Ideál Online Életmódmagazin

Ma 2018. március 19., hétfő van. Boldog névnapot József és Bánk nevű olvasóinknak! Holnap Klaudia napja lesz.

Tippek karácsonyfa-vásárláshoz

Értékelés:
(0 szavazat)

Megvetted már az ünnep legfontosabb kellékét? A karácsonyfa-vásárlást nehéz jól időzíteni. De milyen fenyőt válasszunk, és hogyan gondozzuk az ünnepek alatt? Cikkünk tanácsokkal segít abban, hogy a neked megfelelő fenyőt válasszad!

Melyiket válaszd?

 

A normann fenyővel nem tévedhetsz, nem véletlenül ez a legkeresettebb karácsonyfa. A kaukázusi fenyőnek is nevezett fácska sötétzöld, enyhén illatos, rövid tűleveleivel azonnal ünnepi hangulatot teremt, ráadásul sokáig nem is hullajtja a leveleit. Jól tűri a díszítést is, ágai nem hajlanak le a díszek, gyertyák és égők alatt sem, és megtartja a formáját is.


Az ezüstfenyőt fehérfenyőként is nevezik szépséges, szürkés-ezüstös, rövid tűleveleinek köszönhetően. Ez a fenyőfaféle szintén igazán illatos, még a normann fenyőnél is tartósabb, alig hullajt tüskét. Jól tűri a szobahőmérsékletet, és a díszek, szaloncukrok súlya alatt sem hajlanak le az ágai. Az ezüstfenyő alig felékesítve is gyönyörű!

Az erdei fenyő a legigénytelenebb, legkönnyebben kezelhető karácsonyfa, sokan mégsem szeretik hosszú, sötétzöld tűlevelei miatt. A hosszú tüskék miatt ugyanis nehezebben díszíthető, mint az ezüst vagy a normann. Az erdei fenyőt natúr, természetes anyagokból készített díszekkel lehet a legszebben felékesíteni.

 

 

Tipp: Ha különleges fenyőt szeretnél idén karácsonykor feldíszíteni, válassz szerb lucfenyőt, duglászfenyőt vagy citromfenyőt!

 

Hol vásárolj?

A bevásárlóközpontok, nagyáruházak előtt, a nagyobb tereken és a piacokon országszerte rendeznek fenyővásárt minden decemberben. Manapság már vágott és cserepes karácsonyfákat is vásárolhatsz, ez utóbbiakat az ünnepek után át is veszik tőled. Ha van kerted, és később kiültetnéd a fát, akár faiskolába vagy kertészetbe is mehetsz, és mindenképpen földlabdával vagy nagy cserépben vegyél fenyőt. Ha nincs kerted, de sajnálod a kivágott és az ünnepek után kidobott fenyőfákat, szép és extrém - például fekete, fehér vagy rózsaszín - műfenyőkkel is meghitté vagy emlékezetessé teheted a szeretet ünnepét. Arra azonban figyelj, hogy lehetőleg minél közelebb nézd ki a szép fát az otthonodhoz! A szállítás során ugyanis megsérülhet a fenyő, esetleg lehullajthatja a leveleit.

 

Tipp: Bárhol is vásárolj, kérj tanácsot a fenyőfa gondozásához!

 

Mikor vásárolj?

A karácsonyfa-vásárlást nehéz jól időzíteni. Ha van kerted vagy erkélyed, akár már most is megveheted. Jó alternatíva lehet egy fűtetlen folyosó, pince vagy padlás is, ahol az ünnepig tárolhatod. De ha csak a lakásban van szabad hely, akkor inkább még várj. Ha cserepes vagy földlabdás fenyőt szeretnél, akkor is megveheted már most a fát. De mielőtt beviszed karácsonykor a lakásba, szoktasd egy kicsit a melegebbhez, különben "levedli" a tűleveleit.

 

Így marad a fenyő vízkeresztig friss!

Karácsonyig mindenképpen tartsd friss levegőjű, hűvös helyen a fádat. Ha hirtelen viszed be hidegből - például a faárustól - a melegbe, azaz a lakásba, hamarabb tönkremegy, és a tűlevelek is gyorsabban lepotyognak. Vágj le néhány centit a fa szárának aljából, és állítsd vízbe. Ahogy a vágott virágok igénylik a vázában a friss vizet, úgy a fenyőfák is. De arra vigyázz, hogy ne fagyjon bele a vízbe! A tűző napfény talán télen nem tűnik túl nagy rizikóforrásnak, mégis inkább árnyékos helyen tartsd a karácsonyfát, amíg bele nem kell faragni a karácsonyfatalpba. A legjobb, ha olyan talpat választasz, amelybe vizet önthetsz, hogy az ünnepek alatt se száradjon ki a fa.

 

Karácsony után

Ha vége a karácsonynak, csak a kijelölt helyekre, konténerekbe dobd a feleslegessé vált fádat, hiszen csak onnan szállítják el azokat. Ha van ismerősöd, aki fával fűt, biztosan örül majd a tüzelőnek, ajándékozd neki! De akár jótékonykodhatsz is vele, ha utána jársz, biztosan találsz majd olyan intézményt, ahol örülnek egy kis tűzrevalónak.

 

Forrás: www.life.hu

További információk

  • Oszd meg másokkal:
Megjelent: 1025 alkalommal Utoljára frissítve: 2012. december 19. szerda 14:54

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Baba-mama - Ajánló

  • tőzegáfonya


Baba-mama - cikkek

Legolvasottabb - Trend

Legolvasottabb - Pletyka

Legolvasottabb - Szex

Ideál Életmódmagazin

Az Ideál Életmódmagazin nyomtatott verziójának megjelenése 2012-től, bizonytalan ideig szünetel. Amennyiben élő előfizetéssel rendelkezik, kérjük, forduljon a Kiadóhoz.