Ideál Online Életmódmagazin

Ma 2018. április 19., csütörtök van. Boldog névnapot Emma nevű olvasóinknak! Holnap Tivadar napja lesz.

Tippek hasfájós babákhoz

Értékelés:
(1 szavazat)

Ha a baba és a mama is kikészült a sok sírásból, ideje változtani! Szeretnél segíteni hasfájós gyermekednek, de nem tudjuk hogyan? Cikkünkben találsz érdekességeket és segítséget a hasfájós babákhoz.

Túl sok levegőt nyel?
A közhiedelemmel ellentétben nem szopás közben nyeli a levegőt a baba, hanem előtte, amikor sír. Éppen ezért nem célszerű megvárni, amíg sír az éhségtől, hanem már az első jelekre etessük meg. Böfiztetni nem kötelező, és nem is jelent biztosítékot arra, hogy nem fog fájni a baba hasa. Attól viszont biztosan felébred, és sírni is fog, ha a szopás közben békésen elszundító babát felvesszük, és például a hátát ütögetjük vagy mérlegre tesszük. Ha alszik, annál jobb, ne piszkáljuk feleslegesen!

 

 

 

Túl sokat eszik?
Furcsa, hogy hasfájós babák édesanyját inkább lebeszélik a gyakori szoptatásról, s azzal hitegetik, hogy majd kevesebb gond lesz, ha csak három-négy óránként kap a pici. A tapasztalataim épp az ellenkezőjét mutatják! Miért is volna jó, ha az érzékeny baba pici gyomrát dugig megtöltenénk? Márpedig a ritkán etetett baba mindig jól telerakja a pocakját, és nagyokat bukik is utána! Mennyivel jobb a helyzet, ha ezt a kérdést lazábban kezeljük, és bizonyos időszakokban, például este, akár óránként is mellre tesszük a babát.

 

Egy vagy két mellből?
Mivel elképzelhető, hogy a hasfájást a mellek túl gyors váltogatása okozza, és így sok laktózban dús első tejet szopik a baba, érdemes három órán belül mindig ugyanarra a mellre visszatenni, illetve csak akkor átrakni a második mellre, ha az elsőt már alaposan kiürítette.

 

Hordozókendő
Ha már az újabb szoptatás sem segít, csak sír és sír a baba, tegyük hordozókendőbe. Fontos, hogy jó szorosan kössük meg, és a baba ne mozduljon el, ha lehajolunk vele. Járkáljunk egy kicsit, amíg elalszik, vagy megnyugszik. Segíthet ebben egy monoton mondóka dünnyögése is. A szülő testmelege, a szoros tartás jót tesz a hasfájós babának, és ha mégis a bent rekedt böfi vagy puki volt a bűnös, így játszi könnyedséggel távozni tud.

 

Változás
Ha a baba és a mama is teljesen kikészült már a sírástól, ideje változtatni: ha a szobában voltunk, lépjünk ki a hűvös éjszakába, ha sötétben voltunk, menjünk át a világos nappaliba. Ha eddig csak a sírás volt a zene, kapcsoljunk be valami mást. A bálnák hangjától például minden baba megdöbben egy picit.

 

Forrás: babaszoba.hu

További információk

  • Oszd meg másokkal:
Megjelent: 1614 alkalommal Utoljára frissítve: 2012. november 07. szerda 14:06

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Baba-mama - Ajánló

  • tőzegáfonya


Baba-mama - cikkek

Legolvasottabb - Trend

Legolvasottabb - Pletyka

Legolvasottabb - Szex

Ideál Életmódmagazin

Az Ideál Életmódmagazin nyomtatott verziójának megjelenése 2012-től, bizonytalan ideig szünetel. Amennyiben élő előfizetéssel rendelkezik, kérjük, forduljon a Kiadóhoz.