejet, aminek az összetevő listáján a következők egyike szerepel: benzofenon, octocrylene, PABA (para-amino-benzoic acid), oxtinoxate, octyl-methoxycinnamate.

 

A káros naptejek ugyanis sok bajt okozhatnak: egyes alkotóelemeik UV sugárzás hatására rákkeltő vegyületté alakulhatnak át, sőt, a nanorészecskéket tartalmazó szórófejes naptej belélegzése szintén veszélyes lehet.

 

Ezt elkerülendő érdemes olyan minőségi, bevizsgált, natúr naptejet választani, ami mentes a tartósítószerektől és egyéb káros anyagoktól. Szerencsére a hagyományos kémiai napvédők mellett (inkább helyett!) ma már elérhetőek olyan hatékony naptejek is, amik gyógynövény alapanyagúak (pl.: kamilla, cickafark, homoktövis).

 

A 3. számú szabály, hogy bőrtípusunknak megfelelő faktorszámú naptejet vásároljunk. Ezt a faktorszámot SPF rövidítéssel jelölik, ami  egy olyan szám, ami megmutatja, hogy az adott naptej nagyjából mekkora védelmet tud nyújtani. Ha pl. 10 perc elég a leégéshez, de a naptej használatával ez az idő kb. 100 percre hosszabbítható meg, akkor az adott fényvédő SPF száma 10-es.
Mekkora faktorszámú naptejet válasszak?

 

A  gyerekeket a lehető legmagasabb faktorszámú naptejjel kell védeni, azzal viszont nincs mindenki tisztában, hogy vannak olyan felnőttek, akiknek a bőrtípusuk miatt szintén a lehető legmagasabb faktorszámú fényvédőszer ajánlott. Általánosságban elmondható, hogy 20-asnál alacsonyabb faktorszámú naptejjel nem érdemes próbálkozni erős napsugárzás esetén.

 

Az alábbi táblázat megmutatja, hogy kinek mekkora faktorszámú naptej való bőrtípus szerint.

  I. bőrtípus II. bőrtípus III. bőrtípus IV. bőrtípus
Bőrszín nagyon világos világos világos/világosbarna világosbarna
Hajszín vörös/szőke világos/közép szőke barna sötétbarna/fekete
Szemszín világoskék/zöld kék/szürke/zöld barna barna/fekete
Szeplős? nagyon ritkán nincs nincs
A bőr reakciója mindig gyorsan leég, és nem barnul könnyen leég, nehezen barnul jól barnul, ritkán ég le gyorsan barnul, szinte soha nem ég le
UV érzékenység nagyon érzékeny érzékeny kevésbé érzékeny kevésbé érzékeny
Javasolt faktorszám SPF 50 SPF 50 SPF 40-30 SPF 30

 

Vásárold meg akciósan a naturshop.hu oldalán!

solar

Trendi Solar kapszula 30 db

Ajánjuk:

- a napbarnított bőrért,
- az egyenletes tartós barnaságért,
- a szabad gyökök és az UV sugárzás elleni védelemért
 - a selymes bőrért

Vásárold meg most a naturshopon!

Infó: Erdei Anita, tel.: 1/225-2753, e-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezd a Javascript használatát, hogy megtekinthesd.

További információk

  • Oszd meg másokkal:
Megjelent: 968 alkalommal Utoljára frissítve: 2015. június 03. szerda 14:01

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Naturshop - Ajánló

  • tőzegáfonya


Naturshop - cikkek

Legolvasottabb - Trend

Legolvasottabb - Pletyka

Legolvasottabb - Szex

Ideál Életmódmagazin

Az Ideál Életmódmagazin nyomtatott verziójának megjelenése 2012-től, bizonytalan ideig szünetel. Amennyiben élő előfizetéssel rendelkezik, kérjük, forduljon a Kiadóhoz.