Ideál Online Életmódmagazin

Ma 2018. március 21., szerda van. Boldog névnapot Benedek nevű olvasóinknak! Holnap Beáta, Izolda és Lea napja lesz.

Grépfrút, a legvitatottabb gyümölcs

Értékelés:
(0 szavazat)

A grépfrút vagy - korábban használatos nevén a - citrancs élettanilag talán a legsokoldalúbb, ezzel együtt az egyik legvitatottabb citrusféle. Volt már diéták ünnepelt sztárja, gyógyhatású csodagyümölcs, de volt, amikor a túlzásba vitt fogyasztásának mellékhatásaitól volt hangos a sajtó.

Az biztos, hogy számtalan jótékony hatást gyakorol a szervezetre, és szinte minden része fogyasztható – nem mindegy azonban, mikor és milyen formában!

 

Egy citrus a karibi térségből

A grépfrút valójában két citrusféle kereszteződése. Az édes narancs (Citrus sinensis) és a pomelo (Citrus maxima) házasításából született. Jóllehet a pomelo csupán néhány éve jelent meg a hazai üzletekben, piacokon, ma már talán sokan ismerik a legnagyobb citrusként is számon tartott gyümölcsöt, de az biztos, hogy mindenki ismeri az egyszerre édes, savanykás és enyhén kesernyés grépfrútot. A napjainkban egyre ritkábban használatos citrancs elnevezés is utal a keresztezésre, de a pomelo ismeretének hiányában itthon sokáig úgy tartották, a grapefruit nem lehet más, mint a citrom és a narancs sajátos hibridje. Ez azonban tévedésen alapuló vélekedés volt csupán.

 grape

Bármilyen különösnek is tűnhet, de ez a gyümölcs nagyjából az 1950-es években kezdett elterjedni Európa-szerte. Nem is tekinthető túlságosan réginek, merthogy az első írásos feljegyzés az akkor még „tiltott gyümölcsként” emlegetett különleges citrusról egy 1750-ben született Barbados természetföldrajzi leírásában szerepel. A karibi sziget olyannyira büszke a gyümölcsre, hogy az ország hét csodájának egyikeként tartják számon.  Az első grapefruit a 19. század első felében került át az USA napsütötte államába, Floridába, ahol a kedvező klímának köszönhetően termeszteni is kezdték. A grépfrút igencsak melegigényes növény, ráadásul magas páratartalom is szükséges az akár 20-25 m magasságot is elérő fák növekedéséhez, és a rajta fürtökben növekedő gyümölcsök tökéletes éréséhez.

 

A világ számos nyelvében az angol grapefruit elnevezés honosodott meg, ami pontosan erre utal: akár egy hatalmas szőlő fürtjei, úgy csüngnek a fákon. Botanikailag egészen az 1830-as évekig nem is tekintették külön gyümölcsnek, és csupán e közkeletű néven emlegették. A grépfrút tudományos elnevezése (Citrus paradisi) ekkor született meg. Valódi hibrid-eredetére azonban több mint 100 esztendővel később, az 1940-es években derült fény.

 

Számos déligyümölcstől, de citrusfélétől is eltérően nem utóérő. Ez annyit jelent, hogy mindig éretten szüretelik, de minél hosszabb időt tölt a fán, cukortartalma annál magasabb lesz. Megfelelő klimatikus viszonyok között gyakorlatilag folyamatosan érik. Viszonylag jól tűri a szállítást, tárolást. Azzal a veszéllyel tehát nem kell számolni, hogy éretlen gyümölcsöt vásárolnánk. Arra persze érdemes figyelni, hogy a héját rendszerint különféle vegyszerekkel kezelik, hogy megelőzhető legyen a gyors romlás, ezért ha a grépfrút héját esetleg süteménybe reszeljük, előzetesen forró víz alatt mossuk-sikáljuk a gyümölcsöt!

