Ideál Online Életmódmagazin

Ma 2018. április 21., szombat van. Boldog névnapot Konrád és Zelmira nevű olvasóinknak! Holnap Csilla és Noémi napja lesz.

Itt a tavasz! Pollenveszély!

Értékelés:
(0 szavazat)

Az allergia görög eredetű szó, jelentése: más hatás. Ilyenkor a szervezet természetes védekezőrendszere valóban másképp működik, méghozzá hibásan. Már az ókorban és a középkorban is megfigyelték, hogy egyes ártalmatlan ételek fogyasztását vagy bizonyos illatanyagok belélegzését követően néhány ember szervezetében furcsa reakciók lépnek fel, melyeket a hajdani orvosok antipátiaként emlegettek

 

Szaporodó allergiák
Úton-útfélen olvassuk-halljuk, hogy az allergiák száma egyre csak gyarapszik. A mai vizsgálómódszerekkel az allergiára viszonylag könnyen fény derülhet. Ennek ellenére az allergiás megbetegedések száma valóban nő. Az emberek ma már a legkülönbözőbb vegyi anyagokkal kerülnek érintkezésbe a háztartásban, az iskolában, a munkahelyen, de még szabadidejükben is. A modern kemikáliák, az új gyógyszerek és az egzotikus gyümölcsök, fűszerek a szervezetet folyamatosan új feladat elé állítják, újabb és újabb magyarázatot követelnek, s így könnyen kialakulhatnak a túlérzékenységi reakciók.

 

TUDTA-E?
Bizonyos hivatásokban feltűnően gyakoriak az allergiák, például a köművesek, a fodrászok, a festők, a pékek körében, ill. a műanyag-feldolgozó iparban tevékenykedőknél.

 pollen

Eltúlzott védekezés
Védelmi erőink feladata, hogy megóvják szervezetünket a kórokozóktól és a káros anyagoktól. Az „idegenekkel” történő minden egyes érintkezés alkalmával – bármilyen úton jön is létre a „találka”, akár a gyomor-bél traktuson, akár a bőrön vagy a légutakon keresztül – az immunrendszer riadót fúj. Szervezetünk a betolakodók ellen antitesteket termel, melyek segítségével megpróbálja „letartóztatni” a vérpályán közlekedő idegeneket. Az antitestek közelebbről nézve nem mások, mint nagyon bonyolult felépítésű, felületükön különböző struktúrákat hordozó fehérjék, mely képződményekkel a betolakodókhoz kapcsolódnak, majd egymással összeverődve kivonják őket a forgalomból. A szervezet nem tudhatja, milyen agresszorral kell majd megküzdenie, ezért nagy mennyiségben termel különböző antitesteket. Ha közülük csak egy is illeszkedik egy idegen anyaghoz, és vele összekapcsolódik, akkor hírvivő anyagok segítségével jelenti a szervezetnek, hogy felismert egy idegent. Válaszképpen a védekezőrendszer nagy mennyiségben termel ugyanilyen felépítésű antitesteket, hogy a veszélyt elháríthassák.

 

Az allergia ismertető-jegyei
Allergia korai gyermekkorban is felléphet, leggyakrabban azonban a 20. és 30. életév között észlelhető. Tünetei változatosak: csalánkiütés, ekcéma, hányás, asztmás roham, köhögés, orrfolyás, szemhéjduzzanat, krónikus középfülgyulladás. A betegség tünetei rendszerint ott jelentkeznek, ahol az allergén – az allergiát kiváltó idegen anyag – a szervezettel kontaktusba került. Ennek megfelelően különböző allergiaféleségek különíthetők el.

