Ideál Online Életmódmagazin

Ma 2018. április 20., péntek van. Boldog névnapot Tivadar nevű olvasóinknak! Holnap Konrád és Zelmira napja lesz.

Férfiak csúcsformában: indulhat a babagyártás!

Értékelés:
(0 szavazat)

Télen és koratavasszal a legjobb a férfi ivarsejtek minősége - állítják izraeli kutatók 6500 férfi spermamintájának elemzése eredményeként, hozzátéve, hogy ez a normál megtermékenyítő képességűekre áll. A gondokkal küszködők spermája ősszel és tavasszal a jobb.

 

Az alanyok közül mintegy 1500-nak termékenységi gondjai voltak, ötezer férfinak nem voltak ilyen problémái. A laboratóriumi tesztelést három és fél éven át, 2006 januárjától 2009 júliusáig folytatták, így több esztendőn keresztül nyomon tudták követni a szezonalitást. A spermaminták vizsgálata egyértelműen kimutatta, hogy télen valamivel több hímivarsejt termelődik, több köztük a gyorsmozgású és kevesebb az abnormális alakú. A tavasz beköszöntével azután rohamosan romlik az ondó minősége.

 

"A téli és tavaszi spermaminták magyarázattal szolgálhatnak arra, hogy miért bőségesebb a gyermekáldás ősszel" - írja a tanulmányban Elijahu Levitasz, a Ben Gurion Egyetem kutatója, hozzátéve, hogy a fogantatásproblémás pároknak segítség lehet a spermaszezonalitási felfedezés. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) normája szerint az az ondó tekinthető normálisnak, amelyben milliliterenként 16 millió felett van a spermiumok száma. A téli mintákban a 70 milliót is eléri a szám, és a sejtek 5 százaléka - azaz 3,5 millió - gyorsmozgású. Tavasszal 68 millióra csökken a szám, és 3 százalékra - 2,3 millióra - a gyorsak aránya. A fenti képlet azonban nem áll az abnormális spermatermelésű férfiakra. Az ő esetükben az rajzolódott ki, hogy inkább ősszel javul spermáik mozgékonysági mutatója, míg tavasszal a legmagasabb - 7 százalékos - a normális alakú ivarsejtjeik aránya. A kutatók szerint mindezek alapján nekik leginkább ősszel és tavasszal a legtanácsosabb próbálkozni a gyermeknemzéssel.


Forrás: www.life.hu

További információk

  • Oszd meg másokkal:
Megjelent: 2038 alkalommal Utoljára frissítve: 2013. március 14. csütörtök 11:56

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Baba-mama - Ajánló

  • tőzegáfonya


Baba-mama - cikkek

Legolvasottabb - Trend

Legolvasottabb - Pletyka

Legolvasottabb - Szex

Ideál Életmódmagazin

Az Ideál Életmódmagazin nyomtatott verziójának megjelenése 2012-től, bizonytalan ideig szünetel. Amennyiben élő előfizetéssel rendelkezik, kérjük, forduljon a Kiadóhoz.