Ideál Online Életmódmagazin

Ma 2018. január 21., vasárnap van. Boldog névnapot Ágnes nevű olvasóinknak! Holnap Vince és Artúr napja lesz.

Számít, hogy melyik hónapban születünk

Értékelés:
(1 szavazat)

Jelentős eltéréseket mutat az újszülöttek D-vitamin-szintje és immunrendszerük fejlődése annak függvényében, hogy melyik hónapban születtek - állapította meg egy új kutatás. A mostani eredmények közelebb vihetnek annak megértéséhez, hogy miért gyakoribbak egyes autoimmun betegségek bizonyos hónapok szülötteinél, mint másoknál.

 

Újabb kutatás erősítette meg, hogy nem mindegy, melyik hónapban születünk: míg egy korábbi tanulmány szerint nagyobb eséllyel érik meg a századik életévüket az ősszel születők, addig egy új brit vizsgálat tanúsága szerint a szklerózis multiplex kialakulásának kockázatát is befolyásolhatja a születés időpontja. A szklerózis multiplex olyan autoimmun betegség, amelynek következtében az  immunrendszere az idegrostok szigetelését biztosító gliasejtek ellen indít támadást, és ezáltal sérül az agy és a szervezet többi része közötti információátadás. A betegség egyelőre nem gyógyítható, de az orvostudomány egyre közelebb jut a betegség legyőzéséhez.

 

 

Nem először merült fel, hogy összefüggés lehet a születés hónapja és a szklerózis multiplex valószínűsége között: korábban már megállapították, hogy Angliában a szklerózis multiplex kialakulásának kockázata a májusban születetteknél a legmagasabb, és a novemberieknél a legalacsonyabb. Az áttörést az jelenti, hogy sikerült azonosítani a jelenség feltételezett kulcsszereplőjét, a D-vitamint - olvasható a JAMA Neurology szakfolyóirat cikkében.

 

A májusban és novemberben született babák köldökzsinórvérének vizsgálatakor kiderült, hogy a májusban születettek D-vitamin-szintje jelentősen (kb. 20 százalékkal) alacsonyabb, emellett közel duplája a vérükben az ártalmas autoreaktív T-limfociták szintje a novemberi babákéhoz képest. A T-limfociták a csecsemőmirigyben termelődő, a szervezet immunreakciójához nélkülözhetetlen fehérvérsejtek, amelyek részt vesznek a nem kívánatos behatolók (pl. vírusok) azonosításában és elpusztításában. Némelyik T-limfocita azonban autoreaktív, azaz a szervezet saját sejtjeit támadja meg, ezáltal autoimmun betegségeket (köztük például szklerózis multiplexet) idéz elő. Azért lehet magasabb a szklerózis multiplex-kockázat a májusban született babáknál, mert ha magasabb az autoreaktív T-limfociták szintje, akkor később nagyobb esélye van az autoimmun betegségek kialakulásának is - tette hozzá a kutatás vezetője.

 

A D-vitamin a ludas?

Egyelőre nem sikerült ugyan igazolni a közvetlen összefüggést, de a D-vitamin- és az autoreaktív T-limfocitaszint értékei közötti korreláció alapján gyanítható, hogy a D-vitaminnak szerepe lehet a későbbi autoimmun betegségek megelőzésében; kiemelten fontosnak tűnik tehát a terhesség alatt a normál D-vitamin-szint fenntartása. Egy májusi baba édesanyja az őszi-téli és kora tavaszi időszakban várandós, amikor nincs elegendő napfény a D-vitamin képződéséhez, ezért nagyobb hangsúlyt kell fektetni a D-vitamin pótlására. Remélhetőleg a jövőbeli kutatások igazolni tudják a terhesség alatti D-vitamin-bevitel immunrendszerre (és a későbbi autoimmun betegségek kialakulására) gyakorolt hatásait, de annyit bizonyosan állíthatunk, hogy a D-vitaminszint még nagyobb jelentőséggel bírhat, mint azt eddig gondolták.

 

Forrás: www.origo.hu

További információk

  • Oszd meg másokkal:
Megjelent: 1079 alkalommal Utoljára frissítve: 2013. április 10. szerda 07:38

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Baba-mama - Ajánló

  • tőzegáfonya


Baba-mama - cikkek

Legolvasottabb - Trend

Legolvasottabb - Pletyka

Legolvasottabb - Szex

Ideál Életmódmagazin

Az Ideál Életmódmagazin nyomtatott verziójának megjelenése 2012-től, bizonytalan ideig szünetel. Amennyiben élő előfizetéssel rendelkezik, kérjük, forduljon a Kiadóhoz.