Ideál Online Életmódmagazin

Ma 2018. április 19., csütörtök van. Boldog névnapot Emma nevű olvasóinknak! Holnap Tivadar napja lesz.

Karácsonyi ütemterv családok részére

Értékelés:
(1 szavazat)

Mi az, amit leginkább át akarunk adni, és mi, magunk is szeretnénk kapni karácsonykor? A szeretet, a meghittség, az elfogadás derűs légköre. Minden egyéb – az ajándékok és a karácsonyfa – csak másodlagos, díszlet. Ugyan segítenek a misztérium megélésében, ám, ha túl nagy hangsúlyt kapnak, elanyagiasítják és vulgarizálják az ünnepet…

 

„Észrevetted már, hogy mindazt, amit decemberben méregdrágán megvettél, januárban féláron dobnák utánad a boltokban? Én inkább már a kora őszi leárazások idején elkezdek ajándékokat vásárolni!” Ilyen és ehhez hasonló tanácsokkal bombáznak minket barátaink, ismerőseink, szüleink, s így jó alkalmat teremtenek arra, hogy még tökéletlenebbnek érezzük magunkat…


Hétköznapokból az örökkévalóba
A szeptemberi árzuhanásokról lemaradtunk, és egyébként is kinek van kedve 28 fokos hőségben karácsonyi ajándékokat vásárolni, épp csak túl az iskolakezdés akadályain?! A ködös és barátságtalan, esős-hószitálós késő novemberi délutánok alkalmasak az ilyesmire, de leginkább a december, az advent időszaka, amikor az egész keresztény világ Jézus eljövetelére, születésnapjára készül. November 30-án a templomokban és otthon is meggyulladtak az első gyertyák az adventi koszorún, és kezdetét vette a várakozás, a készülődés és a remény ideje – na és a feszültségé, a rohanásé, az önmarcangolásé, a diszharmóniáé is.

 

 

A karácsony valójában az adventtel kezdődik, hiszen a várakozás és a készülődés éppúgy az ünnep része, sőt: amilyen a készülődésünk, olyan lesz a szentesténk is; úgyhogy, ha eddig még nem tettük volna meg, mielőbb lépjünk be az adventbe! A gyertyát meggyújthatjuk pár nap késéssel is, amikor időt tudunk szakítani a koszorú elkészítésére, vagy legalább arra, hogy kikészítsünk egy tálcára négy mécsest, és üldögéljünk pár percet a fenyőágak fölött kigyúló lángocska mellett. Ha a gyerekekkel énekelünk, és beszélgetünk a karácsony jelentéséről, elmondunk együtt egy imát, esetleg épp nálunk vendégeskedik a zsoltárokat jól ismerő nagypapa, kedves barát vagy vendég kisfiú/kislány is, még felemelőbb lesz az ünnepindító.

A ráhangolódáshoz persze nem kell feltétlenül közösség, ének, külsőségek. Van, aki ilyenkor szívesebben zárkózik magába, imádkozni, meditálni, kikapcsolódni a külvilág „felszíni jelenségeiből”. A tettek embere – akitől idegen a csend és a befelé fordulás – nyithatja az ünnepet valamely mélyen szeretetteli cselekedettel, a kreatív alkothat különleges ajtódíszt, képet vagy dalt a többiek gyönyörűségére – megfelelő spirituális tartalom esetén ezek nonverbális imákká lényegülnek – anélkül viszont üres formákká. Ahogyan Eliade írja: „A profán ember akármit csinál, őrzi magában a vallásos ember viselkedésének nyomait – csakhogy ezek a nyomok megfoszttattak vallásos jelentésüktől.”

Ha nem vagyunk templomjáró hívők, akkor se becsüljük alá a szertartások – a hajnali roráték, az adventi és az éjféli mise, vagy akár az adventi és a vigíliai gyertyagyújtás – jelentőségét! Ezeknek, bár nyilván formák is, kozmikus, szakrális tartalmuk és erejük van, és megkönnyítik átlépésünket a hétköznapok mulandó világából az örökkévalóba.

A szeretet szentsége
Ha dolgozó családanya vagyunk, és az egyetlen, amit a karácsonytól várunk, hogy mielőbb elmúljon, a ráhangolódás első lépéseként érdemes alaposan végiggondolnunk, valójában milyen ünnepet szeretnénk magunknak és a családunknak, és miért félünk tőle. Talán mi magunk is részesei lettünk annak az eszelős karácsonyi hajszának, amibe a fogyasztói világ minden jó szándékunk és őszinte utálatunk ellenére belekényszerít minket, és ezért veszítettük el az ünnepet?

Az „utálatos és kimerítő hajsza” célja az lenne, hogy azt az élményt nyújtsuk szeretteinknek, amit gyermekként az ünnepekben mi magunk megtapasztaltunk, vagy talán még szebbet: a misztériumot, amit valójában talán sohasem éltünk meg, ám mindig is dédelgettünk magunkban. De milyen is az a gyönyörűséges karácsony, amit adni szeretnénk: egyáltalán, mi a karácsony eredeti tartalma és misztériuma?

