Ideál Online Életmódmagazin

Ma 2018. február 25., vasárnap van. Boldog névnapot Géza nevű olvasóinknak! Holnap Edina napja lesz.
E-mail írása Nyomtatás PDF

Téli szépségkúra

 

Ha hiszik uraim, ha nem, sok nől jobban vágyik feszes bőlrre és ruganyos testre, mint egy drága ruhákkal teli szekrényre. Sajnos azonban sok nőli alakproblémát - mint a löttyedt comb és a nagy has - nem lehet csupán fogyókúrázással eltüntetni!

A natúrmedicina szerint a szervezetünkben felhalmozott salakanyagok a szépség legnagyobb ellenségei. Ezek az anyagok pedig gyakran azért gyűlnek össze a szövetekben, mert nyirokrendszerünk nem választja ki őlket elég gyorsan. Viszont azért, hogy ne tudjanak ártani szervezetünknek, nyirokrendszerünk elraktározza őlket valahol - például testünk párnásabb, zsírosabb részein.

Bőlrradírt tetőltőll talpig

Azért, hogy ezektőll megszabaduljunk, előlször is alaposan meg kell tisztítani az emésztőlcsatornánkat (például kolon-hidroterápiával, beöntéssel, savanyú káposztalével). Így a nyirok szabadabban áramolhat, és jobban méregtelenítheti a testet. Egyidejűleg eltűnik néhány felesleges kiló, és közérzetünk is javul. Amint az emésztésünk újra zavartalanul működik, szervezetünk jobban fel tudja venni a vitaminokat, az ásványi anyagokat és a nyomelemeket is. Márpedig ez a bőlrünkön is megmutatkozik: határozottan szebb lesz.

Elsől lépésként tetőltőll talpig alaposan tisztítsuk meg bőlrünket. Ezáltal búcsút inthetünk a testápolók tápanyagainak felszívódását gátló elhalt bőlrpikkelyeinknek. Krémes-pezsgől tuspeelinget használjunk. Mivel ez lekerekített peeling mikroszemcséket tartalmaz, nem csak tökéletesen megtisztítja, hanem stimulálja is bőlrünket.

A tuspeelinget hetente többször is alkalmazhatjuk zuhany alatt. Egyszerűen vigyük fel nedves bőlrünkre, és masszírozzuk bele - karunk váll felé esől külsől részén, fenekünkön, combunkon és a lábfejünkön kicsit erőlteljesebben -, majd zuhannyal alaposan öblítsük le.

A problémás részeket természetes szőlrbőll készült masszázskefével vagy luffaszivaccsal is megdolgozhatjuk. Ha azonban bőlrünk érzékeny, vagy a dörzsölgetéstőll nagyon kipirul, legyünk óvatosak, és csak a tuspeelinggel tisztítsuk le.
Zuhanyozás után kenjük be testünket testápolóval. A peeling - azaz radírozás - után bőlrünk készen áll a tápanyagok felvételére. Már ekkor érezhetjük a finom illatú, feszességet biztosító testápoló hatását, hálából bőlrünk pedig üdébb, simább, kevésbé száraz tapintású lesz. Rendszeres használattal (legjobb minden peeling és zuhanyozás után) mélyreható változásokat fedezhetünk fel: bőlrünk feszesebbé és rugalmasabbá válik.

Az azonnal észrevehetől hatás az olyan olajos összetevőlknek köszönhetől, mint például a mandulaolaj és az E-vitamin (lásd még a Gyógyító olajok című cikket is!). A bőlr feszességét pedig a liposzómák biztosítják, ugyanis ezek gondoskodnak a hatóanyagok különösen jó felszívódásáról.

Extra tipp

A tisztítóhét minden napján végezzünk izomfeszítől gyakorlatokat. Ezek rendben tartják vérkeringésünket, és hozzájárulnak ahhoz is, hogy a lábunk szép formás maradjon. Combunk hátsó részét és fenekünket a következől gyakorlattal izmosíthatjuk: két tenyerünket mellmagasságban támasszuk a falnak, gimnasztikaszalagunk pedig legyen bokamagasságban. Lábunkat lendítsük hátra, mint ha mérleget akarnánk csinálni, majd hátul kicsit tartsuk meg, ezt követőlen lassan hozzuk előlre. A szalag maradjon mindig feszes!
Oldás és...

Tisztítsuk meg testünket belülrőll is! Szerencsére a speciális gyógynövényekkel még a béllerakódások keményebb rétegei is leoldhatók, ráadásul ösztönzik a belek, a gyomor és a vér tisztulását. Az a legjobb, ha kitapasztaljuk, melyik természetes tisztító a leghatásosabb és legkellemesebb számunkra.

- A borbolyakéreg hatásosan tisztítja a gyomrot, a beleket és a vért. Segít megszüntetni a székrekedést és eltávolítja a lerakódásokat. A teának való szárított kéreg a drogériákban kapható.

- Az eperlevél vértisztító és vizelethajtó hatású. A leveleket tavasszal, virágzás előltt kell leszedni, és teának elkészíteni. Kapható a drogériákban is.

- Az észak-amerikai bengekéreg helyreállítja a bélműködést, és hozzájárul a lerakódások leoldásához. Teaként fogyasztva ezenkívül élénkíti az epehólyag és a mellékvesék, valamint a gyomor, a máj és a hasnyálmirigy működését.

- Az édesköménymag fogyasztása elsőlsorban az emésztőlrendszerbőll segít eltávolítani a salakanyagot. Javítja az emésztést, megszünteti a felfúvódást, csökkenti az étvágyat, a magok rágcsálásával pedig üde leheletet biztosíthatunk magunknak.

