Ideál Online Életmódmagazin

Ma 2018. április 24., kedd van. Boldog névnapot György nevű olvasóinknak! Holnap Márk napja lesz.
E-mail írása Nyomtatás PDF

Piócaterápia – egy évezredes gyógymód

A piócaterápiát szinte minden kultúrában évezredek óta használják (Babilon, az ókori Görögország, ájurvédikus orvoslás stb.) a legkülönbözőbb panaszok kezelésére. A terápia első írásos említése mintegy 3500 éves, sok helyen a legfontosabb gyógymódok közé tartozott. Ma már tudjuk, hogy az orvosi pióca nyála egész sor farmakológiailag aktív anyagot tartalmaz, amelyek legjellemzőbb hatása a helyi vérellátás javítása, a gyulladásgátlás és egyfajta ingerterápia. Mindezek alapján a piócaterápia akár a modern szöveti sebészetben is tudományosan megalapozott szerepet kaphat.

A 19. sz. közepén Európában – főképpen Franciaországban – a fokozott gyűjtés az orvosi piócát egyenesen a kihalás szélére sodorta. 1884-ben tudományos megalapozottságot nyert a terápia, amikor John Haycraft, a Birminghami Egyetem fiziológiaprofesszora a pióca nyálából véralvadásgátló anyagot mutatott ki. Az anyagot – egy kisméretű, mindössze 65 aminosavból álló proteint – később hirudinnak nevezték el. A hirudin lényegében a véralvadási folyamatban részt vevő egyik kulcsmolekulát, a trombint gátló anyagnak tekinthető.

Kis molekulatömegénél fogva bőrön át is felszívódik, és gátolja a trombin részvételével zajló folyamatokat, többek között

·         a véralvadást,

·         a fibrinképződést,

·         a fehérvérsejtek fokozott megtapadását az erek falán,

·         az érfalak áteresztőképességének növekedését,

·         további fehérvérsejteknek a gyulladás helyére való vándorlását (kemotaxis). A trombin gátlásával a hirudin képes lokálisan csökkenteni a vér viszkozitását, ami a vérpangás megszűnését, az izzadmány és a hematómák felszívódását segíti elő. A vér folyósságának növekedése egyben a helyi vérellátás javulását is jelenti. Ezek a hatások bizonyítják a piócaterápia létjogosultságát akár a plasztikai, a helyreállító és a visszaültető sebészeti eljárások területén is. Egy gyakorlati példa: piócák használatával javítható a vénás keringés, ami csökkenti egy visszavarrt ujj elhalásának rizikóját.

Az izolált hirudin alkalmazása

 Az izolált hirudin kenőcsök alapanyagaként helyi gyulladások, elsősorban vénás gyulladások (tromboflebitisz), illetve nagy hematómák ke- zelésére alkalmas, hatásosságát számos vizsgálat alátámasztja. A tiszta hirudin szisztémásan is használható a trombózis-profilaxisban vagy a trombózis (heparin-trombopénia) terápiájában. A hirudin ugyanis – a nagyobb molekulájú heparinnal ellentétben – antitrombin-kofaktor (AT) III nélkül is hatásos trombingátló, vagyis az AT III hiányában (tipikusan gyulladásos helyzetekben) is alkalmazható.

A terápia nehézségei

 A piócaterápia idő- és anyagigényes eljárás. Az állat meglehetősen érzékeny élőlény, s nem minden esetben hajlandó a terápiás beavatkozásra. Nem kedveli a parfümöket, a dohányzó, illetve bizonyos gyógyszereket (pl. béta-blokkolókat) szedő betegeket, ráadásul az időjárásra is érzékeny. Alkalmazása előtt 2 nappal nem szabad kenőcsöt, tusfürdőt stb. használni a kezelni kívánt bőrterületen. A pióca kézzel vagy üvegpohárka segítségével is a kezelendő területre helyezhető. Ha nem hajlandó harapni, akkor egy kis vajat lehet a bőrbe dörzsölni vagy felszínesen megkarcolni a felületet. Maga a „piócamarás” alig okoz fájdalmat, nagyjából a szúnyogcsípéssel vagy a csaláncsípéssel mérhető össze.