Világi nyelven születésnap, és nem is akárkié: Isten fiáé, az emberarcú Istené, akit teremtő Atyja küldött az emberiség megváltására! Olyan ünnep ez, amelyben „… a hatalmas Isten egészen közelinek, egészen emberinek, sőt gyermeknek mutatkozik – így ajánlja fel nekünk szeretetét”. A karácsony a keresztények számára nemcsak azt jelenti, hogy Jézus születésére emlékeznek – ő a liturgiában és a hívek szívében ugyanis minden évben újból és újból megszületik, hogy ezáltal a hívek is részesüljenek az istenfiúságban. Mert ő „… mindazoknak, akik befogadták, hatalmat adott, hogy Isten gyermekeivé legyenek”.

A profán világban már nem hívják meg az ünnepeltet a születésnapján rendezett ünnepségre, nem élik át születése titkát, sőt, nem is tesznek említést róla. Csupán a szeretetet ünneplik, és ennek jegyében ajándékozzák meg egymást. Az a tény, hogy Jézus neve a vallástalan gondolkodásban is a szeretet szinonimájává vált, mélységesen kifejezi isteniségét, amely még a nem hívő ember életét és gondolkodásmódját is áthatja. Hiszen a szeretet, amit „véletlenül” az Ő születése napján ünneplünk, egyfajta szentség, amiben az ember az Istent leginkább megközelítheti, megtapasztalhatja; és az igazi felebaráti és istenszeretetre – ami messze nem csak ösztönök és érdekek diktálta érzelem – gondoljunk csak ellenségeink szeretetének parancsára –, de cselekvési és gondolkodási mód, hit és életvitel, maga Jézus tanított meg minket.

FONTOS! A szeretet, a meghittség, a bizalom és az elfogadás derűs légköre, transzcendentális értelemben a mi istengyermeki voltunk bizonyosságának megélése az, amit leginkább át akarunk adni és mi magunk is meg szeretnénk kapni karácsonykor. Minden egyéb – az ajándékok, a patyolattiszta lakás és a karácsonyfa csak másodlagos: díszlet, szeretetünk és szeretettségünk kifejezésének eszköze, ami a maga helyén segít a misztérium megélésében, ám, ha túl nagy hangsúlyt kap, csak elanyagiasítja és vulgarizálja az ünnepet. Érdemes ezt a készülődés során mindvégig szem előtt tartani, hogy a nyüzsgésben mértéket tudjunk tartani, és át ne billenjen a mérleg érzékeny nyelve ünnepteremtésből ünneprontásba, és ne veszítsük el végleg az ünnepet!

 

Ötletek a készülődéshez
– Minden reggelihez gyújtsuk meg az éppen soron következő gyertyákat, hogy a fényük jelezze a bennünk oszladozó sötétséget – anyagias, földi, mulandó és önző lényünk kisebbedését – és erőt meríthessünk belőle!
– Készítsünk stratégiai listát: írjuk föl fontossági sorrendben a tennivalóinkat! Melyikhez mennyi időre van szükség? Mérlegeljük, valóban fontosak-e, egyiket-másikat nem lehetne-e elhagyni, vagy leegyszerűsítve elvégezni? Vegyük figyelembe, hogy csak három hét áll rendelkezésünkre, ami épp elég!
– Ne táblázzuk be szorosan az időnket: sok előre nem látható program és akadály adódhat, kár állandóan a frusztráltság érzetével küszködni, mert nem teljesítettük az aznapi tervet!
– Számoljunk a rossz napokkal is, amikor kevesebb az energiánk, és komolyabb munkába kár belevágni!
– Szelektáljunk: mi az, ami az ünnepet valóban megemeli, és mi őrli fel teljesen az erőnket? Biztos-e, hogy a vendégeink akkora erőfeszítést várnak tőlünk, ami okán megutáljuk őket, magunkat és az egész karácsonyt? Vajon kevesebb fogással, kisebb felhajtással nem tudnánk-e őket boldoggá tenni?
– A karácsony közösségi ünnep, és a nagycsaládi összejövetelek fontosak – amíg nem mennek a kiscsalád ünnepének rovására! Ha ritkán vagyunk együtt, és szűk családi körben szeretnénk tölteni a szentestét, ebből lehetőleg ne engedjünk! Amennyiben a nagycsaládi találkozók szeretet helyett háborúságot hoznak, halasszuk őket későbbre, vagy találjunk ezekhez a kínos alkalmakhoz semleges területet – de semmiképp se mi legyünk a vendéglátók!

TIPP: ha egy rokonunk sorozatosan ízléstelen, kétes tisztaságú, használt holmikkal, penészes vagy avas édességgel ajándékozza meg gyermekeinket, inkább ne hívjuk meg magunkhoz, minthogy utána napokig bosszankodjunk ajándékai üzenetén!


További információk

  • Oszd meg másokkal:
Megjelent: 1142 alkalommal Utoljára frissítve: 2013. november 25. hétfő 14:48

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Baba-mama - Ajánló

  • tőzegáfonya


Baba-mama - cikkek

Legolvasottabb - Trend

Legolvasottabb - Pletyka

Legolvasottabb - Szex

Ideál Életmódmagazin

Az Ideál Életmódmagazin nyomtatott verziójának megjelenése 2012-től, bizonytalan ideig szünetel. Amennyiben élő előfizetéssel rendelkezik, kérjük, forduljon a Kiadóhoz.