- A lándzsás útifű levelei még a régi váladéklerakódásokat is leoldják. Ez a gyógynövény - ami gyomnövényként nálunk útszéleken és talán a saját kertünkben is nől - az egyik legjobb vértisztító, jót tesz a májnak, és még a vesefunkciókat is javítja. Segít megszüntetni a felfúvódást, és lazítja a székletet. A lándzsás útifű leveleit leszedésüket követőlen frissen tegyük a salátánkba. A drogériák szárított leveleket kínálnak.
A felsorolt tisztítónövényeket naponta váltogassuk. A kúránkat folytathatjuk velük pár napig, de akár néhány hétig is, attól függőlen, mennyi feleslegünk van.

- A gyömbérgyökér megszünteti a székrekedést, hatásos béltisztító, rendbe hozza a vérkeringést, és megnyugtatja a gyomrot. Javítja más gyógynövények hatását.
A gyömbérgyökér még leheletvékony szeletekre vágva is olyan erőls aromájú, hogy eleinte meg kell szokni!

- A narancs és a grépfrút egészséges embereknél tisztító hatású. Ízületi problémákkal küzdőlk számára azonban már túl erőlteljes lehet a hatása. Szeletekre szedve vagy frissen préselten fogyasszuk.

- A retket magában, feltétként vagy salátákhoz ajánljuk. Már napi hat darab elegendől, hogy rendben tartsuk bélműködésünket. A benne lévől erőls mustárolaj már a szájban kifejti antibakteriális és antimikotikus hatását. Az érzékeny gyomrúak kevesebbet használjanak.

- A lucernamagokban szinte valamennyi vitamin és ásványi anyag megtalálható. Belőllük nyerik az ismert csírát, amely sok energiával tölt fel, növeli a kitartást, segíti az emésztést, illetve a kalcium és a fehérjék felvételét. Tisztítja a testet, és klorofilltartalmának köszönhetőlen megköti a szagokat.
Jó tanács

- A tisztítónövények hatását erőlsíthetjük, ha finomra őlrölt rezgőlfűmaghéjból és gyógyföldbőll készített turmixot fogyasztunk. Ez szinte seprűként távolít el mindenféle fellazított váladékot beleink faláról.
- A téli tisztítókúra alatt fogyasszunk sokkal több friss gyümölcsöt és zöldséget. Ezzel főlként napközben tehetünk jót szervezetünknek. Ha este levest vagy kevés főlzeléket eszünk csak, jobban alszunk, ráadásul testünk az éjszakai órákban intenzívebb öntisztítást végez.

Karcsúsító böjt

Azt szeretnénk, hogy testünk kívül-belül tökéletesen tiszta legyen? Áldozzunk rá egy hetet, és tartsunk speciális tisztítóböjtöt! Ezeken a napokon ne vegyünk magunkhoz szilárd táplálékot, de igyunk sok szénsavmentes ásványvizet, gyógynövényteákat és hígított gyümölcs- és zöldségleveket. Végezzük intenzíven a tisztítóprogramot. (Ehhez lásd az ideál 99. jún.-dec.-i számait!)

Az őlrölt rezgőlfűmaghéjból és gyógynövénybőll készített turmix elfogyasztása után igyunk ismét váladékoldó teákat. Hogy szervezetünk belsől egyensúlya ne boruljon fel, fogyasszunk el egy tápláló, ásványi anyagokban, vitaminokban és nyomelemekben gazdag gyógynövénykeveréket is.

Ezt a következőlkbőll állítsuk össze:
- Zsurló: szilíciumban gazdag, és segíti a kalcium felvételét; sok szelént, pantoténsavat, ásványi anyagot, nyomelemet és E-vitamint tartalmaz,

- Tengeri alga: megvan benne majdnem mindenféle vitamin, legalább 28 ásványi anyag, nyomelem és sok jód. Ösztönzi a pajzsmirigy működését és ezáltal az anyagcserét. Aktiválja az emésztőlszerveket.

Ép testben...

A szépségkúrára szánt héten ne feledkezzünk meg a testmozgásról sem. Akik rendszeresen sportolnak, folytassák edzéstervüket. Akik viszont eddig egyáltalán nem mozogtak, jól teszik, ha hozzálátnak. Előlször az is megteszi, hogy tempósabban mennek, s a hideg ellenére is legalább félórát tartózkodnak a szabad levegőln. A következől lépcsől a lassú kocogás, illetve egy jól összeállított - az összes izomcsoportot átmozgató - fitneszprogram lehet. De ugyanilyen jó az úszás is!

Ha vége a kúrának - az elért eredmények megőlrzése érdekében érdemes továbbra is folytatni a rendszeres, legalább heti három alkalmat igénylől sportprogramot. Hiszen a karbantartott testben csak ép lélek lakhat!

- P. A. -

info
- Ajánlott irodalom:
- Hersmann-Kosaris: Méregtelenítés zöldséggel, gyümölccsel
- M. Helvia: Mérgek nélkül
- Komplex tisztító-, regeneráló kúrák:
Budapesten: 06-1/315-2018, 06-1/315-2069
Kecskeméten: 06-76/322-884, 06-76/322-979
További információk: www.biovital.hu, www.biospa.hu

Ideál Életmódmagazin

Az Ideál Életmódmagazin nyomtatott verziójának megjelenése 2012-től, bizonytalan ideig szünetel. Amennyiben élő előfizetéssel rendelkezik, kérjük, forduljon a Kiadóhoz.