Ideál Online Életmódmagazin

Ma 2018. március 19., hétfő van. Boldog névnapot József és Bánk nevű olvasóinknak! Holnap Klaudia napja lesz.

Picike lábak nagy teljesítménnyel...

Értékelés:
(0 szavazat)

Hányszor, hány anyukától hallottuk már, hogy "annyi energiája van ennek a gyereknek, én nem bírnék ennyit rohangálni". Egy amerikai kutatás szerint egy szó szerint így van, ugyanis már a járni tanuló babák is lényegesen többet sétálnak, mint a legtöbb felnőtt, ami picike lábaikat is figyelembe véve még sokkal nagyobb teljesítmény.

 

A járni tanuló és nem túl régóta járó, 12 és 19 hónapos közötti gyerekek naponta több, mint 4 kilométert (2,6 mérföldet) tesznek meg, és ezen a távon átlagosan naponta 102 alkalommal esnek el, derült ki a New York-i Egyetem kutatásából.

 

A kutatók 130 gyereket filmeztek egy speciáls játszószobában, másik 15-öt pedig otthon, ez utóbbira azért volt szükség, hogy megnézzék, különbözik-e a fizikai aktivitás a megszokott, és az újdonságot jelentő környezetben (eredményeik szerint nem).

 

A kutatók a filmfelvételek elemzése után arra jutottak, az ilyen korú babák óránként 2368 lépést tesznek meg, amivel körülbelül 700 méterre (0,44 mérföld) jutnak el. Ha az ébren töltött idejük felében mászkálnak - márpedig sok anyuka szerint ennél jóval többet mászkálnak - akkor ez naponta összesen több, mint 14 ezer lépést, jó bő négy kilométert tesz ki.

 

A kísérlet során a kutatók arra is kíváncsiak voltak, miért kezdenek egyáltalán a gyerekek járni, amikor négykézláb már megbízhatóan képesek közlekedni. Arra jutottak, hogy két lábon a kölykök nagyon hamar gyorsabban, messzebbre jutnak, miközben napról-napra kevesebbet esnek. Arról nem ejtettek szót, hogy a felnőttek is két lábon járnak, ami azért szintén jelenthet némi motivációt, de talán ez annyira alapvető, hogy ezért nem került szóba.

 

A vizsgált, 12-19 hónapos babák óránként 17 alkalommal estek el, ez viszont természetesen csak az átlag, a csúcstartó óránként 69 alkalommal zakózott. Az esések száma a járással töltött napok számának növekedésével csökken, legtöbbször - nem meglepő módon - a teljesen "kezdők" huppantak le a földre.

 

Ha ezt a teljesítményt - a naponta megtett távot, a lépések számát - nézzük, nem is meglepő, hogy a gyerekek viszonylag hamar megtanulnak teljesen jól járni. De ez nem egyedi, számos más képességet ugyanilyen fáradhatatlan gyakorlással sajátítanak el.

 

Ugyanezen kutatók szerint egy amerikai középosztálybeli gyerek ébren töltött idejében óránként 2150 szót hall, vagyis három éves koráig összesen több, mint 3 milliót. De még ennél sokkal alapvetőbb dolgokat is megszámoltak: azt is közölték, a kisbabák két hónapos korukra már több, mint 2,5 millió szemmozdulaton vannak túl, három hónapos korukra ez akár hatmillió szemmozdulat is lehet.

 

Forrás: divany.hu

További információk

  • Oszd meg másokkal:
Megjelent: 2511 alkalommal Utoljára frissítve: 2012. november 27. kedd 12:04

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Baba-mama - Ajánló

  • tőzegáfonya


Baba-mama - cikkek

Legolvasottabb - Trend

Legolvasottabb - Pletyka

Legolvasottabb - Szex

Ideál Életmódmagazin

Az Ideál Életmódmagazin nyomtatott verziójának megjelenése 2012-től, bizonytalan ideig szünetel. Amennyiben élő előfizetéssel rendelkezik, kérjük, forduljon a Kiadóhoz.