 

A gyümölcshús színe szerint alapvetően háromféle grépfrútot különböztetnek meg: a fehér (ami valójában halványsárga), a rózsaszín vagy pink és a nálunk viszonylag ritka vörös fajtát. A fehéret tekintik a legrégebbinek, a rózsaszínt a 20. század elejétől, 1906-tól jegyzik. A vörös grépfrút talán egy mutáns lehetett egykor a rózsaszín gyümölcsöt hozó fákon. Később aztán botanikusok kísérleteinek köszönhetően már önállóan is termeszteni kezdték. Népszerűsége akkora lett, hogy Texas állam szimbolikus gyümölcsévé nőtte ki magát a piros grépfrút – hosszú ideig csak ezt a nemesnek tartott fajtát termelték itt. A világ legnagyobb grépfrútültetvényei ma is az USA-ban találhatók, a dobogó második helyén Kína, míg a harmadikon a Dél-afrikai Köztársaság áll.
Hitek és tévhitek a grépfrútról

 

A grépfrút jellemzően édeskés, savanykás és kesernyés ízvilágát sokan kedvelik. Frissen facsart levét főként a forró éghajlatú országokban tartják tökéletes szomjoltónak. Jellegzetes kesernyés aromáiért elsősorban a héj belső részében koncentrálódó naringin nevű (a flavonoidokhoz tartozó), valamint a glikozid nevű vegyületek a felelősek. A fanyar, kesernyés aroma a gyümölcs típusától függően lehet erősebb vagy enyhébb. Az biztos, hogy a grépfrútot fogyasztás előtt minden hártyájától érdemes megszabadítani, hogy élvezeti értéke tökéletes legyen.

 grape2

Mint a citrusfélék mindegyike, remek C-vitaminforrás: 100 gr gyümölcshúsban 33,3 mg található. Ez praktikusan azt jelenti, hogy egy átlagos 30-35 dkg-os grépfrút fedezi az egészséges szervezet számára szükséges napi C-vitamin bevitelt. Emellett található benne többféle B-vitamin, köztük a rendkívül értékes folsav. Az ásványi anyagok közül tartalmaz magnéziumot, káliumot, kalciumot és foszfort, sőt egy kevés cinket is.

 

Ami azonban a divatos diéták fontos gyümölcsei sorába emelte, az rendkívül magas rost- és víz-, valamint igen alacsony szénhidrát és zsírtartalma, és a szervezetre gyakorolt élettani hatásai. Jóllehet egy ideig zsírégetőként tartották számon a friss gyümölcsöt, ezt azonban laboratóriumi vizsgálatok nem támasztották alá. Egyes vegyületei (főként a glikozidok) segítik az ásványi anyagok felszívódását, kedvezően hatnak a szívműködésre, mások serkentik a máj zsírbontó aktivitását. Aki tehát grépfrút-diétába kezdene, vegye figyelembe, hogy látványos eredményhez alacsony szénhidrát- és magas fehérjetartalmú élelmiszerek előnyben részesítése – és mindig érdemes hozzátenni: rostban és folyadékban gazdag, mértéktartó táplálkozás, testmozgással kombinált életforma – mellett juthat. Napi 2 dl frissen préselt grépfrútlé elfogyasztásával azonban mindenki sokat tehet az egészsége megőrzéséért.

 

A gyümölcs koleszterinszint-csökkentő hatása is vitathatatlan. A grépfrút – magas rost- és pektintartalma következtében is – jelentősen segíti az anyagcsere-folyamatokat, így kis odafigyeléssel a grépfrút étrendbe iktatásával viszonylag gyorsan megszabadulhatunk a téli hónapokban gyakran észrevétlenül felkúszó felesleges kilóktól.

