Ideál Online Életmódmagazin

Ma 2018. március 17., szombat van. Boldog névnapot Gertrúd és Patrik nevű olvasóinknak! Holnap Sándor és Ede napja lesz.
Hirdetés

Tavasz – a test és lélek ébredése

Értékelés:
(0 szavazat)

Beköszöntött a várva várt tavasz! Megújul, életre kel a természet, kizöldellnek a fák, kinyílnak a virágok, énekelnek a madarak. Ezek a változások a télhez képest még nagyobb lehetőségeket teremtenek abban, hogy nagyobb életkedvvel, pozitívabb gondolkodásmóddal mi is jó irányba változtathassunk életvitelünkön. Használd ki te is ezt a remek lehetőséget, és újulj meg testben és lélekben egyaránt!


Az első és nagyon fontos pillér nem más, mint az energia. Energiát nemcsak a természetből, de magunkból is meríthetünk. Rendszeres testmozgással, egészséges és tudatos táplálkozással, valamint megfelelő életmóddal nagyban növelhetjük energiaszintünket. Érzésem szerint alapvetően háromféle energiaszinttel találkozhatunk a hétköznapi életben.


Az első energiaszint a már beteg, vagy kialvatlan, legyengült, gyenge immunrendszerrel bíró, úgynevezett "túlélési üzemmódban" élő ember.

A második a még(!) egészséges, de nem sportoló és egészséges életmódot nem folytató ember, aki megfelelő energia hiányában kissé befelé forduló, zárkózott, önbizalom- hiányos, kiegyensúlyozatlan.

A harmadik típus jó egészséggel bíró, egészséges életmódot folytató, rendszeresen sportoló ember, aki majd' kicsattan az erőtől és az egészségtől. Ez az ember nemcsak magára igényes, de a környezetének is képes segíteni. Családjának támaszt tud nyújtani, vagyis jó hatással van a környezetére is. Sajnos, Magyarországon az emberek több mint fele egyáltalán nem sportol, és csak minden tizedik mozog rendszeresen. Az egészséges életmód területén tehát nagy hiányosságaink vannak.

Egyáltalán nem mindegy azonban, hogy az emberi test energiaszintje mekkora. Képzeljünk el egy nagy teljesítményű sportautót, amivel egy emelkedőkkel teli útnak készülsz nekivágni a családtagjaiddal a hátsó ülésen! Az autó te vagy, a benne lakozó lóero~ a teljesítményed, az út az életed. Az előzés az életben adódó versenyhelyzeteket szimbolizálja, az utasaid pedig ugyanúgy a szeretteid. Könnyebb az élet kihívásainak megfelelni, ha "több a lóerőd", azaz az energiád. De nemcsak a lóerő számít, az autó élettartama is hosszabb lesz, ha nem kell folyamatosan erőltetni, túlhajtani a motorját a dombokon.

Ne gondold tehát, hogy önző vagy, ha magaddal is foglalkozol, és ezt az időt adott esetben a családtagjaiddal való együttléttől veszed el! Egy energiaszegény ember sem magának, sem a környezetének nem tud igazán megfelelni. Ráadásul még az amúgy egyszerű élethelyzetek is nehezen megoldhatónak bizonyulnak számára. Az élet nem lenne olyan nehéz, és a kihívásoknak is jobban meg tudnánk felelni, ha több energiánk lenne.

Mindig állíts magad elé célokat! Az energia csak célzottan tud eredményes lenni. Célok nélkül nem lehet létezni. Ez a második pillére a boldog és sikeres életnek.

Mindennap tegyél céljaid és almaid megvalósításáért! Így el is érkeztünk a 3. legfontosabb pillérhez, a gyakorláshoz, vagyis a szorgalomhoz és a kitartáshoz.

 

Szép vagy? Sok pénzed van? Tehetséget is kaptál az élettől valamihez? Talán szerencsésnek érzed magad, ha bármelyikre is igennel válaszoltál. Ám a legfontosabb az életben a szorgalom és a kitartás! Szerencsére nagyon sok sikeres emberrel találkoztam már életemben, akikre a mai napig is felnézek.

