Ideál Online Életmódmagazin

Ma 2018. április 24., kedd van. Boldog névnapot György nevű olvasóinknak! Holnap Márk napja lesz.
E-mail írása Nyomtatás PDF

Növényi hormonpótlás

"Mostanában többször hallottam róla és a lapjukban is olvastam, hogy már arra is van lehetőség, hogy a csökkenő hormonszinteket növényi eredetű hormonokkal pótolják. Én nem szeretnék mesterséges hormonokat szedni, de a klimaktérium korába jutva bizony sok tünet gyötör. Szeretnék valamilyen természetes utat választani. Mit tudnak tanácsolni?"

A klimaktériumba jutott nők többsége valóban szinte betege tud lenni annak, hogy már nem menstruál és csökken a hormontermelése. Van, akinél ez pusztán hőhullámok, erős izzadás formájában, másnál viszont ennél többrétű panaszként jelentkezik a változás: alvászavarok, ritmuszavar, ingadozó vérnyomás, feszültség, idegesség, hajhullás, gyorsuló öregedési folyamatok, magasabb vérzsírok...
A szintetikus hormonpótlásról 2 éve tudományosan is beigazolódott, hogy a felsorolt elváltozások többségén nem segít, sőt igen nagy arányban képes növelni a trombózisok, embóliák, szív- és érszövődmények, a mell- és méhnyakrák kockázatát, ezenkívül gyors elhízást okoz. A csontsűrűség megőrzésében betöltött szerepük pedig továbbra sem olyan egyértelmű, mint hittük... Így nem lep meg, ha
a középkorú nők nem akarnak szintetikus hormonokat szedni.
A növényi eredetű, hormonszerű hatással rendelkező készítmények, bár többnyire lassabban, ám huzamosabb szedés esetén elég szép eredménnyel segítenek - és mindezt a felsorolt mellékhatások nélkül!
- Az izoflavonok a "fitoösztrogének" egyik csoportját képviselik. Ezeknek a bioaktív tápanyagoknak a kémiai szerkezete feltűnően hasonlít a legfontosabb női nemi hormonhoz, az ösztradiolhoz. E hasonlóság teszi lehetővé, hogy az ösztrogénreceptorokhoz kapcsolódjanak. Az izoflavonok
az endogén (saját) ösztrogének utánzatai, továbbá vannak olyan fontos, nem hormonális tulajdonságaik, melyek számos kutató figyelmét felkeltették. Elsősorban a szója tartalmazza a két legfontosabb izoflavont, a geniszteint és a daidzeint, valamint glükozid formájukat, a genisztint és a daidzint. A szójából készült étel több geniszteint tartalmaz, mint daidzeint, ugyanakkor a különböző szójatermékekben változhat ez az arány. Ezek a növényi alkotók anélkül segítenek csökkenteni a klimakterikus tüneteket, csökkentik a vérzsírokat és a vércukrot, ill. fékezik a csontritkulást, hogy növelnék a rák kialakulási kockázatát. Egyes tanulmányok szerint a genisztein még segíti is
a sejtek differenciálódását, és ezzel csökkenti a daganathajlamot.
Az ösztrogénszint emelését támogatja még a poloskavész (cimicifuga), a cickafark, a rozmaring, a macagumó és a kakukkfű is.
- A progeszteronszint emelésére is léteznek már gyógynövény-alapanyagú készítmények, ebben segít például a barátcserje és a wild yam gyökér kivonata. Ezekből kapszulák, tabletták és krémek készülnek, és részben már itthon is kaphatók.
- A komolyabb hormonszint-eltolódásban, illetve az egyik vagy másik hormon túlsúlyában/csökkenésében szenvedőknek adható növényi ösztrogén- vagy progeszteronkoncentrátum is. (Ilyeneket egyelőre csak Németországban és Hollandiában lehet orvosi vényre beszerezni.)
Remélem, sikerül majd megtalálnia a megfelelő szert, és ezzel segítettem újdonsült panaszai enyhítésében! Jobbulást kívánva üdvözlettel:
dr. Balaicza Erika

Hozzászólások  

 
-1 #6 Vica 2010-07-12 10:06
Tisztelt Szakértő!
27 éves vagyok,párom 33.Már 2 éve próbálkozunk,de hiába.Nagyon alacsony a progeszterin szintem,páromna k pedig nagyon alacsony a spermaszáma.Van-e esetleg valami más lehetőség a beültetésen kivül?Kérem segítsen.Előre is köszönöm.
Vica
Idézet
 
 
+6 #5 némethné Tóth Andrea 2010-05-14 05:52
Tisztelt Dr.-Nő!
41-éves vagyok sajnos miómám van, 17mm. illetve 25mm.-esek, jelenleg triaklimot és femarát szedek ezek hormon gyogyszerek., a femarát az ösztrogénszint csökentésére hogy ezálltal a mioma zsugorodik, ezzel nincs is gond mert már zsugorodot, sajnos a mensim alatt vsnnsk gondok erös vérzés és görcs, menses alatt ergám csepet és dicynonet szedek vérzés csilapitásra, az lenne a kérdésem hogy a barátcserje kapszula az szedhetö-e, mert azt olvastam hogy a menseses vérzést csökkenti, mennyire igaz az hogy ösztrogén van benne!? A mensim elmullásával nem igen vannak panaszaim, néha görcsöl a hasam de nagyon minnimálissan azt mondják a femarátol ahogy huzza össze a miomát.
Vállaszát elöre is köszönöm!
Üdvözlette: Andi
Idézet
 
 
+2 #4 2009-10-19 11:10
Tisztelt Dr Balaicza Erika doktornő!
Hála a Jó Istennek a tegnapi duna tv adásában láttam Önt. Nagyon örültem, hogy vannak olyan orvosok mint Ön,de azt nem tudom hogy lehetne Önnel találkozni mivel gondolom nem ugy müködik, hogy én szeretnék önhöz menni a problémámmal és az sikerül is.A férjem szívbeteg, cukorbeteg az unokám lisztérzékeny én pedig pánikbeteg vagyok. Férjemnél a gyógyszereket próbálom csökkenteni és vitaminokkal pótolni, de sajnos orvosi segítséget nem kapok mert az itteni orvosok nem hajlandók együtt működni az alternatív szerekkel.Sajnos most voltunk vizsgálaton, de az nagyon rosszak az eredmények. Már volt ércserén és tágításon is.Nagyon félek, hogy visszafordíthat atlan dolog fog történni, de hiába próbálok én segíteni rajta nem igazán tudok és még csak 64 éves. Nem igazán fontos az ember csak egy kísérleti személy olyan gyógyszereket kapott amiknek borzalmas a mellékhatásuk az egyiktől lett cukorbeteg, ami 29 el kezdődött. A én betegségemmel sem fogakoznak probáltam a leszázalékoláss al, de a 3/4 bajomat figyelembe se vették igy 7 hónap betegállomány után megint dolgoznom kell ami teljesen kiborít, hogy fogom tudni a munkámat elvégezni nemtudon.
Bocsánat, hogy igy Önre zúdítottam a bajaimat, de nagyon ritkán találni ilyen orvost akinek a beteg is fontos nem csak a betegség.
Előre köszönöm a fáradozását irányomban.
Tisztelettel Csere Éva
Idézet
 

Ideál Életmódmagazin

Az Ideál Életmódmagazin nyomtatott verziójának megjelenése 2012-től, bizonytalan ideig szünetel. Amennyiben élő előfizetéssel rendelkezik, kérjük, forduljon a Kiadóhoz.