Ideál Online Életmódmagazin

Ma 2018. április 20., péntek van. Boldog névnapot Tivadar nevű olvasóinknak! Holnap Konrád és Zelmira napja lesz.

7 tényező, ami fejlődési rendellenességet okozhat

Értékelés:
(0 szavazat)

Számtalan dolog befolyásolja a gyermekek egészségét, s bármennyire is odafigyelünk, nem tudunk minden rizikófaktort kiiktatni. Szerencsére azért akad néhány tényező, amikre ennek ellenére is ügyelhetsz.

 

Dohányzás
Mi is állhatna első helyen a fejlődési rendellenességek okozójaként, ha nem a dohányzás? Aligha van annál elszomorítóbb látvány, mint amikor egy szépen gömbölyödő pocakú, leendő anyuka szívja a cigarettát.

A koraszülés csak az egyik probléma, amivel számolniuk kell a dohányzó édesanyáknak, valójában ennél sokkal komolyabb kockázatokra is gondolni kell, úgy, mint a légzőszervi problémák, a károsodott idegrendszer és a bölcsőhalál. A dohányos anyukák babái értelmi síkon is hátránnyal indulnak, gyakorta szembesülnek tanulási nehézségekkel, lassabb értelmi fejlődéssel.

Nagyon szomorú, hogy egyes kismamák azzal védekeznek, hogy „a dohányzás még mindig jobb, mintha idegeskednék”, mert bár tény, hogy a stressz is veszélyezteti a kicsi egészségét, korántsem akkora mértékű gondról beszélünk, mint amit a dohányzás okoz.

 

 

Alkoholfogyasztás
Egyes kutatások arra engednek következtetni, hogy minden csepp alkohol káros, míg mások kifejezetten jótékonynak tartják az időnkénti, minőségi, mértéktartó alkoholfogyasztást. Nyilván azért sincs egységes végeredmény, mert mindez egyénfüggő, de az garantált, hogy a rendszeres alkoholfogyasztás szó szerint méreg a babának.

A koraszülés jelentős esélye mellett az alkoholista anya gyermeke jellemző módon nehezen illeszkedik be környezetébe, sokszor beszédhibás, szellemileg visszamaradott, súlyosabb esetben pedig fogyatékos lesz.

Esetenként a magzati alkohol szindróma jeleit is mutatják a csöppségek, amik jellemző módon meghatározzák arcuk berendezését, de a külsőségeket sajnos mellékesnek mondhatjuk a belső szervi problémák mellett.

 

Betegségek
Ami árt a mamának, az árt a babának is, így a különböző betegségek és fertőzések igen nagy veszélyt hordozhatnak magukban, pláne, hogy áldott állapotban nem is igazán szabad gyógyszereket szedni, de még sokszor a gyógynövénykészítményeket is meg kell válogatni.

Ha bármilyen betegséget, kellemetlen tünetet tapasztalsz, érdemes azonnal orvoshoz fordulnod még akkor is, ha egyébként megpróbálod egyedül legyűrni a panaszokat, ugyanis a lázas állapotok többek között megnövelik a koraszülés kockázatát, illetve, ha a bacilusok eljutnak a méhlepénybe, akkor komoly problémákat okozhatnak a baba fejlődésében.

 

A folsavhiány
Köszönhetően a reklámoknak, már szinte mindenki tisztában van vele, hogy a folsav nélkülözhetetlen, kiemelten a terhesség elején. A hirdetés nem sántít sokat, tény és való, hogy ennek az anyagnak a hiánya a későbbiekben kiemelten fontos szerveknek az elégtelenségével járhat.

Arról már megoszlanak a vélemények, hogy melyik terhességi vitamint és milyen mennyiségben kell szedni, de az tény, hogy a folsav egy kismama étrendjéből, vagy annak kiegészítőiből sem hiányozhat.

 

 

Állandó stresszhelyzet
Szép dolog, hogy nem akarsz egyből elvonulni a munkahelyedről, de ha nagyon stresszes körülmények között kellene dolgoznod, akkor mégis ez lenne a legjobb megoldás.
Az állandó idegeskedés kihat a szervezetedre –, amit jól tapasztalhattál idáig is. Egyesek hasmenéssel, mások székrekedéssel küszködnek, megint másoknak a fejük fáj, vagy hánynak.

A lényegen nem változtat a tünet, a stressz igenis hatással van a szervezetedre, s így a babádéra is. Az állandó idegeskedés gátolhatja a fejlődésben, koraszüléshez vezethet, világrajövetele után pedig minden bizonnyal sokkal nyugtalanabb és sírósabb lesz a csöppség, mint társai.

 

Extrém túlsúly
Manapság leginkább két végletet figyelhetünk meg, ami a kismamák alakját illeti. A várandósok egyik fele mindent megtesz, hogy megőrizze alakját, egészségesen étkezik, rendszeresen mozog, míg a másik fele úgy tekint a terhesség hónapjaira, mint ha az feljogosítaná őt a mértéktelen habzsolásra.

Ez nem csak az alkatnak tesz rosszat, hiszen a túlsúly kockázataival áldott állapotban ugyanúgy számolni kell, viszont a fellépő magas vérnyomás és cukorbetegség nem csak az anyára, hanem a babára is veszélyt jelent.

Nem kell fanatikusan ügyelni a kalóriákra és a mozgásra, ha csak nem ez a lételemed, de az sem megoldás, ha gondolkodás nélkül, bármikor, bármit megeszel.

 

Magas kor
Sokszor a természet is megoldja a természetes szeparációt, és gyakran a már eleve betegen születendő babákat vesztik el a szülők. Ez persze sovány vigasz, főleg azoknak, akik idősebb korukban szeretnének gyermeket vállalni, pedig önmagában már a kor is veszélyeket hordozhat magában.

A negyvenes évek felé közeledve egyre nehezebb maga a teherbeesés is, ám a magzati egészséget is nehezebb megtartani, mint ahogy az egy fiatal anya esetében sokszor teljesen magától értetődő.

Az idősebb korban vállalt gyermekek jóval nagyobb eséllyel születnek kromoszóma-rendellenességekkel (pl. az ismert Down-kórral), de jelentősebb mértékben kell számolni a koraszülés és császármetszés komplikációval is.

 

Forrsá: www.bien.hu

További információk

  • Oszd meg másokkal:
Megjelent: 1880 alkalommal Utoljára frissítve: 2013. március 28. csütörtök 14:23

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Baba-mama - Ajánló

  • tőzegáfonya


Baba-mama - cikkek

Legolvasottabb - Trend

Legolvasottabb - Pletyka

Legolvasottabb - Szex

Ideál Életmódmagazin

Az Ideál Életmódmagazin nyomtatott verziójának megjelenése 2012-től, bizonytalan ideig szünetel. Amennyiben élő előfizetéssel rendelkezik, kérjük, forduljon a Kiadóhoz.