Ideál Online Életmódmagazin

Ma 2018. március 23., péntek van. Boldog névnapot Emőke nevű olvasóinknak! Holnap Gábor és Karina napja lesz.

Miért veszélyes a vashiány a kismamáknál?

Értékelés:
(0 szavazat)

A Rochester Egyetem Orvosi Központjának munkatársai a közelmúltban kismamák részvételével végeztek el tanulmányokat, amelyek során kiderült, hogy a vashiány súlyos következményekkel járhat a magzat fejlődésnek szempontjából.


A vas alacsony szintje miatt rendellenesen fejlődhet a baba agya a terhesség első szakaszában

 

Az eredmények azért fontosak, mert az adatok alapján a fejlődési rendellenesség nemcsak azoknak a nőknek a babáit fenyegeti, akik vérszegénységben szenvednek a terhességük elején, hanem azokét is, akiknél csak közepesen súlyos vashiány áll fenn – írja a PLoS One.

 

A vashiány igen gyakori állapot: egyes adatok szerint az összes egészséges nő 35–58 százalékának szervezetében kimutatható bizonyos fokú hiány. A szakemberek szerint ez azt jelenti, hogy azok közül a nők közül, akik gyermekszülésre alkalmas korban vannak, minden ötödik vashiánnyal küzd.

 

A szakemberek eddig is tisztában voltak azzal, hogy a vas alacsony szintje lelassíthatja az agy kifejlődését a magzatok esetében, azt azonban eddig nem tudták, hogy milyen súlyosak lehetnek ennek a következményei. A mostani adatok azonban egyértelműen alátámasztották, hogy amennyiben az első trimeszterben az anya szervezetében kevés a vas, az nagy befolyással lehet a kicsi központi idegrendszerének egészséges fejlődésére.

 

Forrás: dr info

További információk

  • Oszd meg másokkal:
Megjelent: 787 alkalommal Utoljára frissítve: 2012. november 22. csütörtök 08:53

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Baba-mama - Ajánló

  • tőzegáfonya


Baba-mama - cikkek

Legolvasottabb - Trend

Legolvasottabb - Pletyka

Legolvasottabb - Szex

Ideál Életmódmagazin

Az Ideál Életmódmagazin nyomtatott verziójának megjelenése 2012-től, bizonytalan ideig szünetel. Amennyiben élő előfizetéssel rendelkezik, kérjük, forduljon a Kiadóhoz.