Ideál Online Életmódmagazin

Ma 2018. március 21., szerda van. Boldog névnapot Benedek nevű olvasóinknak! Holnap Beáta, Izolda és Lea napja lesz.
E-mail írása Nyomtatás PDF
Olvasóink értékelése: / 3
ElégtelenKitűnő 

Zeller (Apium graveolens L.)

A zeller a 3000 fajt magába foglaló ernyősvirágzatúak családjába (Apiaceae/Umbelliferae) tartozó és a 20 fajt számláló zeller-nemzetség (Apium) tagja. Vad alakja (Apium graveolens L. var. silvestris) a Kaukázustól a Földközi-tengeren át egészen Svédországig a tengerpart sós talaján tömegesen terem. Nemesített változata kedvelt zöldségnövényünk, melynek gumóját, magját és levelét évezredek óta használják.

 

Botanikai jellemzők

A termesztett zellernek három típusa ismeretes: a gumós - A. graveolens convar. rapeceum, a halványító - A. graveolens convar. dulce, és a metélőzeller - A. graveolens convar. secalinum. Hazánkban leggyakrabban a gumós zellert (gumót és levelet egyaránt) fogyasztják, de terjed az ásványi anyagban gazdag halványító- és metélőzeller termesztése és fogyasztása is.

A gumós zeller palántaneveléssel egyévesként (magtermesztés esetében kétévesként) termesztett növény, melynek fogyasztásra alkalmas karógyökere a nyak körüli részén gumóvá vastagodik. Levele szabdalt és a gyökérrel együtt erős aromájú. Bordázott, 100-130 cm magas szára a második évben fejlődik ki. Termése az ernyősvirágzatúak között a legapróbb.


Történeti áttekintés

A zeller élelmiszerként, gyógyászati és egyéb célokra történő használata több évezredre nyúlik vissza. Már az ókori egyiptomiak alkalmazták és termesztették e növényt. A Tutanhamon fáraó (uralkodásának ideje: i. e. XIV. század) sírját feltáró régészek meglepően jó állapotban, illatát megőrző zellermaradványt találtak. A zeller levelét virágfüzér részeként, magvát élelmiszerek maradványaként azonosították a régészek.

Az ókori görögök és rómaiak egyaránt ismerték a zellert, melyet salátának vagy tonizáló hatású italnak elkészítve fogyasztottak. A Homérosz Odüsszeiában megénekelt szelinon minden bizonnyal vadzellert jelent.

A hagyományos ázsiai orvoslási rendszerekben (ájurvédikus, júnáni, kínai) egyaránt nagy becsben tartották a zellert, minden részét (gumóját, levelét és magvát) felhasználták. Az ájurvéda-orvosok a növény gyökerét és magvát tonizáló, menstruációt elősegítő, vizelethajtó és hashajtó hatású készítményekben alkalmazták, a júnáni orvoslásban a gyökeret nyugtatóként, vizelethajtóként és szervezetet áthangoló hatású drogként tartották számon. A zeller gyökerét (a diéta részeként) és magvát (erős teát készítve belőle) a kínai gyógyászatban elsősorban reumaellenes szerként ismerik.

A Nagy Károly rendelete szerint kolostorkertekben termesztendő növények jegyzékében (Capitulare de villis) már szerepel a zeller neve. A középkori európai feljegyzések közül figyelmet érdemel, hogy a XI. században élt Szent Hildegárd a növény gyökerét és magvát a legjobb reuma, köszvény elleni orvosságnak tartotta. A XII. és XIII. század fordulóján magyarul íródott Pray-kódex naptárához kapcsolódó egészségügyi szabályban 27 növényt, köztük a zellert is felsorolták. A XIV-XVI. századi latin-magyar szójegyzékekben (Casanate Corniva, Murmelius, Ortus Sanitatis) más zöldségnövények mellett a zeller is említésre került.

Lippay János Posoni kert című munkájában (1664-1667) új zöldségnövényként mutatja be a zellert, melyet - mint írja - a németek után kell elneveznünk, mivel onnan került be hazánkba. Veszelszky Antal (1798) részletes ismertetést ad e tápláléknak és gyógyszernek egyaránt használatos növényről. Orvosi hasznát méltatva emésztésjavító, vizeletet hajtó, vesekövet rontó és Vénuszt gerjesztő (afrodiziákus) hatásról tesz említést.

Diószegi Sámuel füveskönyvében (1813) a korábban ismertetett hatások kiegészítéseképpen írja, hogy a zeller jó a sűrű nyál oldására és levelének kifacsart levével fekélyes sebek tisztíthatók.


Népgyógyászati felhasználás

A magyar népi orvoslásban feljegyzett viszonylag kevés adat szerint a növény gyökere és levele vértisztító, vizelethajtó és vérnyomáscsökkentő hatású. Egyes vidékeken úgy tartják, hogy a bőségesen elfogyasztott zellersaláta elősegíti a spermiumok képződését. Külsőleg fülfájás és emlődagadás esetén borogatás formájában használják.

A mediterrán országok népi orvoslásában e növényt illetően lényegesen több adatot gyűjtöttek össze. Spanyolországban a zellerben gazdag diétát vizelet- és húgysav-elválasztást fokozónak tartják, ami elősegíti a reumás beteg gyógyulását. A zeller leveléből és gyökeréből kipréselt lének és gyógyteájának étvágyjavító, vérnyomáscsökkentő, keringésfokozó és tonizáló hatást tulajdonítanak.

Olaszországban a gyökér és mag főzetének enyhe vizelethajtó és afrodiziákus hatást tulajdonítanak, külsőleg egyes vidékeken szemlemosó vízként is alkalmazzák a növény kipréselt levét.


Fitoterápiás javallatok

A fitoterápiában a zeller leveles hajtását (Apii herba) és termését (Apii fructus) egyaránt használják, melyek fő hatóanyagként illóolajat (cca. 2 %) tartalmaznak. Az illóolajban előforduló legfontosabb komponensek: limonén (az illóolaj 60 %-a), szelinén (az illóolaj 10 %-a) és a görcsoldó hatásért felelős ftálidok (15 %).

A magot és a magból kinyert illóolajat vizelethajtó, nyugtató, tonizáló és szélhajtó hatású készítményekben alkalmazzák emésztőrendszeri és reumás bántalom kezelésében. A kozmetikaiparban illatosításra szánt alkotórészként szappanban, krémben és parfümben is használják a magból kinyert illóolajat.

A zeller magolaját és magvát, valamint kivonatát széleskörűen használják élelmiszeripari termékek (például alkoholos és alkoholmentes italok, cukorkák) ízesítésére.


VIGYÁZAT!

A zellerben az illóolaj mellett előforduló kumarin az arra érzékeny egyéneknél allergiás reakciót (photodermatosist) válthat ki. A zellermag (melynek napi adagja 2-3 gramm) és a magból kinyert illóolaj alkalmazása vesegyulladásban szenvedőnek és várandósnak ellenjavallt.

dr. Babulka Péter

Ideál Életmódmagazin

Az Ideál Életmódmagazin nyomtatott verziójának megjelenése 2012-től, bizonytalan ideig szünetel. Amennyiben élő előfizetéssel rendelkezik, kérjük, forduljon a Kiadóhoz.