Ideál Online Életmódmagazin

Ma 2018. március 17., szombat van. Boldog névnapot Gertrúd és Patrik nevű olvasóinknak! Holnap Sándor és Ede napja lesz.

Így győzheted le dolgozó anyaként a bűntudatot

Értékelés:
(0 szavazat)

A lélektani szakirodalom dolgozó anya szindrómaként hivatkozik arra a pszichés tünetegyüttesre, melynek a bűntudat az alapja. A jelenség hátterében az áll, hogy sokan úgy érzik, csemetéjüktől veszik el az időt, amikor munkában vannak. Pedig van lehetőség a család és a karrier kiegyensúlyozására!

 

 A bűntudat intő jel

Fontos, hogy felismerd, mikor érzel bűntudatot. Bár elsőre egyértelműnek tűnik a helyzet, valójában sokan csak frusztrációként élik meg. Ez pedig veszélyes, mivel látszólag indokolatlan idegesség és szorongás formájában ölt testet.

Ha már tudod, pontosan mi idéz elő nálad negatív érzést, illetve milyen természetű emócióról van szó, rögtön teszel is egy óriási lépést a megoldás felé. Amennyiben viszont ez nem történik meg, akár depresszió is lehet a vége.

 


Írj listát!

Fogj papírt meg tollat, és írd le, milyen előnyöd származik abból, hogy dolgozol! Saját magaddal bátran lehetsz őszinte, így az anyagi okok mellett nyugodtan feltüntetheted az ambícióidat, az önbecsülésedet, valamint a bizonyos szintű függetlenségre való igényedet.

Mindez nem teszi a gyermekedet kevésbé fontossá számodra – egyszerűen segít megérteni, hogy nem hiába vállalod ezt a fajta kettészakadást, ami voltaképpen egy kerek egésszé tesz a mindennapokban.

Határolódj el azoktól, akik elítélnek!

Ha észreveszed, hogy valaki epés megjegyzéseket tesz anyai mivoltodra a szakmai előmeneteled miatt, nem az a jó megoldás, ha sírva bekucorodsz a sarokba. A legokosabb, amit tehetsz, hogy olyan távol tartod magad az illetőtől, amennyire csak lehet.

Amennyiben rokonról van szó, mondd a szemébe: így érzed jól magad, a karrier az életed része, s ez nem befolyásolja a családban betöltött szereped. Végül gondold át, hogy a rosszakaró motivációja nem éppen az irigység-e.

 Menj szabira!

Dolgozó anyaként különösen fontos, hogyan és mikor veszed ki a szabadságodat. Erősítheted a gyermekeid mindennapjaiban való jelenlétet, ha olykor egynapos vagy párórás csúsztatásra szánod el magad.

Ilyenkor nincs feltétlenül szükség extra programra, hiszen már az együtt töltött idő is értékes önmagában. Az ilyen alkalmak nagyszerű lehetőséget teremtenek a közös élmények „gyártására”, mely a dolgozó anya szindróma elsődleges kezelési módja.

Fogadd el a kihívásokat!

Biztosan volt és lesz olyan nap az életedben, amikor a dolgozó nő és az anya szerepét nem érzed összeegyeztethetőnek. Klasszikus példa, hogy megbetegszik a kismanó, amikor egy fontos prezentáción is bizonyítani kellene.

Ilyenkor nincs jó vagy rossz döntés, és egyik esetben sem leszel jobb vagy rosszabb anya, illetve munkaerő a másik alternatívánál. Dönts a megérzéseid szerint, és ne érezz utána lelkiismeret-furdalást!

Beszélj sorstársakkal!

Bár dolgozó anyaként luxusnak tűnhet, hogy még másokra is időt tudj szakítani, valójában éppen azok segíthetnek neked a legtöbbet, akik maguk is hasonló cipőben járnak. A legjobb, ha vannak olyan barátnőid, akikkel őszintén megoszthatod a dilemmákat, de akár az internetes fórumokon, névtelenül is rengeteg segítségre számíthatsz.

Maga a tudat, hogy sok millióan mennek keresztül ugyanazon, mint te, erőt adhat a mindennapokban. Úgy érzed, hogy képtelen vagy eleget tenni a külső elvárásoknak, vagy éppen te magad vagy, aki a végletekig kizsigereli a saját energiáit? Rossz közérzet és nyomott hangulat esetén célszerű megfontolnod, hogy szakértőhöz fordulj, aki segít objektíven szemlélni a szituációt!

Forrás: www.bien.hu

További információk

  • Oszd meg másokkal:
Megjelent: 608 alkalommal Utoljára frissítve: 2013. szeptember 11. szerda 09:50

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Baba-mama - Ajánló

  • tőzegáfonya


Baba-mama - cikkek

Legolvasottabb - Trend

Legolvasottabb - Pletyka

Legolvasottabb - Szex

Ideál Életmódmagazin

Az Ideál Életmódmagazin nyomtatott verziójának megjelenése 2012-től, bizonytalan ideig szünetel. Amennyiben élő előfizetéssel rendelkezik, kérjük, forduljon a Kiadóhoz.