Ideál Online Életmódmagazin

Ma 2018. március 23., péntek van. Boldog névnapot Emőke nevű olvasóinknak! Holnap Gábor és Karina napja lesz.
Hirdetés

Fogyjon életmód változtatással!

Értékelés:
(0 szavazat)

Az elhízás az Egészségügyi Világszervezet, a WHO állásfoglalása szerint korunk legfontosabb egészségügyi problémáinak egyike. A legújabb felmérések szerint hazánk lakosságának 28,5 százaléka kisebb-nagyobb mértékben elhízott és az előrejelzések szerint ez az arány a közeljövőben emelkedni fog.

Komoly aggodalomra ad okot az a jelenség, hogy az utóbbi években kifejezetten nőtt a gyermekkori és serdülőkori elhízás gyakorisága.

 

A háttérben egyrészt a mozgásszegény életmód (motorizáció ill. a szabadidős tevékenységek formáinak megváltozása), másrészt a helytelen táplálkozási szokások (magas energia- és zsírtartalmú ételek), valamint részben genetikai tényezők állnak. Az elhízás amellett, hogy komoly pszichés problémát jelent, olyan anyagcsere-változásokat hoz létre, amelyek fokozzák az érelmeszesedést, a szív-érrendszeri betegségek gyakoriságát, a cukorbetegség kialakulását, csökkentve ezáltal az életkilátásokat. Növekszik ezen kívül a daganatos megbetegedések kockázata, férfiakban a végbél- és vastagbél- valamint prosztatarák, nőkben elsősorban az endometrium-, emlő-, petefészek- és az epehólyagrák jelentkezik gyakrabban.

 


Diéta, tesmozgás, pszichés támogatás
Az elhízás kezelése nehéz és hosszútávú feladat mind a beteg, mind pedig az orvos számára. A köznyelvben elterjedt fogyókúra helyett olyan életmód változtatásról érdemes beszélni, amely a testsúly tartós csökkentését és ennek megtartását eredményezi. A hangsúly elsősorban azon van, hogy néhány hetes, hónapos fogyókúrák helyett tartós életmód változtatás történjen, ugyanis csak ez biztosíthatja az elért eredmények hosszabb távú megtartását, a visszahízás – az ún. jo-jo effektus – megakadályozását. Az életmód változtatás része a megfelelő diéta, a rendszeres testmozgás és a pszichés támogatás.

 

Gyógyszer, sebészi kezelés
Amennyiben az életmód változtatás sikertelen, lehetőség van gyógyszeres kezelésre, de csak a tartós életmód változtatás folytatása mellett. Erre korábban többfajta étvágycsökkentő készítmény állt rendelkezésre, azonban különböző mellékhatások miatt ezek mindegyike kivonásra került. Jelenleg egyetlen törzskönyvezett készítmény, a belekből történő zsírfelszívódást gátló gyógyszer érhető el. A gyógyszertárakban számos gyógyhatású készítményt forgalmaznak, azonban ezek hatékonyságáról nem állnak rendelkezésre megbízható adatok. Több vegyülettel kapcsolatban vannak ígéretes kísérletek, ezek széles körű bevezetésére azonban még várni kell. Extrém elhízás esetében van lehetőség sebészi beavatkozásra, Magyarországon az ún. gyomorszűkítő gyűrű behelyezését végzik rutinszerűen.

 

Testsúlycsökkentő program
Klinikánk átépítésével kapcsolatosan megújult lehetőségeink vannak az elhízott betegek testsúlycsökkentő programjának intézeti keretek között történő végzésére. Ez egy hetes bennfekvést jelent, amelynek keretében a betegek részletes diétás oktatásban részesülnek valamint lehetőségük van a mozgásterápia módjainak elsajátítására is. Emellett elvégezzük az egyes társbetegségek és a háttérben álló esetleges hormonális eltérések szűrését is. Mindez természetesen csak a kezdet, hiszen az életmód változtatás folytatására otthon is szükség van, tartós eredmény csak így érhető el. A betegeket a későbbiekben 3 havonta várjuk kontrollvizsgálatra, melynek során segítjük őket az életmód-változtatás megvalósításában, ill. - a komplex ellátás részeként - a társbetegségek kezelésére is lehetőség van.

 

Forrás: www.egeszsegcentrum.intelliopen.hu

 

Vásárold meg akciósan a naturshop.hu oldalán!

 malna csili

Trendi Málna-Chili kapszula 30 db

A króm részt vesz a makrotápanyagok normál anyagcseréjében.

Vásárold meg most a naturshopon!

Infó: Erdei Anita, tel.: 1/225-2753, e-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezd a Javascript használatát, hogy megtekinthesd.

 

További információk

  • Oszd meg másokkal:
Megjelent: 609 alkalommal Utoljára frissítve: 2015. november 25. szerda 13:39

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ideál Életmódmagazin

Az Ideál Életmódmagazin nyomtatott verziójának megjelenése 2012-től, bizonytalan ideig szünetel. Amennyiben élő előfizetéssel rendelkezik, kérjük, forduljon a Kiadóhoz.