 

Számos tévhit keringett arról, hogy a főként az 1980-as, 1990-es években elterjedt jelentős grépfrút-fogyasztásra épülő diétáinak milyen káros mellékhatásai léphetnek fel. Nem szabad elfelejteni, hogy a sokféle vegyületet tartalmazó gyümölcsben valóban akadnak olyanok, amelyek serkentik, mások pedig gátolják vagy lassítják bizonyos gyógyszerek felszívódását a szervezetben. Erre a tudatos táplálkozás során érdemes figyelmet fordítani, de a gyógyszerkölcsönhatás egyszerűen kivédhető: hagyjunk legalább 4 óra szünetet a gyógyszer- és a grépfrút vagy grépfrútlé fogyasztása között!.

 

A grépfrútlé az enzimműködést is befolyásolja, ez is összefügg karcsúsító hatásával, de nem szabad túlzásokba esni! Kiegyensúlyozott és mértékletes tápanyagbevitel mellett érhető el a legoptimálisabb hatás. A 2000-es évek elején felröppentek olyan hírek is, miszerint a grépfrút változó korú nőknél növeli a mellrák kialakulásának esélyét, ezt azonban klinikai kutatások cáfolták, sőt az ellenkezőjét bizonyították. Azoknál a nőknél végzett vizsgálatok során, akik nem estek át hormonkezelésen, de rendszeresen fogyasztottak grépfrútot, a daganatos betegségek kialakulásának kockázata jelentősen csökkent.

 

Nem olyan rég nyert az is bizonyosságot, hogy a grépfrút fogyasztása késlelteti az öregedést, ami jó hír a gyümölcs minden meglévő és leendő rajongójának. Továbbá a rák gyógyításának kutatása során is már egyre többen hivatkoznak arra, hogy a grépfrút-fogyasztás igen jótékony szerepet tölt be a halálos kórral vívott küzdelemben.

 

Köztudott, hogy nem csupán a gyümölcshús és gyümölcslé igen egészséges, de a grépfrút magjában is valóságos csodaszerek lakoznak. A fehér magokból készült kivonat legismertebb tulajdonsága a fertőzéses megbetegedésekkel szemben nyújtott védelem, illetve a fertőzések hatékony leküzdése. Úgynevezett antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik, ami praktikusan annyit tesz, hogy elpusztítja a mikrobákat. Kis túlzással természetes antibiotikumnak tekinthető, vagyis természetes fertőtlenítő, másik oldalról megközelítve: természetes tartósító. Ezt a tulajdonságát azonban csak a gombákkal szemben bizonyították, a baktériumok esetében nem. Ajánlják légúti fertőzések kezelésére vagy a szájhigiénia helyreállítására, de haj- és bőrápolás során éppúgy hasznosítható, mint a babaápolásnál és még számos más területen.

 

Vásárold meg akciósan a naturshop.hu oldalán!

 

Celsus Grép Plusz csepp

Nem keserű Grépfrút-kivonat, Echinacea + C-vitamin.

A grépfrútmag kivonat + C vitamin + echinacia együttes hatása segíthet az influenza megelőzésében és immunrendszerünk védekező képességének megtartásában.

A C-vitamin hozzájárul a normál kollagénképződéshez, és ezen keresztül az erek, a csontozat, a porcok, a fogak, a fogíny és a bőr normál állapotának fenntartásához. A C-vitamin hozzájárulhat a normál energiatermelő anyagcsere folyamatokhoz, valamint a fáradtság csökkentéséhez és az immunrendszer normál működéséhez.

Vásárold meg most a naturshopon!

Infó: Erdei Anita, tel.: 1/225-2753, e-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezd a Javascript használatát, hogy megtekinthesd.

További információk

  • Oszd meg másokkal:
Megjelent: 1118 alkalommal Utoljára frissítve: 2015. április 20. hétfő 09:56

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Naturshop - Ajánló

  • tőzegáfonya


Naturshop - cikkek

Legolvasottabb - Trend

Legolvasottabb - Pletyka

Legolvasottabb - Szex

Ideál Életmódmagazin

Az Ideál Életmódmagazin nyomtatott verziójának megjelenése 2012-től, bizonytalan ideig szünetel. Amennyiben élő előfizetéssel rendelkezik, kérjük, forduljon a Kiadóhoz.