Ideál Online Életmódmagazin

Ma 2018. március 21., szerda van. Boldog névnapot Benedek nevű olvasóinknak! Holnap Beáta, Izolda és Lea napja lesz.
Hirdetés

Ne keseredj el a rád rakódott pluszkilóktól!

Értékelés:
(0 szavazat)

Itt a megoldás: Szabadtéri edzések! Mindenki nagy örömére megjött a jó idő. Használd ki te is, és sportolj a szabadban! A szabadtéri edzések során a mozgás öröme párosodik a szabadság érzésével: csinálhatod a barátokkal, edzőtársakkal együtt az utcán, vagy a szabadban, a játszótéren, bárhol, ahol kedved tartja, űzheted

Ha nyaralni mész, és nem tudsz elmenni a kondi­terembe, akkor sincs gond, mivel nincs semmire szükséged, csakis önmagadra, hiszen a természet adott. Vagy ha úgy érzed, messze vagy a sportolási lehetőségektől, akkor se add fel, keresd a lehetőségeket! Edzhetsz a munkahelyeden a pihenőd alatt, az iskolában, de akár az állomáson, megállóban buszra, vagy vonatra várva is. Fekvőtámaszozz, húzódzkodj, guggolj, ugorj, csinálj lábemelést, vagy hordj nehezebb tárgyakat! A távokat tedd meg kocogással vagy futással! A lépcsőket is vedd szaporábban, vagy menj végig egy szakaszon többször!

 sport1

Tipp: a lépcsőzés nagyon jó feladat lehet a farizom és a láb izmainak erősítésére.

 

Ezekkel a mozgásokkal tested minden részét átmozgathatod, felfrissülhetsz, és energiával tele élheted napjaidat. Sportolj! Használd ki a lehetőségeket! Járj nyitott szemmel! Szánj a sportolásra időt, ha keveset, akkor is!
Akkor se add fel, ha azt érzed, hogy a felsorolt alapgyakorlatok túl nehezek! Ahogy nehezíthetőek, ugyanúgy könnyíthetőek is a gyakorlatok. A fokozatosság a legfontosabb. Mindig kezdd rövidebb távval, kisebb súllyal, gyengébb intenzitással, alacsonyabb ismétlés- számmal! Innen tovább fokozatosan nehezítve addig érhetsz el, amíg kitartásod van. Határ a csillagos ég. Tapasztalataim szerint az edzés elkezdésével általában együtt jár az egészséges életmód utáni érdeklôdés is. A helyes táplálkozás és megfelelő pihenés mellett ezzel az edzésformával atletikus és esztétikus testet építhetünk magunknak: ha van fölösleg, leadhatjuk. Ha sikerült elnyernem az érdeklôdésedet, akkor még egy jó hírrel szolgálnék. Egyre több ingyenes szabadtéri kondilétesítmény épül szerte Magyarországon.

 

Felsorolok pár budapesti helyszínt, amelyet egyből meglátogathatsz, és természetesen sportolhatsz is egy jót.
- 1033 Budapest, Harrer P. u.
- 1033 Budapest, Huszti út és Boglya u. találkozásánál
- 1039 Budapest, Csobánka tér
- 1031 Budapest, Arató Emil tér
- 1031 Budapest, Gladiátor u.
- 1037 Budapest, Bécsi út 226. (Hold udvar)
- Óbudai Szabadidôparkban, 1037 Budapest, Laborc u. 2.
- 1039 Budapest, Heltai tér (most épül)

 

Azoknak is természetesen létezik alternatíva, akiknek közelében nincs ilyen nagyszerű szabadtéri fitneszpark. Nekik mindenképpen ajánlom a gyaloglást, kocogást és a futást. A gyaloglás nem más, mint a séta, csak valamivel nagyobb sebességgel. A kocogástól és a futástól pedig abban különbözik, hogy mozgás közben az egyik lábunk mindig a talajhoz ér, tehát nincs repülôfázisa a mozgássornak, ettől lesz igazán ízületkímélô. Gyalogolni mindenki tud, bárhol megtehetjük, és nem függ az életkortól sem. Szinte semmilyen kockázattal nem jár, előnye viszont annál több van! A megfelelő tempójú gyaloglás a szívizmokat erôteljesebb munkára készteti. Ha rendszeresen végezzük, csökkenti az erekre gyakorolt nyomást, vagyis a vérnyomást. Ugyanakkor korunk másik nagy problémája, az elhízás ellen is nagy segítség: napi félórás gyaloglással néhány száz kalóriát is elégethetünk. Emellett az anyagcserénk felgyorsításával is segítséget nyújt a fogyásban.

 

De aki csak gyaloglással szeretne fogyni, annak nem árt tudni, hogy a napi fél óra séta nem biztos, hogy elegendő lesz, mivel a mozgás alacsonyabb hatásfoka miatt 30 perc alatt a szervezet az elraktározott zsírkészletéhez még csak hozzá sem nyúl.

 

A fogyás érdekében a napi adagot 1-1,5 órára kell emelni! Ha már eljutottunk arra a szintre, hogy a gyaloglás nem elégíti ki a mozgásigényünket, esetleg nem okoz elegendő terhelést a szervezetnek, akkor próbálkozzunk kocogással! Ez folyamatos, legalább 20 percig tartó, egyenletes mozgás, amely szintén jótékony hatással van a szervezetre, az egészségünk megőrzésére. Az egyenletes, magasabb intenzitású mozgás különleges, hasonlóan a gyalogláshoz, testet-lelket harmonizáló folyamatokat indít meg. A tudatállapot módosulásával az érzelmi tudat aktivitása fokozódik, ez beindítja az endorfin (azaz a boldogsághormon) termelését, aktivizálja az immunreakciókat, sőt a stresszhormonszintet csökkentő sejtek működését is fokozza. Azt javaslom, hogy először kocogjunk 10, 20, majd 30 lépést, köztük gyalogoljunk 10-10 lépést, és ezt ismételjük 20-30 percen keresztül! Majd a kocogás idôtartamát 1-2 percre emelhetjük. Ezt a mennyiséget addig növeljük, amíg folyamatosan nem tudunk teljesíteni 3 km-t! Ha már úgy érezzük, ez sem elég, akkor jöhet a jól bevált, nagy tömegeket megmozgató, világszerte kedvelt futás. Jó egészséget kívánok mindenkinek!


Katus Attila

Forrás: RelaxArt 2015/01

Vásárold meg akciósan a naturshop.hu oldalán!

 malna csili

Trendi Málna-Chili kapszula 30 db

A króm részt vesz a makrotápanyagok normál anyagcseréjében.

Vásárold meg most a naturshopon!

Infó: Erdei Anita, tel.: 1/225-2753, e-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezd a Javascript használatát, hogy megtekinthesd.


       

További információk

  • Oszd meg másokkal:
Megjelent: 772 alkalommal Utoljára frissítve: 2015. augusztus 13. csütörtök 14:34

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ideál Életmódmagazin

Az Ideál Életmódmagazin nyomtatott verziójának megjelenése 2012-től, bizonytalan ideig szünetel. Amennyiben élő előfizetéssel rendelkezik, kérjük, forduljon a Kiadóhoz.