Ideál Online Életmódmagazin

Ma 2018. március 21., szerda van. Boldog névnapot Benedek nevű olvasóinknak! Holnap Beáta, Izolda és Lea napja lesz.
E-mail írása Nyomtatás PDF

Aviva-torna és Luna-jóga

Egyre többen emlegetik hazánkban is csodaterápiaként a világhírű Aviva-torna elnevezésű gyakorlatsort, melynek hatására tartós kellemetlenségeket okozó nőgyógyászati problémák rendeződhetnek

Főként a gyermekre vágyó, menstruációs zavarokkal vagy a klimax gyötrő tüneteivel küszködő nők számára ajánlott elsajátítani az Aviva-torna célirányos mozdulatait, ám ez a módszer kiválóan alkalmas arra is, hogy segítségével a panaszmentes hölgyek is jobban megismerhessék és uralhassák testüket.

JÓ HÍR! Az Aviva-torna annyira egyszerű, hogy egy kellemes hangulatú, nem túl megterhelő bemutatóedzést követően otthonunk kényelmében akár egyedül is tornázhatunk.


Véletlen felfedezés

Aviva Steiner, magyar származású izraeli sportoktató és táncosnő több évtizedes tornatanári tapasztalata alapján dolgozta ki a róla elnevezett módszert. Gyakorlatai ma lányok, asszonyok ezreinek nyújtanak világszerte enyhülést a legkülönbözőbb nőgyógyászati problémákra. A hetvenes években jógaoktatóként dolgozó Aviva idősebb nőknek is tartott edzéseket, amiket a vendégei rendkívül élveztek. A tornára rendszeresen eljáró asszonyok szinte egyszerre számoltak be kedvező élettani hatásokról. Nemcsak fittebbek lettek és általános közérzetük javult, hanem meglepő módon azt is tapasztalták, hogy régóta elmaradt menstruációjuk újra jelentkezett. Másoknál a még meglévő havivérzés rendszeresebbé, rövidebbé vagy kevésbé fájdalmassá vált.


Célzott testmozdulatok

Aviva érdeklődése túlterjedt a sportoktatáson: nem hagyta annyiban a dolgot, és utánajárt tanítványai csodálatos gyógyulásának. Vizsgálódásai során arra jutott, hogy bizonyos célzott testmozdulatok a belső nemi szerveket és így áttételesen a menstruációs ciklust, valamint a hormontermelést is befolyásolják. Ezután a tanárnő már tudatosan törekedett a megfelelő edzésterv kialakítására, végül összeállt a nevével fémjelzett torna, amely minden életkorban, korábbi sportolói múlt nélkül is gyorsan és könnyen elsajátítható.


Mit érhetünk el Aviva-tornával?

Minden, ésszerű mértékben és technikával végzett testgyakorlás javítja kondíciónkat, állóképességünket. A mozgás során felszabaduló örömhormonok jókedvűvé, energikussá tesznek. Az Aviva-tornát rendszeresen végző nők ennél többet is nyernek a különleges módszertől. A gyakorlatsorok felmelegítik, és mozgékonyabbá teszik a medencét, hatásukra felpezsdül az alhasi vérkeringés.
A zseniális technika legfőbb erénye, hogy segít rendezni és fájdalommentessé tenni a menstruációt. A tornát végzők közül néhányan arról számoltak be, hogy több hónapja vagy évek óta elmaradt menzeszük újra jelentkezett, másoknak végre panaszmentesen teltek a nehéz napok.
JEGYEZZÜK MEG! A változókorban lévők hőhullámai és más klimaxos tünetei a torna híveit elkerülik!


Tornázni a babáért

A gyermekáldásra vágyó nők bármit megtennének, hogy teherbe essenek. Aviva Steiner mozdulatsorai néhányuknak már segített ebben, mert az alhasi vérbőség esetükben azzal a meglepő eredménnyel járt, hogy segítette a peteérést és erősítette a méhet. A torna kitalálója természetesen a várandós nőkre is gondolt. A számukra kidolgozott gyakorlatok előkészítik és megkönnyítik a szülést, majd a gyermekágyas időszakban hozzájárulnak a mihamarabbi talpra álláshoz, felépüléshez.


Férfiak, figyelem!

Aviva a férfiakról sem feledkezett meg! Akik kedvet kaptak a párjukat energizáló torna kipróbálásához, azt tapasztalhatták, hogy a tornamozdulatok révén javult a potenciájuk, a szexuális teljesítőképességük jelentősen megnőtt. Voltak olyanok is, akik azt vették észre, hogy prosztataproblémáik lényegesen csökkentek az edzések hatására.
Idő- és költségtakarékos torna
Az Aviva Steiner-módszer azért is zseniális, mert már egy bemutatóedzést követően, a megvásárolható segédkönyv útmutatása alapján otthon is végezhetőek a gyakorlatok.
FIGYELEM! A kívánt hatás csak rendszeres gyakorlással érhető el.