A szükséges piócaszámot a beteg életkora és testsúlya, a konkrét panaszok és a rendelkezésre álló állatok mérete befolyásolja. Krónikus panaszok esetén érdemes kevesebb példánnyal és gyakoribb ismétlésekkel dolgozni, akut esetben éppen fordítva. A pióca szívóereje – tekintetbe véve az izmokat támasztó csontváz hiányát – figyelemre méltóan nagy, elérheti az ember által produkált erő 2/3-át is. Szívás közben a pióca sok vizet választ ki (ezzel védi magát a kiszáradás ellen), amit jórészt a kiszívott vér víztartalmából fedez.

Teljesen megtelve az állatok eredeti térfogatuk ötszörösét is elérhetik. Ekkor leválnak a bőrfelületről – egyetlen táplálkozás 1-2 évre elegendő tartalékot jelent a számukra. Egy pióca átlagosan 10 ml vért szív ki az emberből, ennek mintegy ötszöröse a további vérzés miatti veszteség. A sebeket nem szabad lefedni, mivel ez csökkenti a terápia hatásosságát. A vérzés a marás helyétől függően rendszerint 12 órán belül megszűnik. A kezelés során 8 piócával számolva és az utólagos vérzést is figyelembe véve 200–350 ml-nyi vérveszteséggel érdemes kalkulálni. Átlagosan egyébként 4–12 állatot használnak egy-egy kezelés során.

A piócaterápia indikációi

A terápia mindenfajta vérellátási zavar és gyulladásos panasz kezelésére használható, ezek közül is a leggyakoribbak a vénás keringési zavarok, vénás gyulladások, visszerek, vérömlenyek, az erek elmeszesedése. Megelőzésként használható trombózisos-embóliás hajlam esetén is. Az ókor óta a terápia legfontosabb indikációi közé tartoznak a legkülönfélébb eredetű fejfájások. Bár a hatásmechanizmus még nem ismert, sok esetben beválik különböző eredetű szédülések, fülcsengés, fülgyulladások esetében.

Szélütés esetén mind a régi, mind a modern irodalom megerősíti a kezelés hatásosságát. Általában minden, az erek görcsével kapcsolatos panasz (pl. migrénes fejfájás, angina pectoris, menstruációs görcsök stb.) enyhíthető piócák segítségével. Manapság, az antibiotikumok és gyulladásgátlók korában, erősen háttérbe szorult terület a szemgyulladások és szem környéki hematómák kezelése, ami korábban szintén a legfontosabb indikációk közé tartozott. Sok esetben fájdalom csillapítására is beválik, többek között reumatikus és artrózisos fájdalmak, rándulások, ficamok, izomsérülések esetén.

Kockázatok és mellékhatások

A piócák okozta, néhány milliméteres, csillag alakú hegek fél év leforgása alatt rendszerint nyomtalanul eltűnnek. Helyi allergiás reakciók elképzelhetők, illetve keringési gyengeség is előfordulhat. Súlyosabb mellékhatások nagyon ritkán lépnek fel. A terápia legfontosabb rizikóját a több betegen megforduló állatok által terjesztett helyi fertőzések jelentik, ez ellen a piócák származásának ellenőrzésével (gyógyszertár) lehet védekezni. Számos szerző szerint egyébként a piócák ejtette sebek sterilnek számítanak. Sokan kezelés előtt 2 órára hideg, forralt vízbe helyezik az állatokat. Nem használható a piócaterápia véralvadásgátló szereket szedő betegek, illetve operáció vagy foghúzás előtt állók esetében. Emellett kontraindikált véralvadási zavarok, vérszegénység és ismert allergiás reakciók esetén is. Fokozott óvatosság szükséges terhes és szoptatós kismamák esetében is. FORRÁS: Beyer, D.: Blutegeltherapie – seit Jahrtausenden bewährt. Gesundes Leben 5/2003, pp. 10–15.

A referátumot készítette: Köteles Ferenc

Ideál Életmódmagazin

Az Ideál Életmódmagazin nyomtatott verziójának megjelenése 2012-től, bizonytalan ideig szünetel. Amennyiben élő előfizetéssel rendelkezik, kérjük, forduljon a Kiadóhoz.