Ideál Online Életmódmagazin

Ma 2018. március 21., szerda van. Boldog névnapot Benedek nevű olvasóinknak! Holnap Beáta, Izolda és Lea napja lesz.
E-mail írása Nyomtatás PDF

A szeretet mágiája

 

Amikor 1908-ban, egy színészcsalád gyermekeként meglátta a napvilágot, Scherbach Magdolna néven anyakönyvezték, de hívták Papír Máriának és Orsi Máriának is. Ám mi, a többség, Szepes Máriaként ismerjük őt, aki senkihez sem hasonlítható, páratlan jelenség. Jóformán maga sem tudja, hogy hány regényt, verset, színdarabot, novellát, ismeretterjesztő, tudattágító könyvet írt. Mária 22 éves volt, amikor 1930. december 24-én feleségül ment Szepes Bélához. Ötvenhat évet éltek le együtt boldogságban, szerelemben. Hogy mi volt a titkuk? Nem titok, az alábbiakból kiderül.

A szerelem varázslatos állapot, s azoknak, akik képesek "alámerülni" mágikus dimenziójába, sohasem válik unalmassá. Az együttélés állandóan új színekkel gazdagít és gazdagodik. Nem ismer szürke megszokást, amelyet folyton "új hússal", futó kalandokkal, hűtlenkedéssel kell elviselhetővé tenni. Sajnos, e szépséges kiterjedéshez csak kevesen tudják az utat, mert nem ismerik a zárnyitó, viharzó indulatokat, lázongó elemeket lecsillapító aranykulcsokat és a hozzájuk tartozó "jelszavakat".
Pedig e bűvös, lebegő állapot valóban fellelhető, megtalálható. Méghozzá bennünk. Mindenki létrehozhatja, aki igazán akarja, ahogyan én is megidéztem. Csak egy kis önzetlenség, okosság és nagyon nagy szeretet kell hozzá. És őszinte áldozatkészség is.

Tanú rá az én ötvenhat éven át tartó gyönyörű házasságom az első és egyetlen férfival, aki testi halála után is bennem, velem maradt, és csodák forrásában merít meg naponta.
"A szerelem és a hűség mágiája" című könyvemben a szerelem csodájához vezető úthoz kísérem mindazokat, akik segítő módszereimet elfogadják. Egy hosszú élet megélt tapasztalata, aranyfedezete rejlik e művemben.
Akik beleláttak az életünkbe, látták és tudják, hogy sorsom végtelenül szeretett társával, Szepes Bélával több mint fél évszázadon át még csak egy vitánk sem volt. Pedig a véleményünk nem mindenben egyezett. De elfogadtuk, hogy a másiknak joga van saját ízléséhez, érdeklődéséhez. Igaz, hogy mi még egymás gyöngeségeit is szerettük. Remekül szórakoztunk együtt. Azt lehet mondani, hogy mindennap fényéveket tettünk egymás felé. És ahogy öregedtünk, a kapcsolatunk nem lett kevésbé szép vagy fontos, hanem egyre gyönyörűbb, egyre mélyebb. Közös témáink kincseskamrája kimeríthetetlen volt. Egész életünket átbeszélgettük. S ami a hűséget illeti? Az udvarlóját, vőlegényét, szeretőjét, férjét megcsalhatja az ember, de a legjobb barátját soha!
Mélységes összetartozásunkat megkönnyítette, hogy mindketten alkotó emberek voltunk. Annak idején őszintén csodálkoztam rajta, miért éppen engem választott.

Azután megértettem. S nehéz lett volna kételkednem benne. Férjem, emberi eszmélete utolsó pillanatáig, súlyos betegen is mindennap szerelmet vallott nekem! Nem volt olyan nap, amikor ne mondta volna (és ezen már mindenki nevetett): "Tudod-e, miért vagyok én a legnagyobb mázlista a világon?" És akkor ezt kellett felelnem: "Mert én vagyok a feleséged." Szerelmi vallomás mindennap! És este a beszélgetések. Ötvenhat éven át. Mert szerelmünk elsősorban lelki szerelem volt. Normálisan éltünk, ám az életünknek nem a szex volt a súlypontja, hanem a lelki-szellemi összetartozás. S hogy milyen módon lehet egy ilyen szerelmes, hűséges sorsremekművet felépíteni? Erről szól a könyv. Egyúttal arra figyelmeztet, mi az, amivel sokan maguk rombolják le legfontosabb kapcsolatukat. Próbáljanak ne csupán az érzékeikkel választani, noha az is fontos része az ifjúi lángolásnak. Önmagában azonban soha nem kötőanyag. A pszichikai-szellemi öszszetartozás, közös érdeklődés nélkülözhetetlen része az egyesülésnek, az egymásban megtámaszkodó örömnek. A gyöngéd emócióknak és a szárnyas képzelet hormoncseréjének legalább annyira fontos a szerepe, mint a nemi aktusnak. Szeressenek birtoklás, fullasztó követelések, elvárások nélkül. Ha ügyelnek rá, megérzik, mikor kell hallgatniuk és mikor várja szelíd, jó szavukat a másik.
Legyen fontosabb a Te, mint az én. Sokszor az általunk kizárólagosnak vélt jobbat is lehet rosszul csinálni, ha erőszakot veszünk vele a másik természetén.
Mi jól csináltuk, nekünk sikerült.
Tegyük hozzá: Kedves Olvasó, Önnek is sikerülhet!

Ideál Életmódmagazin

Az Ideál Életmódmagazin nyomtatott verziójának megjelenése 2012-től, bizonytalan ideig szünetel. Amennyiben élő előfizetéssel rendelkezik, kérjük, forduljon a Kiadóhoz.