 

Pollenek, napfény, kemikáliák
- Szénanátha esetén, amikor a szervezet először kerül kapcsolatba pollenekkel, antitestek termelődnek, melyek hatását az érintett egyelőre még nem észleli. A következő virágzási időszakban a virágok, fák vagy füvek pollenjei ismét érintkezésbe kerülnek az orr nyálkahártyájával, és riadóztatják a védekezőrendszert, annak ellenére, hogy ezek lényegében ártalmatlan anyagok. Az allergének
– pollenszemcsék – kapcsolódnak az antitestekkel, és a szervezetben hízósejtek reakcióját váltják ki: kémiai anyagokat, többek között hisztamint bocsátanak ki, melynek hatására a pollenallergiás tüsszög, nyálkahártyája megduzzad, orra folyik, szeme kivörösödik és könnyezik.

 

- Allergiás reakciók napfény hatására is létrejöhetnek. Ilyenkor a bőrön hatalmas hólyagok képződnek, melyek a gyógyulást követően hegeket hagynak hátra. Általános panaszok: a bőr erőteljes kivörösödése, mely végül csalánkiütésbe és nagyon erős viszketegségbe torkollik.

 

JÓ TANÁCS
Bizonyos gyógyszerek is elősegítik a napfényallergia kialakulását. Különösen egyes teafajtákban (pl. az Earl Grey-ben) található antibiotikumok, de a mosószerekhez adalékként kevert optikai fehérítők is allergiás reakciókat okozhatnak.

 

FONTOS!
Ilyen esetben a legfontosabb óvintézkedés az UV-A-sugárzással szembeni védelem. Gyógyszerszedésnél mindig ügyeljünk a betegtájékoztatóban feltüntetett figyelmeztetésekre!

 

A pollenallergia kellemetlen tulajdonsága, hogy kezdetben csak egyféle virágpor váltja ki a betegség tüneteit, később azonban az allergiás reakció más pollenféleségekre is kiterjedhet. Legrosszabb esetben a beteg egész évben szénanáthás, ami szélsőséges esetben hörgő- vagy tüdőasztmát eredményezhet.

 

Diagnosztizálónapló
Az allergiás betegnek elengedhetetlen a pontos önmegfigyelés. Feljegyzéseket kell arról készíteni, hogy mikor jelentkeznek a tünetek. Néhányat nemcsak allergia, hanem más betegségek is okozhatnak, s a részletes megfigyelések nagy segítséget nyújthatnak annak kiderítésében, vajon miben is szenvedünk. Hosszabb időszakon át jegyezzünk fel minden szokatlan, új jelenséget, a pontos dátumot s az időpontot, amikor észleltük őket! Ne hagyjuk figyelmen kívül, mit ettünk előzőleg és milyen tevékenységet végeztünk, pl. napoztunk vagy éppen sétáltunk a réten!

 

Bárdosi Erika

 Forrás: Patika Ász 2015/2

Az ideal.hu ajánlásával:

900x900 extra-c

Celsus Extra C-vitamin tabletta

Komplex, 3-as komponensű készítmény: 500 mg C-Vitamin, 50 mg Echinacea, 7,65 mg Cink

 

Ellenálló képesség növelésére (megfázás, nátha, influenza, bronchitis esetén)
C-Vitamin szükséglet kielégítésére, étvágytalanság, fáradékonyság estére
Immunrendszer megfelelő működéséért
Az erek és a látás normál állapotának fenntartására
Dohányosoknak, sportolóknak, fogamzásgátlót szedőknek

Vásárold meg most a naturshopon!

Infó: Erdei Anita, tel.: 1/225-2753, e-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezd a Javascript használatát, hogy megtekinthesd.

További információk

  • Oszd meg másokkal:
Megjelent: 1478 alkalommal Utoljára frissítve: 2015. április 10. péntek 08:18

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Naturshop - Ajánló

  • tőzegáfonya


Naturshop - cikkek

Legolvasottabb - Trend

Legolvasottabb - Pletyka

Legolvasottabb - Szex

Ideál Életmódmagazin

Az Ideál Életmódmagazin nyomtatott verziójának megjelenése 2012-től, bizonytalan ideig szünetel. Amennyiben élő előfizetéssel rendelkezik, kérjük, forduljon a Kiadóhoz.