Ezeknek az embereknek közös jellemvonása a szorgalom volt. Sőt, bátran kijelenthetem, hogy azok lettek világbajnokok az én sportágamban is, akik a legtöbbet tettek érte. Így lettünk mi is azok. Hagyj fel a negatív gondolkodással! Nézd a félig tele poharat a félig üres helyett!

A kudarcok az élet részei, ne féljünk tőlük! Az életünk folyamán minket érő sikertelenségek visszaemlékezve sok mindenre megtanítanak bennünket, és ezáltal többé tesznek, vagyis rájövünk, hogy inkább rávilágítottak bizonyos problémákra, melyektôl többek lehettünk. A kudarc tehát minden sikeres élet része!

A siker ellentéte sokkal inkább a középszerűség, amikor semmit sem teszünk, ezáltal nem is nagyon vétünk hibát. Foglalkozz azokkal a dolgokkal, amelyek téged előre visznek és boldoggá tesznek! Bízz magadban, a céljaidban és a szorgalmadban! Idővel minden téged és a helyes döntésedet fogja igazolni, és ezt a környezeted is elismerően fogja nyugtázni. Az idő tehát neked dolgozik. Már csak azért is, mert itt a tavasz. Tegyünk rendet a fejünkben és az életünkben! Amennyiben megszületett a döntés, és a megfelelő prioritások mentén rászántuk magunkat a sportolásra és az életmód-változtatásra, akkor irány a szabadba! Nézzünk egy-két kiváló tavaszi mozgásformát, mely jó lehet kezdésnek!

KERÉKPÁROZÁS
Bárkinek ajánlom, kellemes családi, baráti program, mely a nap végére jólesően elfáraszthat mindenkit. Nem árt, ha tudod, hogy tekerés közben kardiomozgást végzel, ill. far- és lábizmodat erősíted! Ha nincs kijelölt út kerékpárosoknak, akkor fokozott figyelemmel tekerj az út szélén, egymás mögött, egy sorban, az autósokat nem zavarva!

GÖRKORCSOLYA
A formás fenék és a feszes, izmos lábak kulcsa! Nemcsak hétvégén korizhatsz, hanem hétköznap esténként is beiktathatsz néhány óra mozgást. Lehet közben zenét hallgatni (azért a közlekedési szabályok figyelembevételével), beszélgetni, szórakoztató formában formálja testünket!

KIRÁNDULÁS
Tervezhetsz hosszabb-rövidebb túrákat, a lényeg, hogy a friss levegőn legyél és mozogj!
A hátizsákba lehetőleg egészséges ételeket pakolj, a cukros üdítők helyett pedig ásványvizet! Egy kiadós sétával nem csekély kalóriát égethetsz el, és a közérzeted is jobb lesz.

 

 

LOVAGLÁS
Magyarország a lovas nemzetek közé tartozik, országszerte számos lovardával. Érdemes megismerkedni ezzel a sporttal, fantasztikus az állat és az ember kapcsolata! Kezdőknek egy óra futószáron vezetést ajánlok, a gyakorlottak akár tereplovaglásra is mehetnek.

 

FUTÁS, KOCOGÁS, SÉTA
Mindenki edzettségi szintjének megfelelően válasszon, a lényeg, hogy a friss levegőn tedd, helyes légzéstechnikával! Már félóra intenzív mozgás átmozgatja a testedet, és elmondhatod, hogy tettél valamit az egészségedért és a formádért.

 

ÚSZÁS
Lassan minden medencéroől lekerülnek a sátrak, és élvezheted a simogató napsugarakat arcodon úszás közben. Nemcsak jótékony testmozgást végzel, kalóriát égetsz, alakot formálsz, de barnulsz is!

 

Sikerekben és sportolásban gazdag megújulást kívánok mindenkinek így tavasszal!

Katus Attila

 

Bővebben

Forrás: RelaxArt magazin

További információk

  • Oszd meg másokkal:
Megjelent: 1722 alkalommal Utoljára frissítve: 2014. április 22. kedd 09:16

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ideál Életmódmagazin

Az Ideál Életmódmagazin nyomtatott verziójának megjelenése 2012-től, bizonytalan ideig szünetel. Amennyiben élő előfizetéssel rendelkezik, kérjük, forduljon a Kiadóhoz.