Ideál Online Életmódmagazin

Ma 2018. január 21., vasárnap van. Boldog névnapot Ágnes nevű olvasóinknak! Holnap Vince és Artúr napja lesz.

Szülők állhatják az iskolai felújításokat

Értékelés:
(0 szavazat)

Bár a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnak költségvetési szervként van elkülönített büdzséje az iskolák dologi kiadásaira, a rutinszerű nyári átfestéseket, karbantartási munkákat mégis a szülők végzik és fizetik többek közt az elmúlt fél év gyakorlata szerint.

 A legtöbb esetben a szülők állják a nyári karbantartási, felújítási, átalakítási munkálatok költségeit az állami fenntartású és üzemeltetésű iskolákban − számolt be több iskolatitkár a Napi Gazdaságnak. Egy vidéki intézményben például az egyik osztálytermet a szünetben "tornaszobává" alakítják, amelynek összköltsége 300 ezer forint.

 


Inkább megcsinálják a szülők

Ezt a diákönkormányzat és a szülői munkaközösség "dobja össze". Spórolni lehet, ha a − tervek szerint − a szakértői véleményt az egyik pedagógus férje ingyen adja, illetve az építési munkálatokat a közeli szakiskola diákjai végzik nyári gyakorlaton. Főfalat nem érint a bontás, így az illetékes tankerületi igazgatóságot nem kell megkeresni.

Hivatalosan a költségeket − az üzemeltetőtől függően − vagy az önkormányzatoknak, vagy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnak (Klik) kellene állnia, pénzt azonban eddig nem kaptak sehonnan. Egy másik iskolában az ebédlőt festik ki a szülők. Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke megerősítette, csak a legszükségszerűbb feladatokat fedezi a fenntartó, a rutinfeladatokat a szülők fizetik.

A 3000 főnél kevesebb lakosú településeken a tulajdonosi jogokat az önkormányzatok gyakorolják, a fenntartói és az üzemeltetői feladatokat a Klik látja el, kivéve az 50 ezer forint feletti beruházásokét − magyarázta a törvényi hátteret Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke. Egy mosdócsere beruházásnak minősül, a szifon megjavítása csak "üzemeltetési probléma". A 3000 fő feletti városok esetében a helyi önkormányzat felelős az üzemeltetésért, így minden tankerületben külön-külön kell meghatározni a munka jellegét, amelyet a Klik vezetése hagyhat jóvá.

Az általános iskolák és óvodák többsége egyébként jó állapotban van, miután a regionális programok keretében csaknem 35 milliárd forintot fordítottak régiónként ilyen célokra. A gimnáziumok, szakiskolák és szakképző iskolák felújítására az elmúlt 8 évben viszont nem jelent meg pályázati kiírás, kivéve a térségi integrált szakképző központokéit (tiszk).

A Klik a 2013-as költségvetési törvény szerint az idei összes kiadási előirányzatából dologi kiadásokra 56,2 milliárd forintot fordíthat, amelyben szerepelnek a karbantartási és állagmegóvási összegek is − tudtuk meg a központtól. A nyári felújításokat is tartalmazó karbantartási és állagmegóvási éves keretösszegeket a központ tankerületenként, intézményre tervezve, a 2012-es beszámolók alapján állapítja meg. A tankerületek ebből a keretösszegből önállóan gazdálkodnak.


Forrás: www.index.hu

További információk

  • Oszd meg másokkal:
Megjelent: 695 alkalommal Utoljára frissítve: 2013. június 25. kedd 11:19

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Baba-mama - Ajánló

  • tőzegáfonya


Baba-mama - cikkek

Legolvasottabb - Trend

Legolvasottabb - Pletyka

Legolvasottabb - Szex

Ideál Életmódmagazin

Az Ideál Életmódmagazin nyomtatott verziójának megjelenése 2012-től, bizonytalan ideig szünetel. Amennyiben élő előfizetéssel rendelkezik, kérjük, forduljon a Kiadóhoz.