Ideál Online Életmódmagazin

Ma 2018. március 19., hétfő van. Boldog névnapot József és Bánk nevű olvasóinknak! Holnap Klaudia napja lesz.

Cukorbetegség – (Élet)veszélyes szövődmények

Értékelés:
(0 szavazat)

Sokan tartanak attól, hogy teljesen megváltozik az életük, miután diagnosztizálták náluk a cukorbetegséget, mert az életmódon muszáj gyökeresen változtatni például diétával és rendszeres mozgással, ám ezeket nagyon nehéz betartani. Pedig a diabétesznél sokkal jobban megkeserítik a betegek életét a cukorbetegség szövődményei, amelyek a vércukorértékek beállításával megelőzhetők.

Ha a cukorbetegség tünetei kialakulnak, már jóval kevesebbet tehetünk, ilyenkor a szövődmények megelőzése a legfontosabb. Ezért sokkal fontosabb a prevencióról akkor beszélni, amikor még nem fejlődött ki a betegség, ebből a szempontból a kulcs: megelőzni az elhízást. Az elhízottak körében ugyanis a cukorbetegség felnőttkori vagy időskori formája, melyet a szakemberek 2-es típusú cukorbetegségnek neveznek, meglehetősen gyakran kialakul.

 diabetes1

Könnyen felismerhető tünetek
A cukorbetegség, különösen idősebb korban sokszor alattomosan, tünetszegényen alakul ki. Ezért nagyon fontos a rendszeres orvosi kontrollvizsgálat, a vércukorszint időről időre történő ellenőrzése, különösen a kockázattal bíró személyeknél (45 év felettiek, elhízottak, illetve akiknek a családjában előfordult már cukorbetegség). A cukorbetegség tünetei, amennyiben megjelennek, általában nem téveszthetők össze más betegségével. Ezért azonnal forduljunk orvoshoz, ha az alábbi tüneteket tapasztaljuk magunkon: szárad a száj, feltűnően sok folyadékigény, jelentősen növekszik a vizelet mennyisége. Előfordulhat még gyakran jelentkező éhségérzet, ám a naponta többszöri evés ellenére is csökken a testsúly. A felsorolt tünetek kialakuló cukorbetegségre hívhatják fel a figyelmet, melynek előfordulási gyakorisága világszerte drámai módon növekszik. Ez alól sajnos hazánk sem kivétel.  Becslések alapján 2025-re a diabétesz minden tízedik magyar embert érinthet a 20-70 év közötti korosztályban. Ez elsősorban a cukorbetegség 2-es típusára jellemző, bár a gyermekkorban, fiatalkorban, vagy fiatal felnőttkorban kezdődő 1-es típusú diabétesz gyakorisága is növekszik, de korántsem olyan ütemben, mint a felnőtt vagy időskori cukorbetegségé.


A diabétesz népbetegség?
A cukorbetegség kialakulásának oka elsősorban a helytelen életformából kialakuló elhízás, amely magában foglalja a nem megfelelő táplálkozást és a mozgásszegény életmódot. Korunk emberére jellemző, hogy keveset mozog, sokat és helytelenül táplálkozik, innen már egyenes út vezet az elhízáshoz. A testsúlyfelesleg felnőtt vagy időskorban óhatatlanul magával hozza, hogy az érintetteknél cukorbetegség, vagyis orvosi szaknyelven diabetes mellitus alakulhat ki. Természetesen nem törvényszerűen, de a diabétesz feltűnően nagy gyakorisággal előfordul az idősebb, túlsúlyos betegeknél.

 

A diabétesz szövődményei
A cukorbetegek gondozásának egyik nagyon fontos területe az idült szövődmények megelőzése és kezelése. Az orvosok ezeket diabétesz specifikus szövődménynek nevezik, vagyis erre a betegségre jellemzőek. A nagyér-szövődmények tünetei nagyon hasonlóak az érelmeszesedéséhez. Szívinfarktushoz, gutaütéshez vezethetnek. A kisér- szövődmények a szemet, a vesét és az idegrendszert érinthetik. Például a szemészeti szövődmények látásromláshoz vezethetnek, szerencsétlen esetben látásvesztést eredményezhetnek. A veseszövődmény sokszor panaszok nélkül fejlődik ki, azonban végstádiumban veseelégtelenséget okozhat. Ha a betegnek tartósan rossz az anyagcseréje, vagyis hónapokon, akár éveken át magasak a vércukorértékei, akkor többek között idegrendszeri szövődmények alakulhatnak ki. Ezek egyik megjelenési formája lehet a neuropátiás fájdalom, amire utalhat az égő, nyilalló, szúró jellegű, áramütésszerű, vagy viszkető, esetleg zsibbadó érzet formájában test szerte bárhol jelentkező fájdalom. A neuropátia nem minden esetben jár fájdalommal, azonban nagyon fontos, hogy az idegi károsodást időben felismerjék, mivel hatásos kezelés nélkül például a láb érzéketlenné válhat, emiatt maradandó sérülések keletkezhetnek rajta, amelyek fertőzéshez, fekélyhez vezethetnek, végül ez akár a láb amputációjával is járhat.

 

Sokat segít az életmód-terápia
A tünetek észlelése esetén a legfontosabb, hogy a beteg minél előbb a háziorvosához, diabetológushoz, esetleg ideggyógyászhoz forduljon. A szakemberek először is megállapítják, hogy a panaszok hátterében cukorbetegség okozta idegrendszeri szövődmény vagy más betegség húzódik-e meg. A diagnózis felállítása után a legfontosabb a vércukorértékek rendbetétele. Ehhez a beteg együttműködése szükséges, mivel diétát kell tartani és elengedhetetlen a rendszeres mozgás. Ezenkívül a károsító tényezőket, elsősorban a dohányzást és az alkoholfogyasztást szintén el kell hagyni. Az életmód terápia önmagában ritkán eredményezi a vércukorszint normalizálódását, azonban életmód-változtatás nélkül még a leghatásosabb kezelés sem lehet sikeres. Ha az orvos szükségesnek látja, akkor gyógyszer szedését is elrendelheti. Léteznek olyan gyógyszeres kezelési lehetőségek, amelyek speciálisan a neuropátiás idegrendszeri szövődményeket befolyásolják. Enyhítik a betegek panaszait, nyugodtabb éjszakát biztosítanak számukra, és elviselhetőbbé teszik a mindennapokban az alsó végtagokon jelentkező furcsa érzéseket, hogy a cukorbetegséggel való együttélés elviselhetőbb legyen.

 

Forrás: F. É.

További információk

  • Oszd meg másokkal:
Megjelent: 616 alkalommal Utoljára frissítve: 2014. november 20. csütörtök 12:42

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Naturshop - Ajánló

  • tőzegáfonya


Naturshop - cikkek

Legolvasottabb - Trend

Legolvasottabb - Pletyka

Legolvasottabb - Szex

Ideál Életmódmagazin

Az Ideál Életmódmagazin nyomtatott verziójának megjelenése 2012-től, bizonytalan ideig szünetel. Amennyiben élő előfizetéssel rendelkezik, kérjük, forduljon a Kiadóhoz.