Ideál Online Életmódmagazin

Ma 2018. március 17., szombat van. Boldog névnapot Gertrúd és Patrik nevű olvasóinknak! Holnap Sándor és Ede napja lesz.

Szexuális visszaélés gyerekkorban

Értékelés:
(0 szavazat)

A szülők nagy része úgy gondolja, hogy az ő gyerekével ez sosem fordul elő. A szülők nagy része úgy gondolja, hogy ezek a dolgok csak ott fordulnak elő, ahol szegénység, kulturálatlanság van. Ám ez nem igaz. A szexuális visszaélések gyakorisága a családon belül a legmagasabb, és ezek nagy része sosem, - vagy csak a miután a gyerek felnőtt – derülnek ki.

A statisztika
Magyarországon minden tizedik(!) gyereket ér szexuális inzultus. A gyerekek ellen irányuló szexuális bűncselekmények sértettjei leggyakrabban a 13-14 éves lányok. A fiúknál a visszaélés időszaka a 7. életév környékére tehető. A lányok háromszor gyakrabban számoltak be visszaélésekről, mint a fiúk – ehhez hozzájárul az is, hogy a fiúk sokkal ritkábban beszélnek az ilyen jellegű történésekről.

 

A lányoknál 62-84 százalékban, a fiúknál 84-94 százalékban a gyerek által ismert személy a tettes, aki nagy valószínűséggel a családból kerül ki – vagy bizalmi viszonyban vannak a gyerekkel.

 

 

Amit mindenki tud erről
A gyerekeket többnyire saját otthonukban éri az atrocitás – ott, ahol biztonságban kellene érezniük magukat. A gyerek mentalitása ilyenkor hirtelen megváltozik, jellemző a tanulmányi eredmény romlása, az érzelmi instabilitás, agresszivitás vagy épp a visszahúzódó viselkedés, de akár az önbántalmazás is.

Ilyen tünet lehet az orvosilag nem indokolható fizikai fájdalom és betegség, és a motiválatlanság. Tudjuk azt is, hogy nem csak az erőszak a bűn ilyen esetben, hanem az is, ha 14 évesnél fiatalabb gyerekről beszélünk.

 

A szexuális erőszak jellemzői
beleegyezés hiánya: a gyerek belátási képességei nem teszik lehetővé, hogy döntsön, nem tud ellenállni a csábításnak, esetlegesen érzelmi zsarolás alatt van
kihasználás: a felnőtt, a képességét a tudását használja fel. Amennyiben az elkövető is gyermek, akkor öt évnél nagyobb korkülönbség esetén ő is képességeit használja fel.
kényszer: mindig jelen van. Lehet fizikai, lehet áttétes (kedvenc állat bántalmazása, játék megrongálása), és lehet érzelmi zsarolás, megfélemlítés.
titkosság: az elkövető minden eszközt bevet, hogy tette titokban maradjon. Akár meg is ölheti a szexuálisan bántalmazottat.

 

Következményei
– alacsony önértékelés, melyre jellemző, hogy nem csak áldozatként, hanem bűnösként éli meg a történteket
– félelem, szorongás, viselkedési zavarok, depresszió, alvászavarok, rémálmok, elfojtott düh
– későbbiekben gyakori partnerváltás, a szex lesz a kapcsolódási pont az életében
– prostituálódás, szexuális ridegség (a tartós szexuális kapcsolat kialakításának képtelensége)
– homoszexualitás, illetve ő maga is elkövető lehet a későbbiekben.

 

Mit tehet a szülő?
A szülő ismerje a gyerekét, annak szokásait. Építsen ki mindenre kiterjedő bizalmi viszonyt a gyerekkel. A legfontosabb az, hogy – rémisztgetés, beható biológiai magyarázgatások nélkül(!) – korán, kisiskolás korban többször beszéljünk a gyereknek arról, hogy a veszély valós, fel kell tudnia ismerni, és kezelni a szituációt.

A gyerek úgy van összerakva, hogy lelkiismeretére abszolút lehet apellálni, emiatt fel kell hívni a figyelmét arra, el kell magyarázni neki azt, hogy van, aki ezzel visszaél – azaz zsarolhatja, manipulálhatja, alkalmazhat vele szemben lelki terrort. Érdemes példákon keresztül rámutatni ezekre az eszközökre, azok logikai felépítésére, így könnyebben felismerheti az adott helyzetet.

 

Nem tudjuk mindentől megvédeni
Tudomásul kell vennünk, hogy nem tudjuk gyerekünket mindentől megvédeni, akármivel is ámítjuk magunkat saját. Kevés dolgot tehetünk csak, felkészítjük a gyereket, jól.

Sok időt töltünk velük, hogy a bizalom kialakuljon és fennmaradjon. Emellett figyelünk rá. Ha ezeket betartjuk, sok felesleges problémát kikerülhetünk.

 

Forrás: www.bien.hu

További információk

  • Oszd meg másokkal:
Megjelent: 939 alkalommal Utoljára frissítve: 2013. június 05. szerda 11:37

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Baba-mama - Ajánló

  • tőzegáfonya


Baba-mama - cikkek

Legolvasottabb - Trend

Legolvasottabb - Pletyka

Legolvasottabb - Szex

Ideál Életmódmagazin

Az Ideál Életmódmagazin nyomtatott verziójának megjelenése 2012-től, bizonytalan ideig szünetel. Amennyiben élő előfizetéssel rendelkezik, kérjük, forduljon a Kiadóhoz.