A lakás csendjében könnyű koncentrálni a gyakorlatokra, s az is lényeges szempont, hogy nem kell kimozdulni egy megterhelő munkanap után. Lényeges lehet az is, hogy nem szükséges pénzt kiadni tornaszerekre vagy sportruházatra. Elég heti kétszer 30 percet szánnunk a gyakorlatokra, illetve létezik egy negyedórás, rövidített mozdulatsor is, amelyet a nagyon elfoglaltaknak ajánlanak. Akinek akut a nőgyógyászati vagy meddőségi problémái vannak, mindenképpen érdemes legyőznie esetleges lustaságát és kétnaponta Aviva-tornázni!


Luna-jóga

Az Aviva-torna lelkes hívei gyakran már nem elégszenek meg a módszer gyakorlásával, ezért az otthoni edzések mellett a Luna-jóga alapjait is elsajátítják. A Holdról - mely befolyásolja a női ciklust - elnevezett mozgásforma nem véletlenül hasonló az Aviva-módszerhez, hiszen felhasználja annak alapelveit, és ötvözi azt az ősi indiai jógával.
A cél itt is a testtudatosság kialakítása és a nőiség megerősítése, a nemi szervekre irányuló speciális gyakorlatok segítségével.


Újságíróból jógaoktató

A kiváló egészségmegőrző és gyógyító hatású Luna-jóga filozófiájában nem áll messze az Aviva Steiner-féle alhasi vérkeringés-serkentő tornától. Megalkotója, Adelheid Ohlig saját rákos megbetegedése kapcsán figyelt fel az akkor még csak szűkebb körben ismert, különleges Aviva-gyógymódra.
Adelheid az izraeli sportoktató tanítványául szegődött, és sikerrel alkalmazta a gyakorlatokat saját betegsége esetében is. A hajszolt, rohanó életmódot folytató újságírónőből lett jógaoktató nemcsak tanulmányozta, hanem később be is építette a technikát az általa összeállított, a test, a szellem és a lélek egységét hirdető Luna-jógába.


Ősi mozdulatok, modern ismeretek

Adelheid Ohlig tornája a hagyományos indiai jógában gyökerezik. A tradicionális indiai gyakorlatok különböző, hosszasan kitartott testhelyzetekből, tudatos légzésszabályozásból és a koncentrációból állnak. A Luna-jóga különféle légzőgyakorlatai és a lazítások jótékony hatással vannak a nemi szervek működésére. A módszerrel hasonló eredményeket érhetünk el, mint az Aviva-tornával.


Kontroll

A légzőgyakorlatok és összpontosítás segítségével nyerhetünk nagyobb kontrollt testünk felett.
A Luna-jóga hatásai

Az edzés során fokozatosan intenzívebbé váló mozdulatok melegítenek, s a célirányos mozgások vérbőséget okoznak az altestben. A táncos elemek során felpezsdült keringés révén a célterület szövetei több tápanyaghoz és oxigénhez jutnak, a felesleges salakanyagok pedig könnyebben kiválasztódnak, így természetes úton javul a hormonháztartás egyensúlya.
A Holdról, azaz a nőiesség ősi szimbólumáról elnevezett Luna-jóga megtanít arra, hogyan azonosuljunk női mivoltunkkal, és hogyan tudjuk tudatosan befolyásolni testi folyamatainkat.

Márton Anita

INFO
— Ajánlott irodalom: Az Aviva-módszer I. S. O. S nőknek; Az Aviva-módszer II. S. O. S - nem csak nőknek. (Tóth Lívia Aviva-oktató kiadásában), Adelheid Ohlig: Luna-jóga
— Nőgyógyászati panaszok komplex kezelése homeopátiával, akupunktúrával, neuralterápiával: 315-2018; 305-2069

Hozzászólások  

 
0 #12 Nagy Edina 2010-09-12 16:29
Kedves Ica,

minden információt megtalál a www.avivamodszer.hu oldalon, várom jelentkezését, jó egészséget: Edina
Idézet
 
 
0 #11 Nagy Edina 2010-09-12 16:28
Kedves Zsóka,
további információt megtalálja a www.avivamodszer.hu oldalon, jó egészséget: Edina
Idézet
 
 
0 #10 Nagy Edina 2010-09-12 16:27
Kedves Erika,
az Aviva tornáról megtalál minden kellő információt, a www.avivamodszer.hu oldalon, jó egészséget: Edina
Idézet
 

Ideál Életmódmagazin

Az Ideál Életmódmagazin nyomtatott verziójának megjelenése 2012-től, bizonytalan ideig szünetel. Amennyiben élő előfizetéssel rendelkezik, kérjük, forduljon a Kiadóhoz.